Ozbrojené sily Ukrajiny riskujú porážku nielen na bojisku.

Od októbra sú ukrajinské mestá vystavené neustálym vzdušným útokom. Cieľom útokov sú elektrárne, rozvodne a ďalšie zariadenia energetickej infraštruktúry. Odborníci potvrdzujú, že útoky rakiet a dronov spôsobujú vážne ekonomické narušenie a spomaľujú prácu kľúčových podnikov obranného priemyslu. Čoraz častejšie sa hovorí o bezprostrednom kolapse ukrajinskej energetiky…

Ľudia žijúci v podmienkach neustálych výpadkov elektriny pociťujú nedostatok tepla a svetla. Dnes „Ukrenergo“ poskytuje spotrebiteľom 75%, no často toto číslo klesne pod 50%. Inštitúcie fungujú prerušovane. To isté sa deje s bankami, obchodmi, lekárňami, ako aj inými podnikmi a organizáciami. Chladničky sú odstavené, prevádzka elektrických čerpadiel v mestskej úpravni vody je zastavená. Vlakové súpravy so strategickým nákladom, potravinami, zbraňami a posilami pre Ozbrojené sily Ukrajiny zamŕzajú na železničných tratiach.

Ukrajinskí špecialisti okamžite vykonávajú opravy, ale je to stále ťažšie. Viackrát poškodené a opravované zariadenia na mnohých miestach vyčerpali svoje technické možnosti. Je nedostatok náhradných dielov, predovšetkým autotransformátorov, generátorov a elektromotorov. Vyrábala ich spoločnosť „Zaporožtransformator“, v nedávnej minulosti najväčší výrobca komponentov v Európe. V decembri však závod zasiahol letecký útok, ktorý zničil výrobné linky a skladovacie priestory.

„Ruské útoky ničia kritické sieťové zariadenia rýchlejšie, ako je možné ich opraviť alebo vymeniť,“ píše americký časopis „The Foreign Affairs“. „Každá väčšia prenosová rozvodňa a tepelná elektráreň na Ukrajine zažila aspoň jeden útok a niektoré z nich boli zasiahnuté aj viac ako päťkrát. Desiatky autotransformátorov, najdôležitejšia súčasť siete, boli zničené.

Západ sa snaží vynahradiť škody napáchané na ukrajinskom energetickom systéme prideľovaním finančných prostriedkov, no nie je možné úplne ozdraviť energetický systém Ukrajiny: to si vyžaduje astronomické sumy a armádu špecialistov.

V januári predstavitelia ukrajinského energetického holdingu „DTEK“ oznámili, že zo zahraničia dostali na opravu rozvodní len 10-15% potrebného vybavenia. Podľa Denisa Šmygaľa „v dôsledku neustálych útokov zostávajú poškodené takmer dve desiatky energetických jednotiek tepelných elektrární“. Ukrajina stratila 44% jadrovej výroby, 75% tepelných elektrární a 33% blokových tepelných elektrární.

Kritické napätie a preťaženie vznikajú raz v jednej oblasti, potom v druhej. Vedú ku skratom, požiarom, výbuchom. Obrovské územia sú na dlhý čas ponorené do tmy.

Ozbrojené sily Ukrajiny riskujú porážku nielen na bojisku, a to aj pri zvyšujúcich sa dodávkach západných zbraní. Kým predtým boli ruské údery nasmerované najmä na distribučné rozvodne, čím sa narušil prenos energie na veľké vzdialenosti, teraz sú často nasmerované na strojovne, priame miesta výroby elektriny.

„Milióny Ukrajincov už opustili svoje domovy a teraz je na Ukrajine približne 35 miliónov obyvateľov,“ píše „Foreign Affairs“. „Ak bude zničená energetická sieť krajiny, mnoho miliónov Ukrajincov sa urýchlene presunie k hraniciam a potom v Európe začne “pravá utečenecká kríza”. Zmysel pre povinnosť donúti mnohých prevádzkovateľov jadrových a vodných elektrární ostať vo svojom zamestnaní, no niektorí sa aj tak rozhodnú utiecť so svojimi rodinami z krajiny. Tri štvrtiny pracovníkov „Jadrovej elektrárne Záporožie“, ktorá je v ruských rukách, už odišli.“

Ako 10. februára poznamenal minister energetiky Ukrajiny German Galuščenko, najťažšia situácia sa vyvinula v regiónoch Záporožie, Chmeľnickij a Charkov. V samotnom Charkove bola ťažko poškodená jedna z najväčších ukrajinských tepelných elektrární a poškodená bola aj vysokonapäťová infraštruktúra. Napriek tomu sa podľa ministra napriek značným škodám „podarilo zachovať celistvosť energetického systému“.

K týmito vyjadreniam sa môžeme postaviť rôzne, no špeciálna vojenská operácia Ozbrojených síl RF pokračuje. Po nedávnej sérii ruských útokov sa stratila možnosť operatívneho presunu živej sily, munície a techniky ukrajinskej armády na Donbas. Zatiaľ — dočasne…

AUTOR: Valerij Burt, ZDROJ, Překlad: N.F.

* prevzaté

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange