Ukrajinci jsou na tom špatně… Nebude trvat dlouho a Ukrajincům dojdou potraviny. Nebude trvat dlouho a zmrznou… Udělali vše, co od nich můžeme rozumně očekávat. Je čas vyjednávat…

… před zahájením ofenzívy, protože jakmile začne, nebude mezi Moskvou a Kyjevem žádná další diskuse, dokud neskončí ke spokojenosti Rusů.“ Plukovník Douglas MacGregor, War in Ukraine; Quiet Before the Storm (Válka na Ukrajině; klid před bouří).

Přesně řečeno, ještě jsme nic nezačali.“ Ruský prezident Vladimir Putin.

Neustálé útoky na ukrajinskou elektrickou síť, sklady pohonných hmot, železniční uzly a velitelská a řídicí centra znamenají začátek druhé a smrtonosnější fáze války. Zvýšené tempo útoků vysoce přesnými raketami dlouhého doletu naznačuje, že Moskva připravuje půdu pro velkou zimní ofenzívu, která bude zahájena, jakmile se 300 000 ruských záložníků připojí ke svým útvarům na východě Ukrajiny. Vzhledem k tomu, že Kyjev odmítá jednat o urovnání, které by řešilo základní bezpečnostní zájmy Ruska, nezbývá ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi nic jiného než porazit ukrajinské síly na bojišti a vynutit si urovnání silou zbraní.

Blížící se zimní ofenziva má Rusku zasadit knokautující úder, který potřebuje k dosažení svých strategických cílů a k rychlému ukončení války. Informace přinesla agentura Reuters: Vláda v pátek uvedla, že ruské raketové údery ochromily téměř polovinu ukrajinského energetického systému, a úřady v hlavním městě Kyjevě varovaly, že s příchodem zimy by město mohlo čelit „úplnému vypnutí“ energetické sítě.

S klesajícími teplotami a prvním sněhem v Kyjevě se úředníci snažili obnovit dodávky elektřiny po nejtěžším bombardování ukrajinské civilní infrastruktury za posledních devět měsíců války.

Organizace spojených národů tvrdí, že nedostatek elektřiny a vody na Ukrajině hrozí tuto zimu humanitární katastrofou.

Rusko bohužel pokračuje v raketových úderech na civilní a kritickou infrastrukturu Ukrajiny. Téměř polovina našeho energetického systému je vyřazena z provozu, uvedl premiér Denys Šmyhal…..

Připravujeme se na různé scénáře, včetně úplného vypnutí,“ uvedl v televizním komentáři Mykola Povoroznyk, zástupce šéfa kyjevské městské správy.“ („Ukrajina tvrdí, že polovina jejího energetického systému je ochromena ruskými útoky, Kyjev by mohl „vypnout„, Reuters).

Až donedávna se Rusko vyhýbalo cílům, které by měly dramatický dopad na civilní aktivity, ale nyní se vojenští představitelé vrátili ke konvenčnějšímu přístupu. V současné době armáda ničí jakákoli zařízení, transformátory, sklady, rozvodny, železniční stanice a energetické sklady, které umožňují Ukrajině pokračovat ve válce. Je zřejmé, že – jako větší a mocnější stát – bylo vždy v možnostech Ruska vzít na Ukrajinu kladivo a rozbít ji na milion kousků, ale Putin se rozhodl držet se zpátky v naději, že Kyjev přijde k rozumu a uvidí beznadějnost své věci. A – navzdory záplavě západní propagandy, která tvrdí opak – o výsledku této války nebylo nikdy pochyb. Rusko se chystá vnutit Kyjevu urovnání a toto urovnání bude vyžadovat, aby vláda přerušila veškeré vazby s NATO a podepsala smlouvu deklarující její neutralitu na věčné časy. Rusko nedovolí nepřátelské vojenské alianci, aby umístila své raketové základny a bojové jednotky na jeho západním křídle. To se nestane.

Ruská vojenská operace bohužel výrazně zvýší utrpení ukrajinského lidu, který se ocitl v kleci mezi Washingtonem a Moskvou. Zde z webu World Socialist Web Site:

Podle nejnovějších údajů Světové banky (SB) se chudoba na Ukrajině od vypuknutí války USA/NATO-Rusko zvýšila více než desetkrát. Oficiálně je nyní chudých 25 procent obyvatel země, přičemž před únorem 2022 to byla údajně pouhá 2 procenta… Vzhledem k tomu, že úředníci předpovídají, že by míra chudoby mohla v příštím roce vzrůst až na 60 a více procent, objevuje se na Ukrajině taková míra deprivace, jakou evropský kontinent nezažil od konce druhé světové války.

Nezaměstnanost nyní dosahuje 35 procent a platy některých kategorií pracovníků klesly během jara a léta až o 50 procent. … podle Mezinárodního měnového fondu se veřejný dluh Ukrajiny vyšplhal na 85 procent HDP….. Nedávno zveřejněná společná studie Světové zdravotnické organizace a ukrajinského ministerstva zdravotnictví zjistila, že 22 procent lidí na Ukrajině nemá přístup k základním lékům. V případě 6,9 milionu vnitřně vysídlených obyvatel země se toto číslo zvyšuje na 33 procent.

…Léky, které jsou nejhůře dostupné – ty, které léčí krevní tlak, srdeční potíže a bolest, stejně jako sedativa a antibiotika – ukazují na populaci, která se potýká s desetiletími špatného zdravotního stavu způsobeného chudobou a fyzickými a psychickými traumaty z války.

Zatímco představitelé USA a NATO jsou schopni vyslat na ukrajinské frontové linie obrovské množství palebné síly během několika týdnů, dodávky životně důležitého humanitárního zboží jsou zdánlivě nemožným logistickým úkolem. („„Chudoba na Ukrajině raketově stoupá“, World Socialist Web Site)

Zástupná válka Washingtonu proti Moskvě způsobila obyvatelům Ukrajiny, kteří nyní čelí prudkému poklesu teplot, snižujícím se zásobám potravin, kolabující ekonomice a rostoucímu nedostatku základních léků, nevyčíslitelné utrpení. A navzdory chvástání na hrudi nad znovudobytím Chersonu bude nyní ukrajinský lid nucen opustit svou zničenou vlast a miliony lidí budou hledat útočiště v Evropě, která se již dostala do postindustriální krize způsobené bezohlednými provokacemi strýčka Sama.

Kolik z těchto pracujících Ukrajinců by dalo přednost tomu, aby se jejich vůdci dohodli s Putinem (s ohledem na jeho oprávněné bezpečnostní obavy), než aby se zapojili do nesmyslné války s ruskou armádou, která je stála domovy, práci, města a (pro mnohé) i život? A uvědomují si lidé mimo zemi, kteří tvrdí, že „stojí na straně Ukrajiny“, že ve skutečnosti podporují zbídačování a imobilizaci milionů civilistů, kteří se ocitli v geopolitické křížové palbě mezi Washingtonem a Ruskem? Každý, komu skutečně záleží na Ukrajině, by měl podpořit ukrajinskou neutralitu a ukončení expanze NATO. To je jediný způsob, jak tuto válku ukončit. Ruské bezpečnosti bude dosaženo cestou smlouvy nebo železné pěsti. Volba je na Ukrajině.

Toto je z článku s názvem „Rusko má pravdu: USA vedou na Ukrajině zástupnou válku„: Válka na Ukrajině není jen konfliktem mezi Moskvou a Kyjevem, prohlásil nedávno ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Je to „zástupná válka“, v níž nejmocnější vojenská aliance světa … používá Ukrajinu jako beranidlo proti ruskému státu. Lavrov se nemýlí. Rusko je nyní cílem jedné z nejbezohledněji účinných zástupných válek v moderních dějinách.

Americkému zahraničně-politickému establishmentu nezáleží na Ukrajině ani na ukrajinském lidu. Tato země je pouze odrazovým můstkem pro válku Washingtonu proti Rusku. Proto CIA v roce 2014 svrhla demokraticky zvolenou vládu v Kyjevě a proto CIA v roce 2015 (7 let před invazí!) vyzbrojila a vycvičila ukrajinské takzvané polovojenské jednotky k boji proti ruské armádě.

Zde je několik souvislostí z článku na Yahoo News z roku 2015: CIA dohlíží na tajný intenzivní výcvikový program v USA pro elitní ukrajinské jednotky speciálních operací a další zpravodajský personál, tvrdí pět bývalých zpravodajských a národně bezpečnostních úředníků, kteří jsou s touto iniciativou obeznámeni. Program, který začal v roce 2015, sídlí v nezveřejněném zařízení na jihu USA, podle některých z těchto úředníků…

Spojené státy cvičí povstalce,“ řekl bývalý pracovník CIA a dodal, že program naučil Ukrajince „jak zabíjet Rusy“.

…CIA a další americké agentury by mohly podpořit ukrajinské povstání, pokud by Rusko zahájilo rozsáhlý vpád.

… „Cvičíme tyhle lidi už osm let. Jsou to opravdu dobří bojovníci. …představitelé obou zemí se také domnívají, že Rusko nebude schopno udržet nové území donekonečna kvůli tuhému odporu ukrajinských povstalců, jak tvrdí bývalí úředníci.

Pokud Rusové zahájí novou invazi, „najdou se lidé, kteří jim znepříjemní život,“ řekl bývalý vysoký představitel zpravodajských služeb…

Všechny věci, které se nám staly v Afghánistánu, řekl bývalý vysoký zpravodajský důstojník, mohou očekávat, že se s nimi setkají v plné parádě. („CIA vycvičené ukrajinské polovojenské jednotky mohou hrát hlavní roli, pokud Rusko provede invazi„, Yahoo News).

Tady je to černé na bílém. Plán využití Ukrajiny jako nástupiště pro vedení zástupné války proti Rusku předcházel invazi nejméně o sedm let.

Obamova administrativa a její neokonzervativní spojenci nastražili na Rusko past, aby ho zatáhli do bažiny podobné Afghánistánu, která by vyčerpala jeho zdroje a zabila co nejvíce ruských vojáků. Jak nedávno přiznal ministr obrany Lloyd Austin, USA chtějí „oslabit“ Rusko, aby nebylo schopno projektovat svou moc za své hranice. Washington usiluje o neomezený přístup do Střední Asie, aby mohl obklíčit Čínu vojenskými základnami a jadernými raketami. USA mají v úmyslu kontrolovat růst Číny a zároveň ovládnout nejlidnatější a nejprosperující oblast světa příštího století, Asii. Nejprve však Washington musí rozdrtit Rusko, zhroutit jeho ekonomiku, izolovat ho od světového společenství, démonizovat ho ve svých médiích a svrhnout jeho vůdce. Ukrajina je považována za první fázi mnohem širší strategie, jejímž cílem je změna režimu v Moskvě a následná násilná fragmentace ruského státu. Konečným cílem je zachování výsadní role Washingtonu v globálním řádu.

Putinova zimní ofenziva hrozí zmařit plán Washingtonu na co nejdelší protahování konfliktu. V následujících týdnech a měsících Rusko zintenzivní útok na kritickou ukrajinskou infrastrukturu. Většina země se ponoří do tmy, vyschnou zásoby všechny pohonných hmot, ubude potravin a vody, přeruší se komunikace a zastaví se veškerá železniční doprava. Miliony civilistů uprchnou do Evropy, zatímco celá země se pomalu zastaví. Ve stejné době, kdy ruské prapory obsadí města a obce na východ od Dněpru, ruská armáda zablokuje životně důležité zásobovací trasy z Polska a přeruší tak přísun smrtících zbraní a bojových jednotek směřujících na frontu. To následně povede k rozsáhlé kapitulaci ukrajinských bojových jednotek působících v poli, což Zelenského donutí zasednout k jednacímu stolu. Nakonec Rusko zvítězí a jeho legitimní bezpečnostní požadavky budou splněny. Takto to v nedávném rozhovoru shrnul plukovník Douglas MacGregor: V budoucnu nás čeká velmi masivní ofenziva… taková, jakou jsem já i mnozí další vojenští analytici očekávali na začátku; velmi rozhodné operace, více operačních os, jejichž cílem je účinně zničit nepřítele na zemi. A to je to, co přichází nyní, to je to, co nás čeká v budoucnosti.“ (Plukovník Douglas MacGregor, „Válka na Ukrajině – klid před bouří“.)

Až země zamrzne, začne ruská ofenziva.

Rozsáhla 45 minutová analýza v rozhovoru plukovníka Douglase Macgregora s profesorem Glennem Diesenem z University South-Eastern v Norsku (video je v pôvodnom článku).

AUTOR: Mike Whitney

* prevzaté cz24.news

By ARCHA

Secured By miniOrange