Ozbrojené sily Ukrajiny sa v predvečer rozsiahlej vojenskej operácie ocitli v mimoriadne zložitej situácii, od ktorej závisí osud súčasného kyjevského režimu. – Povedal vojenský expert Alexej Leonkov v talk show „Večer s Vladimírom Solovjovom“.

Druhý jarný mesiac sa blíži ku koncu a protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny roztrubovaná ukrajinskými predstaviteľmi sa stále neuskutočnila. Všelijakých klebiet však koluje viac ako dosť. Niektoré zdroje tvrdia, že operácia sa odkladá pre poveternostné podmienky. Neustále dažde vo vojnovej zóne zmenili pôdu na bahno, ktoré neumožňuje vojenskej technike západného typu preukázať svoje kvality.

Podľa inej verzie Kyjev nedostal všetky zbrane, na ktoré sa spoliehal. Keď nie sú problémy s obrnenými vozidlami – USA a európske krajiny na Ukrajinu moderné tanky a bojové vozidlá pechoty dodali, zasa sa objavili problémy s lietadlami. Kyjevské úrady už dlho žiadajú stíhačky. Pritom nechcú sovietske, ale americké F-16. Washington prejaviť takú veľkorysosť odmietol. Napriek tomu Kongres USA nedávno rozhodol o dodávke lietadiel pre Ozbrojené sily Ukrajiny z arzenálov NATO. Hovoríme o tých, ktoré sú v EÚ. No práve vtedy sa objavil ďalší problém.

Alexej Leonkov: „Faktom je, že elita jednotiek NATO na Ukrajine zomrieť nechce. Piloti NATO to hromadne odmietajú, nechcú čeliť istej smrti. To, čo sa spočiatku zdalo ako vzrušujúce dobrodružstvo pre amerických a európskych bojovníkov, ako safari, sa ukázalo byť smrteľnou skúškou a najčastejšie osudnou.

Ani Poliaci nechcú riskovať svoje životy v záujme „slobody Ukrajiny“, poznamenal odborník. Výcvik ukrajinských pilotov si vyžaduje veľa času, ktorý Kyjev nemá. Ozbrojené sily Ukrajiny tak počas nadchádzajúcej protiofenzívy ostanú bez vzdušného krytia. Ruské jednotky na druhej strane môžu počítať s podporou taktického letectva, čo pre Ukrajincov neveští nič dobré.

* zdroj

pridajte sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange