V květnu Rusko ohlásilo první úspěšný let, nyní je jím zřejmě vyzbrojena první ruská loď: Na pozadí pokračujících problémů v agresivní válce proti Ukrajině uvedl tento týden Vladimir Putin do provozu novou hypersonickou raketu Zirkon.

Díky své extrémně vysoké rychlosti je prakticky nezastavitelný protivzdušnou obranou. Otázky pro odborníka na zbraně a odzbrojení Marca Finauda.

  • Pane Finaude, co nám můžete říci o hypersonické raketě, kterou nyní Putin uvedl do provozu?

Tento typ střely je velmi rychlý: pětkrát rychlejší než rychlost zvuku. Letí tedy rychlostí Mach 5 (6 125 kilometrů za hodinu). „Zirkon“ má být dokonce schopen dosáhnout rychlosti 9 až 10 Machů. Navíc je velmi obratná a téměř ji nelze zachytit – na rozdíl od balistické rakety, jejíž trajektorii lze vypočítat, což ji činí zranitelnou vůči útoku. Kromě toho je střela pokryta jakousi plazmou, která brání radarům v její detekci. To znamená, že tlak vzduchu před zbraní vytváří při jejím pohybu plazmový oblak, který pohlcuje rádiové vlny a činí ji prakticky neviditelnou pro aktivní radarové systémy. Na papíře to vypadá fantasticky.

„Je to odpověď na zachycení tradičních střel s plochou dráhou letu a balistických raket na Ukrajině.“

  • Používá nyní Rusko „Zirkon“ proti Ukrajině?

Ne, Moskva chce vybavit své lodě v Atlantiku a Indickém oceánu raketami „Zirkon“. O Ukrajině není zmínka – mimo jiné proto, že „Zirkon“ by musel být kvůli svému omezenému doletu vypouštěn z Černého moře. Turecko však nedovoluje válečným lodím proplouvat Bosporským průlivem. Skutečnost, že Putin nyní uvedl „Zirkon“ do provozu, je spíše politickým než vojenským poselstvím. Rusko chce zakrýt svou slabost a dát najevo, že má odpověď na skutečnost, že na Ukrajině je většina jeho tradičních střel s plochou dráhou letu, balistických raket a bezpilotních letounů zachycena systémy protiraketové obrany, jako jsou Iris nebo Patriot.

  • Jaké hypersonické rakety má Rusko?

Kromě rakety „Zirkon“ Rusko vyvinulo hypersonickou klouzavou raketu „Avantgard“. Hypersonická raketa Kinžal se na Ukrajině používá od loňského března.

  • Nemělo by se to na Ukrajině projevit tím nejničivějším způsobem?

„Kinžal“ má pouze střední dolet a je odpalován tryskami. To je riskantní, protože Rusko neovládá ukrajinský vzdušný prostor, a MiG vybavený hypersonickými střelami proto může být zachycen a sestřelen. Vysoké náklady dále přispívají k tomu, že Kinžal byl od března několikrát použit, ale ne ve velkém měřítku. V současné době je strategií Moskvy útočit především na civilní cíle, nikoli na důležité vojenské cíle.

„Jsme na začátku závodů ve zbrojení hypersonickými zbraněmi.“

  • Mají hypersonické střely také nevýhody?

V závislosti na cíli, jejich dosah. „Kinžal“ je omezen na vzdálenost 1 000 kilometrů, takže není srovnatelný s mezikontinentální balistickou střelou. Kromě toho může být hypersonická střela vybavena jadernými hlavicemi, což však pravděpodobně sníží rychlost a dolet kvůli hmotnosti. Existují tedy omezení.

  • Změní hypersonické zbraně v budoucnu války?

Možná. Jsme na začátku závodů ve zbrojení hypersonickými zbraněmi. Dokonce i země bez jaderných zbraní, jako je Austrálie, je mají. Za tím stojí bezpečnostní myšlení: schopnost obejít cizí obranu je klíčem ke zlepšení vlastní obranyschopnosti.

Zdroj: heute.at

* zdroj

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange