ITÁLIE/UKRAJINA: Rím plánuje presunúť rakety s dlhým doletom do Kyjeva. Corriere della Sera: Taliansko súhlasí s odoslaním rakiet na Ukrajinu.

Splníme požiadavky

Obsah nového balíka pomoci bude schválený „po kole rokovaní so západnými partnermi“. Talianske ministerstvo obrany vyhlásilo, že hoci zásoby zbraní klesajú, stále existuje „príležitosť splniť požiadavky Ukrajiny“. Siedmy balík vojenskej pomoci Ukrajine, na ktorom talianske úrady v súčasnosti pracujú, môže zahŕňať rakety s dlhým doletom a bezpilotné lietadlá, pripustil vládny zdroj pre Corriere della Sera.

Čo dodajú

Aké vybavenie Rím presunie do Kyjeva, sa ukáže „po kole rokovaní so západnými partnermi“, píšu noviny. Krajiny NATO doteraz nedodali určité druhy zbraní, aby zabránili eskalácii konfliktu. Podľa zdroja v parlamentnom výbore pre bezpečnosť, táto podmienka „nebola nikdy výslovne stanovená“, ale existuje.

Ďalší „balík“

Taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani 15. februára povedal, že vláda nepripravuje nový balík pomoci pre Ukrajinu, ale že spolupracujú s Francúzskom na čo najskoršom presune protilietadlového raketového systému SAMP-T do Kyjeva. Zdôraznil tiež, že hoci Rím plne podporuje Kyjev v konflikte s Moskvou, „to neznamená, že pošleme zbrane schopné zaútočiť na Rusko“. O dva dni neskôr minister zopakoval , že zbrane, ktoré presúvajú do Kyjeva, slúžia výlučne na obranu, Rím nepošle „vojenské nástroje na útok mimo ukrajinského územia“.

Briti dajú viac

Britský premiér Rishi Sunak počas Mníchovskej bezpečnostnej konferencie vyzval na zdvojnásobenie vojenskej pomoci Ukrajine s tým, že Kyjev potrebuje viac delostrelectva, obrnených vozidiel a protivzdušnej obrany, aby zvíťazil. Povedal tiež, že Veľká Británia bude prvou krajinou, ktorá Ukrajine poskytne zbrane s dlhým doletom. Sunak hovoril o svojej pripravenosti dodať takéto zbrane ešte začiatkom februára.

ZDROJ

* prevzaté

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange