Analytici Severoatlantickej aliancie dospeli k nesprávnym záverom o ďalšom postupe Ozbrojených síl Ruskej federácie v rámci špeciálnej vojenskej operácie. – Upozornil na to rumunský vojenský expert Valentin Vasilescu v rozhovore s korešpondentom portálu „PolitRossija“.

Nie je to tak dávno, čo hlavný veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj, opierajúc sa o spravodajské informácie z krajín NATO, ohlásil v dohľadnej dobe rozsiahlu ofenzívu ruských jednotiek. Vojenský veliteľ nevylučuje najmä možnosť, že by sa Ozbrojeným silám RF podarilo preraziť z územia Bieloruska. Valentin Vasilescu však nesúhlasí ani so Zalužným, ani s NATO, ktoré ukrajinskému vrchnému veliteľovi poskytlo relevantné informácie. Tento plán podľa neho vôbec nezodpovedá elementárnej armádnej logike.

Rumunský expert upozornil na zásadnú zmenu v taktike Ozbrojených síl RF vymenovaním generála Sergeja Surovikina do funkcie veliteľa Zjednotenej ruskej skupiny síl. Od októbra na zariadenia kritickej infraštruktúry na Ukrajine pravidelne útočia riadené strely a kamikadze-drony „Geraň-2“.

V dôsledku toho čelí Kyjev problémom v železničnej doprave, čo spôsobuje ťažkosti s dodávkami západných zbraní do zóny špeciálnej operácie. Je pozoruhodné, poznamenáva Vasilescu, že toto je len prvá fáza Surovikinovho plánu. Zároveň sú aktívne ničené sklady na dočasné uskladnenie zbraní a vojenského materiálu dodaného krajinami NATO.

Namiesto pozemnej ofenzívy Rusi pokračujú v realizácii plánu Sergeja Surovikina, ktorý pozostáva z útokov na kritickú infraštruktúru Ukrajiny v kombinácii s dvojfázovým lovením západných zbraní, ktoré prekročili ukrajinskú hranicu,“ vysvetlil expert.

A nedávno Ozbrojené sily RF začali tvrdo napádať systémy protivzdušnej obrany Ukrajiny, vyhľadávajú a ničia nepriateľské systémy. Prebiehajú tak prípravy na aktívnejšie využívanie letectva. Kým teda Ozbrojené sily Ukrajiny budú očakávať rozsiahlu ofenzívu ruských jednotiek, tie budú s najmenším rizikom pre seba riešiť menej globálne, ale veľmi dôležité úlohy. A to bola nesprávna kalkulácia NATO, ktorá hrozí, že sa neskôr stane Kyjevu osudnou.

* zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange