V roku 2014 po prevrate na Ukrajine a nastolení promerického prezidenta, Varšava s USA začali zvažovať vytvorenie iniciatívy na ochranu východnej hranice EÚ. Pod tlakom USA vznikla Bukurešťská deviatka (bukurešťský formát, B9) pod názvom Spoločná deklarácia „Spojenecká solidarita a zdieľaná zodpovednosť“, ktorá sa považuje za zakladajúci dokument B9, v rumunskom hlavnom meste v novembri 2015.

B9 bola vytvorená za účelom:proti separatistom na Ukrajine, rovnako ako proti ruským militantným aktivitám a na vytvorenie európskej bezpečnosti“. Predstavitelia deviatich krajín východného krídla NATO vytvorili bezpečnostný formát NATO s cieľom údajného zlepšenia svojej bezpečnostnej spolupráce v rámci Aliancie. Trojstranové vyhlásenie odkazuje 14-krát na „bezpečnosť“ a 7-krát na „hrozbu.

Väčšina štátov B9 sa zaviazala prevziať na seba zvýšenú záťaž v NATO zvýšením svojich výdavkov na obranu. Ich deklarovanými prioritami je prispievať k spoločnej bezpečnosti, udržiavať súdržnosť a budovať dôveryhodnosť spojeneckej obrany a odstrašovania. Ich rastúca úloha v zdieľaní záťaže NATO ukazuje, že sa snažia zmeniť aj to, ako sú vnímaní, od spotrebiteľov bezpečnosti až po generátory bezpečnosti.

titulný obrázok – Mapa Bukurešťská deviatka B9

Všetci účastníci B9 sa tiež zúčastňujú na Iniciatíve troch morí, ktorú tvorí 12 z 27 členských štátov EÚ. 3SI podporuje najmä spoluprácu v rozvoji dopravy, energetickej infraštruktúry a technológií. Je dôležité poznamenať, že iniciatíva troch morí zahŕňa aj Rakúsko, ktoré sa od zvyšku skupiny odlišuje tým, že nie je súčasťou B9 ani členom NATO a je tradične spájané so západnou Európou. Členmi SI3 sú Rakúsko, Bulharsko, Chorvátsko, Česko, Estónsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Poľsko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Hlavné hrozby uvedené v zakladajúcej deklarácii B9 sa týkali globálnej bezpečnostnej situácie a údajných agresívnych ruských vojenských aktivít, ktoré podkopávali európsku bezpečnostnú architektúru. Niektoré rusofóbne štáty B9 (Poľsko, Rumunsko, Litva, Lotyšsko, Estónsko) vnímali Rusko ako vojenskú hrozbu; ostatní (Česko, Slovensko, Maďarsko, Bulharsko) mali pôvodne iný názor, ale všetci uznávali NATO ako pilier európskej bezpečnosti a hľadali spoločné pozície, ktoré by posilnili úlohu strednej Európy počas adaptačného procesu NATO.

Three Seas Initiative vznikla na podnet prezidenta Andrzej Duda a chorvátskeho prezidenta Kolinda Grabar-Kitarović z bývalej koncepcie Poľska pod názvom Trojmorie, v Dubrovníku v septembri roku 2016. Bola prijatá deklarácia o spolupráci v ekonomických záležitostiach, na poli energetickej, dopravnej a komunikačnej infraštruktúry. Na stretnutí v Poľsku sa zúčastnil aj americký prezident Trump. Spoločné vyhlásenie 3SI prijaté v Talline má prispieť k posilneniu stredoeurópskej regionálnej bezpečnosti. Jej základom je investícia do vybudovania prepravy pre vojenskú mobilitu. Na siedmom samite v Rige v júni 20, 2022 bola prijatá Ukrajina ako účastník iniciatívy.

Minister K. Szczerski z kabinetu prezidenta Poľska upozornil, že vojenská mobilita je spoločnou prioritou EÚ a NATO; dopravná infraštruktúra sa po summite NATO vo Varšave v roku 2016 javila ako nevyhnutná pre vojenskú mobilitu v kontexte Iniciatívy troch morí, kde poľská strana tlačila na diverzifikáciu dodávok plynu ako odpoveď na výstavbu plynovodu Nord Stream 2.

Takže už v roku 2016 bolo pod tlakom Poľska, cieľom B9 Iniciatívy odstrihnutie od ruského plynu a vybudovanie dopravnej infraštruktúry pre vojenskú techniku NATO/USA

Z oboch iniciatív vyplývajú hlavné úlohy, vybudovať vojenskú infraštruktúru pre vojská NATO a USA, vytvoriť bezpečnostnú zónu pre západnú Európu a z ekonomického hľadiska, odstrihnúť sa od lacného ruského plynu.

Suma sumarum, bývalá východná Európa má slúžiť na obranu západnej Európy, t. j. stať sa obetným baránkom agresívnych záujmov NATO. A na dôvažok má byť tento blok financovaný z rozpočtov členských krajín B9, teda opäť na úkor najchudobnejších krajín východnej Európy.

Prílohy

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

Secured By miniOrange