Keďže britská vláda počas návštevy ukrajinského prezidenta Zelenského v Londýne dala jasne najavo, že „skúma“ možnosť vyslania stíhacích lietadiel na Ukrajinu, konkrétne svojich stíhačiek Typhoon, Rusko na to ostro zareagovalo.

Premiér Sunak to už skôr vysvetlil: „Prvým krokom k tomu, aby sme mohli poskytnúť moderné lietadlá, je mať vojakov alebo letcov, ktorí ich dokážu používať. Tento proces si vyžaduje čas. Tento proces sme začali dnes,“ povedal Sunak na tlačovej konferencii s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským po oznámení, že Británia bude cvičiť ukrajinských pilotov.

„Nič nie je vylúčené a na naše vedenie v tejto otázke by sme mali byť všetci spoločne veľmi hrdí.“

Ruské veľvyslanectvo v Spojenom kráľovstve v reakcii na to rýchlo varovalo pred „vojenskými a politickými dôsledkami pre európsky kontinent a celý svet“.

Pokiaľ ide o USA, Pentagon v ten istý deň uviedol, že v súvislosti s možnou dodávkou stíhačiek na Ukrajinu zatiaľ „nemá čo oznámiť“. Samozrejme, toto všetko sme už počuli v súvislosti s nedávno schválenými zbraňovými systémami.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu nečakane navštívil Spojené kráľovstvo, kde sa stretol s vedením krajiny, ktorá je od začiatku ruskej invázie jedným z najväčších podporovateľov Ukrajiny.

Ide len o druhú známu Zelenského cestu mimo Ukrajiny od začiatku vojny, pričom prvou bolo jeho decembrové vystúpenie v americkom Kongrese. Stretol sa s premiérom Sunakom na Downing St. 10 tesne predtým, ako Sunak oznámil, že Británia bude cvičiť ďalšie ukrajinské jednotky. V samostatnom prejave v parlamente Zelenskyj netajil, čo chce presadiť…

Sunak sa zmienil o výcviku pilotov stíhačiek, zrejme v očakávaní budúceho súhlasu spojencov NATO s poskytnutím západných stíhačiek. Poskytnutie stíhačiek stále vyvoláva značnú európsku opozíciu, ale Sunak vo svojom tlačovom vyhlásení uviedol, že cieľom výcviku je „zabezpečiť, aby piloti boli v budúcnosti schopní lietať so sofistikovanými stíhačkami podľa štandardov NATO“.

Sunak tiež prisľúbil rakety a zbraňové systémy s „dlhším doletom“ a v stredu prisľúbil: „Budeme naďalej podporovať Ukrajinu, aby sme tento rok zabezpečili rozhodujúce vojenské víťazstvo na bojisku.“

„Spojené kráľovstvo bolo jedným z prvých, ktorí prišli Ukrajine na pomoc,“ povedal Zelenskyj po príchode do Británie. „Dnes som v Londýne, aby som osobne poďakoval britskému ľudu za jeho podporu a premiérovi Sunakovi za jeho vedenie.“

Zelenskyj v prejave ako osobitný hosť v parlamente ocenil neochvejnú podporu Spojeného kráľovstva Kyjevu a povedal, že Británia „kráča s nami k najdôležitejšiemu víťazstvu nášho života“.

A, samozrejme, využil túto príležitosť na opätovné požiadanie o západné vojenské lietadlá. „Bojové lietadlá pre Ukrajinu,“ povedal. „Krídla pre slobodu.“

Pred dvoma rokmi som odišiel z Parlamentu a poďakoval som mu za vynikajúci anglický čaj. Dnes opúšťam parlament a vopred vám všetkým ďakujem za silné anglické lietadlo,“ povedal Volodymyr Zelenskyj v prejave k poslancom. – Axios

Zelenského počas návštevy Buckinghamského paláca privítal aj kráľ Karol III. Zelenskému bola zrejme povolená mimoriadne vzácna výnimka z hľadiska kráľovského protokolu, pretože Zelenskyj nemal oblek a kravatu, ale ponechal si olivovo zelenú mikinu.

Neskôr počas dňa novinári naliehali na Downing St 10, aby zistili, či to znamená, že britská vláda prijala rozhodnutie vyslať britské stíhačky na Ukrajinu, na čo im bolo odpovedané, že Británia „momentálne nechce vyslať stíhačky Typhoon na Ukrajinu“.

Hovorca Sunak ďalej uviedol, že akýkoľvek balík zahŕňajúci stíhačky by bol súčasťou „dlhodobého riešenia“ – čo naznačuje, že by sa uskutočnil v spolupráci s ostatnými západnými spojencami, ktorí zatiaľ nie sú na rovnakej vlne.

* zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange