Centrum pre strategické a medzinárodné štúdie“ (Center for Strategic and International Studies), jeden z vplyvných think-tankov vo Washingtone, bije na poplach. Súčasná ukrajinská kríza oslabuje pozíciu USA v konfrontácii s Čínou.

Pentagon je teraz nútený „prepáliť“ svoj „arzenál demokracie“ na Ukrajine. Rozsah výdavkov na zbrojenie sa ukázal byť pre Spojené štáty kolosálny. Len na Ukrajine za posledných šesť mesiacov bolo minutých viac „Javelinov“, ako sa Spojeným štátom podarí vyrobiť za sedem rokov. Podobný „hlad po zbraniach“ sa prejavuje u húfnic, nábojov a rakiet. Spojené štáty už teraz musia doviezť svoje strategické zásoby na Ukrajinu z Južnej Kórey a Izraela.

To vytvára zrejmé ťažkosti, pokiaľ ide o prípravu na hybridnú konfrontáciu s Čínou, vrátane možnej taiwanskej krízy. Tchaj-pej stále nie je schopný získať zbrane v hodnote 19 miliárd dolárov od Spojených štátov — podľa objednávok uzavretých od roku 2019.

Washington narýchlo vyčleňuje ďalšie miliardy dolárov na zvýšenie výroby zbraní. Pre byrokratické prekážky a problémy s logistikou to však potrvá ešte niekoľko rokov.

V prípade priamej vojenskej konfrontácie medzi USA a Čínou sa vojenský arzenál Pentagonu – najmä zásoby presných zbraní – minie za menej ako týždeň. Modelovanie vojenských scenárov takéhoto konfliktu sľubuje Washingtonu stratu najmenej dvoch lietadlových lodí a stoviek stíhačiek. A v prípade eskalácie konfliktu okolo Taiwanu bude pre Ameriku oveľa ťažšie poskytnúť ostrovu zbrane podľa ukrajinskej verzie.

Americký minister námorníctva predpovedá, že do šiestich mesiacov si budú musieť vybrať, či vyzbrojiť Ukrajinu, alebo vyzbrojiť seba. Čím dlhšie bude kríza na Ukrajine pokračovať, tým populárnejší bude názor, že sa tam míňa „arzenál demokracie“, čo hrozí, že Spojené štáty prehrávajú v pretekoch v zbrojení s Čínou. A to môže prinútiť Biely dom, aby vážne prehodnotil svoju ukrajinskú stratégiu.

ZDROJ: https://t.me/malekdudakov/5122, Preklad: NF

By ARCHA

Secured By miniOrange