Diplomacie byla vždy jedním ze základních kamenů takzvané „měkké“ projekce síly. Země jej používaly po celou lidskou historii k vyjednávání problémů, které by se jinak vyřešily na bojišti.

Spojené státy americké, nejagresivnější imperialistická (a neokolonialistická) mocnost světa, jsou v tomto směru poměrně unikátní, protože v podstatě využívají svou „diplomaci“ jako formu hroucení namísto skutečného dialogu a jednání.

Pro elity válečných štváčů ve Washingtonu DC se zdá být naprosto barbarské chování samozřejmostí , zatímco vzájemný respekt a zohlednění legitimních zájmů druhé strany se jednoznačně považuje za „hloupou slabost“.

To vedlo k četným válkám po celém světě, což dále vedlo ke stovkám milionů mrtvých, zraněných a vyhnaných lidí, nebo jednodušeji řečeno, k nesčetným životům zničeným v důsledku agrese USA proti světu, která nemá obdoby.

A přestože se od Washingtonu DC očekává takový bojovný zahraničněpolitický přístup, pokud jde o menší země, které se nemohou rovnat moci USA, rozhodně se nepokoušejí chovat podobně ke globálním mocnostem a supervelmocím.

Ale Amerika dělá přesně to, když americké ministerstvo zahraničí vydává otevřené hrozby Číně a obviňuje ji z údajných (plánovaných) dodávek zbraní do Ruska. Nejvyšší američtí představitelé také dodali, že Peking bude trpět „velmi reálné následky“, bude-li pokračovat v předpokládané dohodě.

Je zřejmé, že asijský gigant ani nedostal příležitost popřít obvinění, protože se USA uchýlily k přímému vyhrožování Pekingu. Čína je však všechno, jen ne zastrašovaná.

Peking, který si byl díky svému meteorickému vzestupu do stavu supervelmoci stále více jistý, rychle opětoval očividné hrozby. Během tiskového brífinku 27. února Mao Ning , mluvčí čínského ministerstva zahraničních věcí, uvedl, že asijský gigant je plně připraven na odvetu, pokud nebudou zrušeny nezákonné americké sankce vůči čínským společnostem působícím v Rusku.

Mao také odmítl obvinění, že Peking plánuje poslat zbraně do Ruska, a odmítl pochybné (přinejlepším) zprávy americké mainstreamové propagandy jako dezinformace.

Spojené státy však rozdmýchají oheň a podněcují boj dalšími zbraněmi,“ naznačila (celkem správné) očividné americké pokrytectví a dodala: „Toto je otevřený hegemonismus a dvojité standardy a absolutní pokrytectví. Čínská strana bude nadále dělat to, co je zapotřebí k pevnému zajištění zákonných práv a zájmů čínských společností. V reakci na americké sankce podnikneme rázná protiopatření.

Mao také zopakoval oficiální pozici Pekingu k ukrajinské krizi jako postoj míru, přičemž řešení hledal spíše jednáními než silou zbraní. Zdůraznila, že „Čína aktivně podporuje mírové rozhovory a politické urovnání krize,“ dodala, že Peking je mnohem konstruktivnější než Washington DC. Mao opět naznačil, že USA jsou plně zodpovědné za neustálou eskalaci jejich vztahů s Čínou.

To je jistě pravda, zejména v nedávné době, protože Washington DC použil i ty nejtriviálnější věci na očerňování a znepřátelení Pekingu a zároveň nezákonně vyzbrojoval čínskou ostrovní provincii Tchaj-wan, čímž se napětí mezi USA a Čínou zhoršilo do bodu varu.

Kromě nalévání smrtících zbraní na bojiště na Ukrajině USA prodávají sofistikované zbraně do tchajwanského regionu v rozporu se třemi společnými čínsko-americkými komuniké. O co vlastně USA jde? Svět si zaslouží znát odpověď,“ uzavřel Mao.

Mao také poznamenal, že Amerika šíří dezinformace o údajných čínských dodávkách zbraní do Ruska, aby je využila jako záminku k sankcionování čínských společností, a tak eliminovala konkurenci používáním takové nešikovné taktiky.

Jedna z dotčených čínských společností, Changsha Tianyi Space Science and Technology Research Institute, již byla sankcionována na základě nepodložených tvrzení, že údajně dodává společnosti Wagner Group PMC (soukromá vojenská společnost) satelitní snímky Ukrajiny. Náměstkyně americké ministryně zahraničí pro politické záležitosti Victoria Nulandová minulý týden uvedla, že sankce jsou zaměřeny na čínské společnosti, které „byly pozorovány, jak se plíží až na okraj a snaží se poskytnout Rusku zbraně“.

Bezprecedentní pokrytectví USA se projevuje iv pokusech vylíčit ruského prezidenta Vladimira Putina jako údajného „válečného zločince“, přičemž americký prezident Joe Biden ho již obvinil, že je jedním z nich, a dokonce řekl, že „ je třeba shromáždit důkazy pro proces s válečnými zločiny „.

A to i přes ústřední roli Bidena při rozpoutání četných válek pod několika vládami USA a přesto, že prakticky celý establishment ve Washingtonu DC je zapojen do válečných štvaní a válečných zločinů, bez ohledu na politickou příslušnost.

Možná ještě lepším příkladem by byl projev bývalého amerického prezidenta George W. Bushe z května 2022, jehož freudovský lapsus o „zcela neodůvodněné a brutální invazi do Iráku, mám na mysli Ukrajinu“ jasně ukázal celému světu obrovský rozsah pokrytectví a dvojitých standardů USA.

AUTOR: Drago Bosnic, ZDROJ: infobrics.org/post/37827, Preklad: SKS

* prevzaté

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange