Tak predsa. V priamom prenose zažívame vládny puč v znamení chaosu, zastrašovania, a otvorenej vojny medzi členmi bývalo-súčasnej vlády. História pravdepodobne ešte nezaznamenala obdobnú situáciu ako na Slovensku, kedy parlament odvolá vládu a členovia odvolanej vlády si zostavia novú “rekonštruovanú” vladu v starom zložení až do termínu riadnych volieb. Napokon, precedens položil bývalý minister zahraničných veci, Miroslav Lajčák, ktorý v demisii úradoval ešte takmer dva roky.

Čaputová podmienila ďalší chod vlády požiadavkou nových volieb, ale zdá sa, že koalíciu nové voľby netrápia. Hlavným cieľom vládnej chunty bolo zbaviť sa Matoviča, ten však vytiahol zákulisné špinavosti a používa oligarchické komando NAKA na zastrašovanie odporcov.

Posledný ťah ešte neurobila Čaputová. Nedávne stretnutie hlavy štátu, “Tej, ktorá nie je vraj americkou agentkou” s Petrom Pellegrinim a predstaviteľmi SaS Richardom Sulíkom, Branislavom Gröhlingom a Máriou Kolíkovou nasvedčuje, že v zákulisí sa môže už pripravovať úradnícka vláda.

Je očividné, že súčasná vláda neplánuje nový termín volieb ani zmenu ústavy, aby bolo možné organizovať nové voľby.

Všetko naznačuje, že súčasná chunta pravdepodobne obíde ústavu aj volebný zákon a ostane pri moci. Teda v prípade, že Čaputová nemá iné pokyny a nezakročí. Alebo ak po vypršaní termínu v januári nevymenuje úradnícku vládu pod zámienkou nesplnenia jej podmienky.

A potom sa môžeme právom domnievať, že išlo o vopred pripravený plán….

A nám občanom neostáva nič iné, ako trvať na referende a hlavne sa ho zúčastniť v čo najväčšom počte.
V opačnom prípade sa môžu celkom pokojne naplniť Matovičove slová, “že tu ostane navždy”.

Secured By miniOrange