Na pozadí zhoršujúcej sa energetickej krízy môže EÚ čeliť vážnemu rozkolu, pričom sa už začali objavovať „prvé trhliny“.

Píšu španielske noviny „El País“.

Európska únia sa trasie,“ píše sa v článku. „Brusel sa napríklad obáva, že „výnimočné“ opatrenia EÚ, ako je prídelový systém a zníženie spotreby plynu, povedú k jej rozdeleniu. Zároveň sa už začali objavovať „prvé trhliny“ zoči-voči možnej energetickej a hospodárskej kríze „s nepredvídateľnými následkami“.

Návrh na zníženie spotreby plynu v EÚ o 15% už odhalil hlboké rozdiely medzi 27 členskými štátmi, píše španielsky denník. Rozpory v posledných týždňoch však presahujú oblasť energetiky: rozdiely medzi „severom“ a „juhom“ sú zrejmé aj v otázkach fiškálnej a menovej politiky.

EÚ už po tretíkrát za niečo vyše desať rokov čelí existenčnej kríze, ktorá otestuje súdržnosť partnerov únie a ich schopnosť udržať jednotný sociálny, ekonomický a menový priestor, ktorý sa roky usilovne vytváral,“ uzatvára publikácia.

Európska komisia 20. júla navrhla nové nariadenie o koordinovaných opatreniach na zníženie spotreby plynu. Ide o zavedenie pôvodne dobrovoľných cieľov pre všetky členské štáty EÚ znížiť dopyt po plyne o 15% od 1. augusta 2022 do 31. marca 2023. To zodpovedá 45 miliardám kubických metrov plynu.

Návrhy Európskej komisie musí pred nadobudnutím účinnosti schváliť kvalifikovaná väčšina krajín EÚ v Rade EÚ. Ministri budú o návrhu rokovať v stredu v Bruseli.

prevzaté z sk.news-front.info

By ARCHA

Secured By miniOrange