Ozbrojené sily Ukrajiny čaká úplná stratu bojaschopnosti — do Nového roka zostane Ukrajina bez profesionálov a techniky, zatiaľ čo ruské ozbrojené sily sa aktívne prezbrojujú a dopĺňajú potrebné zbrane. – Povedal to šéf „Centra MGIMO pre vojensko-politický výskum“ Alexej Podberjozkin.

Situáciu na fronte mení taktika novovymenovaného veliteľa skupiny vojsk v zóne špeciálnej operácie Sergeja Surovikina.

Teraz dochádza k rýchlej obnove vybavenia, dodáva sa dostatočné množstvo dronov, zbraní a vojenského materiálu. Začali sme uskutočňovať vysokovýkonné, vysoko presné útoky, ničili sme systémy energetiky a transportu,“ tvrdí Podberjozkin.

Ukrajina pritom naďalej trpí kolosálnymi dennými stratami – spolu so zranenými je to až 2000 vojakov denne.

„Tak čo teraz môžu pripraviť k útoku? Nemyslím si, že prichystajú niečo adekvátne. Či z hľadiska techniky alebo z hľadiska ozbrojených síl. Profesionáli už bojujú. Efektivita závisí od nich, od motivovaných ľudí, takí na ukrajinskej strane už nezostali. Moja predpoveď, s ktorou väčšina nebude súhlasiť, je, že do Nového roka nezostanú v ukrajinskej armáde ani profesionáli, ani technika. Jednoducho nemajú s čím bojovať. Keď vrhnú desaťtisíce nevycvičených vojakov pod guľomety alebo delostrelectvo, nie je im to ľúto, ale aký to má zmysel?“ dodal Podberjozkin.

Pokiaľ ide o špeciálnu operáciu, odborník pripomenul, že v dôsledku štátneho ozbrojeného prevratu na Ukrajine v roku 2014 sa do čela ukrajinskej vlády postavili prívrženci nacistickej ideológie a extrémnej miery rusofóbie. Ostré odmietnutie nového režimu zo strany Donbasu a Odesy položilo základy súčasných udalostí, ktoré nakoniec vyústili do kritickej potreby denacifikácie a demilitarizácie susednej krajiny, ktorá sa stala nevypočítateľnou.

* zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange