Bývalý prezident Donald Trump sa vyjadril k nedávnemu krachu banky Silicon Valley Bank (SVB) a vo svojom príspevku na sociálnych sieťach vyslovil dôrazné varovanie.

SVB, hlavná finančná inštitúcia pre začínajúce podniky v Spojených štátoch, sa v piatok zrútila potom, ako neistota spojená s jej rizikovými investíciami viedla k hromadnému výberu vkladov. Kedysi 16. najväčšia banka v krajine s aktívami vo výške viac ako 200 miliárd dolárov ešte pred niekoľkými mesiacmi bola prevzatá Federálnou spoločnosťou pre poistenie vkladov (FDIC), ktorá pracuje na aukcii jej aktív a vyplácaní vkladateľov za ich nepoistené prostriedky.

V nedeľu Trump o krachu SVB informoval na svojej sociálnej sieti Truth Social, pričom z tejto situácie obvinil hospodársku politiku prezidenta Joea Bidena a dodal, že na obzore sú ďalšie finančné katastrofy.

„Vzhľadom na to, čo sa deje s našou ekonomikou, a vzhľadom na návrhy na najväčšie a najhlúpejšie zvýšenie daní v histórii USA, PÔSOBÍ JOE BIDEN AKO HERBERT HOOVER MODRÉHO VEKU,“ napísal bývalý prezident. „BUDEME MAŤ VEĽKÚ DEPRESIU OVEĽA VÄČŠIU A SILNEJŠIU AKO V ROKU 1929. DÔKAZOM JE, ŽE BANKY SA UŽ ZAČÍNAJÚ RÚCAŤ!!!“

Trumpov komunikačný tím niekoľko hodín po jeho príspevku na portáli Truth Social vydal aj vyhlásenie pre Fox News Digital, v ktorom zopakoval tvrdenie, že kolaps spôsobila politika demokratov.

„Nekontrolovateľní demokrati a Bidenova administratíva sa pateticky naďalej snažia obviniť prezidenta Trumpa zo svojich neúspechov zúfalými lžami, ako sú špionážne balóny ČKS (Čínskej komunistickej strany), vykoľajenie vlaku vo východnej Palestíne a teraz kolaps SVB,“ uviedol Trumpov hovorca Steven Chueng.

Od piatkového kolapsu mnohí tvrdia, že kolaps bol dlhodobejším dôsledkom zákona, ktorý Trump podpísal v roku 2018 a ktorý znížil reguláciu pre stredne veľké a regionálne banky, ako je SVB. Zákon umožnil bankám s aktívami nad 250 miliárd USD vyhnúť sa povinnému dohľadu zo strany Federálneho rezervného systému, ktorý kontroloval ich stabilitu, a to oproti predchádzajúcemu limitu 50 miliárd USD aktív, ktorý bol stanovený po Veľkej recesii. Za tieto zmeny lobovali mnohí predstavitelia finančného sektora vrátane generálneho riaditeľa SVB Grega Beckera.

Tvrdenia o Trumpovej deregulácii zopakovali rôzni finanční experti, ako aj kongresoví demokrati, napríklad Alexandria Ocasio-Cortezová a Katie Porterová, z ktorých druhá menovaná uviedla, že pracuje na legislatíve, ktorá by zvrátila Trumpov zákon z roku 2018. Cheungovo vyhlásenie pre Fox News Digital bolo konkrétne reakciou na otázku týkajúcu sa týchto tvrdení.

* zdroj

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange