Nedávne Orbánovo gesto voči bývalým štátom, ktoré boli v minulosti súčasťou Uhorska, je nielen veľké diplomatické faux-pas, ale aj výsmešným mocenským gestom, ktoré by rozhodne nemalo ostať bez kompetentných reakcií na najvyššej úrovni.

Ministri jednotlivých dotknutých krajín by mali reagovať protestnou nótou a pozvať maďarských veľvyslancov na “koberec”.

Vtipná Hegerova výmena šálov nestačí. A už vôbec nie Káčerove ostré reakcie, ktorými mohol konečne dať priechod subjektívnej nenávisti voči odbojnému Maďarsku.

Orbán na zápase s Gréckom spolu s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom sledoval zápas s fanúšikovským šálom, na ktorom je obrázok Veľkého Uhorska. Tento symbol vyvolal nervózne reakcie viacerých stredoeurópskych lídrov z krajín, ktorých sa mapa priamo dotýka.

Zo širšieho pohľadu je na záležitosti viac znepokojujúcich faktov.

Nie je tajomstvom, že drvivá väčšina migrantov na Slovensko preniká práve z Maďarska. Orbán, ktorý doposiaľ, podotýkam, úspešne bránil svoje južné hranice, necháva na Slovensko prúdiť nebývalé davy migračných vĺn, ich odmieta v zmysle Schengenských dohovorov vziať späť a vrátiť späť do predchádzajúcej krajiny.

Prečo to tak je?

Mstí sa takto Slovensku a možno aj Česku za praktický rozpad V-4? Alebo by mu skryto vyhovovalo napätie a nepokoje a postupne rastúce násilie na Slovensku?

Alebo za vojenskú podporu Ukrajiny slovenskou vládou?

Orbánova vláda sa v otázke Ukrajinsko/USA – Ruského konfliktu ako jediná vzoprela bruselským samovražedným nariadeniam a zachováva si s Ruskou federáciou priaznivé ekonomické a pravdepodobne vnútorne aj dobré politické vzťahy. Je nesporné, že Orbán je vynikajúci stratég. Reálne si uvedomuje, že dochádza ku globálnemu preformátovaniu súčasného riadiaceho anglosaského sveta na multipolárny a bližšia košeľa ako kabát… v tomto prípade je geograficky bližšie RF. Na rozdiel od korupčných vlád pod bruselským jarmom, si je vedomý, že Rusko vo vojne nemôže prehrať a skôr či neskôr bude rozdávať karty.

Orbán možno kalkuluje, že pri rozdávaní kariet bude aj Maďarsko, ktoré sa ani na okamih nezrieklo svojich iredentistických plánov obnovy ríše veľkého Uhorska.

Slovensko by v tomto prípade ťahalo za kratší koniec a padlo bez boja. Všetky vojenské obranné prostriedky skončili na Ukrajine.

Možno by sa mala slovenská vláda zamyslieť, či to bol taký dobrý nápad odzbrojiť nás do pozície novonarodencov. Pretože má zaslepené oči nenávisťou voči Rusku a opomína historické nebezpečenstvá.

Secured By miniOrange