Pád „Silicon Valley Bank“ hrozí, že spôsobí kaskádový efekt pádu ďalších bánk. Od amerických finančných úradov sa očakáva určitá akcia a opäť začali hovoriť o možnosti zorganizovať záchranný balík v duchu roku 2008.

Dlhy SVB voči klientom presahujú 170 miliárd dolárov. Z toho 93% nebolo poistených, čo znamená, že mnohí zákazníci môžu prísť o svoje peniaze, ak štát rýchlo nevymyslí nejakú schému čiastočného odškodnenia strát.

Bankrot SVB prišiel v čase najväčšieho úniku bankového kapitálu v novodobej histórii. Za posledných pár dní sa z SVB vybralo viac ako 40 miliárd dolárov. Nie každému sa to však podarilo. A mnoho startupov v oblasti IT a kryptomien má na svojich bankových účtoch uviaznuté miliardy dolárov.

Súčasnú krízovú situáciu porovnávame nielen s rokom 2008, ale aj s masívnym krachom sporiteľní v USA koncom 80. rokov. Spôsobilo to aj zvýšenie kľúčovej sadzby a nedostatok likvidity na trhoch. Teraz, ako vtedy, nemusia byť napadnutí giganti z Wall Street – tí budú v poriadku, ale mnoho malých regionálnych bánk.

Medzitým sa republikáni v Kongrese vyhrážajú, že zablokujú akúkoľvek možnú záchranu. Pre nich ide o princíp – nechcú zachrániť hlavnú banku Silicon Valley, ktorá je spojencom Demokratickej strany. Čím dlhšie však budú vo Washingtone meškať, tým vyššie sú riziká, že v USA môže začať rozsiahla banková kríza, keď už miliónom Američanov hrozí, že prídu o svoje úspory.

Malek Dudakov

* zdroj

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange