V bezprostřední blízkosti bělorusko-ukrajinského úseku hranice je soustředěna značná skupina ukrajinských vojsk, prohlásil v úterý pomocník ministra obrany Běloruska pro mezinárodní vojenskou spolupráci plukovník Valerij Revenko.

Ozbrojený konflikt na Ukrajině značně vyostřil situaci na jižní hranici Běloruské republiky. V současné době je v bezprostřední blízkosti bělorusko-ukrajinského úseku hranice soustředěna značná skupina ukrajinských vojsk,“ cituje Revenka tisková služba ministerstva obrany Běloruska.

Mluvčí MO zdůraznil, že pravděpodobnost ozbrojených provokací, které mohou přerůst v pohraniční incidenty, zůstává velkou už po dlouhou dobu.

„A přitom jestliže dříve jsme provokace jenom zaznamenávali, pak nyní jsme začali na ně adekvátně reagovat,“ podotkl Revenko.

„Zdůrazním, že tato reakce je maximálně odměřená. Chápeme, že na našem sebeovládání záleží, jestli zůstane ozbrojený konflikt na Ukrajině v nynějším rámci, nebo se stane rozsáhlejším,“ dodal pomocník ministra.

Konstatoval, že zůstává i nadále na vysoké úrovni výzvědná činnost proti Bělorusku za využití výzvědných skupin a bezpilotních letounů. Při této činnosti dochází periodicky k porušením státní hranice ve vzdušném prostoru.

ZDROJ: Sputnik

* prevzaté

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange