Tajné vojenské plány Winstona Churchilla proti ZSSR v máji 1945

Anglicko, 27. október 2022 (AM) – V októbri 1998 zverejnila britská a svetová tlač prvé správy o vojenských plánoch kabinetu Winstona Churchilla pre Sovietsky zväz, vypracovaných na jar 1945.

Základom týchto správ boli dokumenty Britského štátneho archívu. Nedávno boli v Ústave svetových dejín Ruskej akadémie vied prijaté fotokópie týchto dokumentov, čo umožňuje podrobnejšie sa s nimi oboznámiť.

Kľúčom k nim je plán núdzovej operácie „Nemysliteľné“, z 22. mája 1945, vypracovaný Spoločným plánovacím štábom vojnového kabinetu.

Plán poskytuje

  • vyhodnotenie situácie,
  • formuluje ciele operácie,
  • definuje zapojené sily,
  • smery útokov vojsk západných spojencov a
  • ich pravdepodobné výsledky.

Prílohy plánu obsahujú informácie o rozmiestnení vojsk Červenej armády (v anglických dokumentoch sa spravidla používa výraz „ruská armáda“) a západných spojencov, ako aj kartografický materiál. Čas príkazu predsedu vlády na vypracovanie operačného plánu nie je uvedený, ale vzhľadom na náročnosť jeho prípravy, charakter a objem samotných dokumentov je dôvod predpokladať, že príkaz predsedu vlády bol doručený plánovačom v r. apríla 1945.

Zadaniu predchádzali pochmúrne úvahy a závery, ktoré o mnoho rokov neskôr Churchill reprodukoval vo svojich memoároch takto:

  • po prvé, sovietske Rusko sa stalo smrteľnou hrozbou pre slobodný svet;
  • po druhé, okamžite vytvoriť nový front proti jeho rýchlemu postupu;
  • po tretie, tento front v Európe by mal ísť čo najďalej na východ;
  • po štvrté, hlavným a skutočným cieľom anglo-amerických armád je Berlín;
  • po piate, oslobodenie Československa a vstup amerických vojsk do Prahy je nanajvýš dôležité;
  • po šieste, Viedeň, v podstate celé Rakúsko, by mali ovládať západné mocnosti, prinajmenšom na rovnakej úrovni ako ruské Soviety;
  • po siedme, je potrebné obmedziť agresívne nároky maršala Tita voči Taliansku…» {1}.

V krátkosti si pripomeňme vojensko-politickú situáciu v marci – apríli 1945, ktorá sa každým dňom menila a neúprosne približovala dlho očakávané víťazstvo nad agresormi.

Na území Nemecka, ktoré sa po vylodení spojencov v Normandii ocitlo v zovretí dvoch frontov, sa rozpútali záverečné boje druhej svetovej vojny v Európe. Z východu postupovala Červená armáda a zo západu anglo-americké [98] vojská. Červená armáda dokončila oslobodenie Poľska a Maďarska, dokončila likvidáciu nepriateľa vo Východnom Prusku, dobyla Východné Pomoransko, Sliezsko, obsadila Viedeň, hlavné mesto Rakúska a dostala sa do centrálnych oblastí Česko-Slovenska.

V polovici apríla boli jednotky 1. bieloruského frontu (velil im maršál Sovietskeho zväzu G. K. Žukov) 60 – 70 km od Berlína. Ráno 16. apríla začali hlavné sily 1. bieloruského a následne 2. bieloruského a 1. ukrajinského frontu operáciu na dobytie Berlína. Nemecké velenie na začiatku presunulo ďalšie sily na sovietsko-nemecký front, kde bolo 214 divízií, z toho 34 tankových. Na západnom fronte zostalo 60 divízií, z toho 5 tankových divízií.

Vojská západných spojencov prekročili Rýn v apríli a dokončili likvidáciu nepriateľského zoskupenia Porúrie. Oslobodili Drážďany, Magdeburg a množstvo ďalších veľkých nemeckých miest. 25. apríla sa na rieke uskutočnilo historické stretnutie amerických a sovietskych vojsk. Elba, neďaleko Torgau. Akcie Červenej armády a vojsk západných spojencov boli koordinované v súlade s dohodami dosiahnutými na Jaltskej (Krymskej) konferencii lídrov troch vedúcich mocností protihitlerovskej koalície – F.D. Roosevelt, I.V. Stalin a W. Churchill 4. – 11. februára 1945

Nacistické Nemecko bolo v úplnej politickej izolácii. Jeho jediný spojenec, Japonsko, proti ktorému mal podľa rozhodnutia potvrdeného na Jaltskej konferencii zakročiť Sovietsky zväz, už nemohol ovplyvňovať vývoj udalostí v Európe. Vďaka úsiliu amerického námorníctva boli japonské jednotky vyhnané takmer zo všetkých území Tichého oceánu, ktoré dobyli, a japonské námorníctvo bolo porazené. Pozemné sily Japonska však stále predstavovali mocnú silu, ktorej boj sa v Číne a na samotných japonských ostrovoch mohol podľa výpočtov amerického velenia ťahať až do roku 1947 a vyžadovať ťažké obete.

ZSSR, zabezpečujúci plnenie spojeneckých záväzkov a vlastných geopolitických záujmov, začal od začiatku roku 1945 materiálne prípravy na vojenské operácie proti japonským armádam. V apríli vyrazili zo sovietsko-nemeckého frontu na Ďaleký východ prvé veliteľsko-štábne oddelenia vojenských formácií, ktoré mali po porážke Nemecka vstúpiť do vojny s Japonskom.

Práve v týchto aprílových dňoch nariadil britský premiér Churchill pripraviť plán vojny proti ZSSR.

V apríli 1945 boli Viedeň, Berlín a potom aj Praha mimo dosahu vojsk západných spojencov. O to naliehavejšie sa Churchillovi zdalo vytvorenie „nového frontu“ proti Červenej armáde. Tieto ciele boli určené pre nižšie zverejnený plán operácie Unthinkable, vojna proti ZSSR, ktorý je uložený v Štátnom archíve Veľkej Británie.

TENTO DOKUMENT JE MAJETKOM VLÁDY JEHO VELIČENSTVA KRÁĽA VEĽKEJ BRITÁNIE {2}

Prísne tajné
konečné [verzia] 22. máj 1945 Spoločné veliteľstvo plánovania vojnového kabinetu

Správa o spoločnom plánovaní operácie Unthinkable

[1] . Analyzovali sme [možnosť vykonať] operáciu Nemysliteľné. Podľa pokynov bola analýza založená na nasledujúcich predpokladoch: [99]

a) Akcia získava plnú podporu verejnej mienky zo strany Britského impéria a Spojených štátov amerických, morálka britských a amerických jednotiek zostáva vysoká.

b) Veľká Británia a USA majú plnú podporu poľských jednotiek a môžu sa spoľahnúť na využitie nemeckej pracovnej sily a zostávajúceho nemeckého priemyselného potenciálu.

a) Nemôžeme sa spoliehať na žiadnu pomoc od armád iných západných mocností, hoci na ich území máme k dispozícii základne a vybavenie, na použitie ktorých sa možno bude musieť uchýliť,

d) Rusi vstupujú do spojenectva s Japonskom.

e) Dátum vyhlásenia nepriateľstva – 1. júl 1945.

f) Do 1. júla pokračuje realizácia plánov na premiestnenie a demobilizáciu vojsk, potom sa zastaví.

Z dôvodu dodržania režimu zvýšeného utajenia sa neuskutočnili konzultácie s ústrediami ministerstiev, ktoré majú na starosti druhy ozbrojených síl.

Cieľ

2. Všeobecným politickým cieľom [operácie] je vnútiť Rusom vôľu Spojených štátov a Britského impéria.

Hoci na „vôľu“ oboch krajín možno nazerať ako na záležitosť priamo súvisiacu len s Poľskom, vôbec z toho nevyplýva, že rozsah nášho zapojenia [v konflikte] bude nevyhnutne obmedzený. Rýchly [vojenský] úspech môže prinútiť Rusov, aby sa aspoň dočasne podriadili našej vôli, ale nemusí. Ak chcú totálnu vojnu, dostanú ju.

3. Jediným spôsobom, ako môžeme dosiahnuť cieľ definitívnym a dlhodobým spôsobom, je vyhrať totálnu vojnu, ale vzhľadom na to, čo bolo povedané vyššie v odseku 2, pokiaľ ide o možnosť skorého [vojenského] úspechu, Zdá sa nám správne pristupovať k problému s dvoma predpokladmi:

a) totálna vojna je nevyhnutná a zvážili sme šance na úspech, berúc do úvahy toto nastavenie;

b) politický postoj je taký, že rýchly [vojenský] úspech nám umožní dosiahnuť naše politické ciele a následná účasť [v konflikte] by nás nemala znepokojovať.

Totálna vojna

4. Keďže s možnosťou revolúcie v ZSSR a politického kolapsu súčasného režimu u nás neuvažujeme a nie sme kompetentní v tejto otázke vynášať úsudky, môžu byť Rusi vyradení z hry len v dôsledku tzv. :

a) okupácia takého [rozsiahleho] územia Ruska, ktoré zníži vojenský potenciál krajiny na úroveň, pri ktorej sa ďalší odpor [Rusov] stáva nemožným;

b) spôsobiť ruským jednotkám na bojisku takú porážku, ktorá by znemožnila Sovietskemu zväzu pokračovať vo vojne.

Okupácia ruského životného priestoru

5. Je možné, že sa situácia vyvinie tak, že Rusi budú môcť stiahnuť svoje jednotky a vyhnúť sa tak rozhodujúcej porážke. V tomto prípade môžu prijať taktiku, ktorú tak úspešne používali proti Nemcom, ako aj v predchádzajúcich vojnách, spočívajúcu vo využívaní obrovských vzdialeností, ktorými ich územie obdarilo.V roku 1942 Nemci dosiahli hranice Moskvy , Volge a Kaukazu, ale spôsoby evakuácie továrne v kombinácii s nasadením nových zdrojov a spojeneckou pomocou umožnili ZSSR pokračovať v bojoch. [100]

6. V skutočnosti nemožno hovoriť o hranici postupu spojencov hlboko do Ruska, pri ktorej bude ďalší odpor [Rusov] nemožný. Je ťažké si predstaviť samotnú možnosť takého hlbokého a rýchleho prieniku spojencov, ako sa to Nemcom podarilo v roku 1942, napriek tomu, že takýto postup neviedol k rozhodujúcemu výsledku.

Rozhodujúca porážka ruských vojsk

7. Podrobnosti o dostupných silách a rozmiestnení ruských a spojeneckých jednotiek sú uvedené v prílohách II a III a znázornené na mapách A. a B {3}. Súčasný pomer síl v strednej Európe, kde majú Rusi prevahu približne tri ku jednej, robí úplné a rozhodujúce víťazstvo spojencov na tomto území v súčasnej situácii nepravdepodobným. Hoci sú spojenci lepšie organizovaní a o niečo lepšie vybavení, Rusi sa ukázali ako hroziví súperi vo vojne proti Nemcom. Majú kompetentné velenie, vhodné vybavenie a organizáciu [vojakov], ktoré možno nespĺňajú naše štandardy, ale obstáli v skúške [vojnou]. Na druhej strane len asi tretina ich divízií zodpovedá vysokej úrovni [požiadaviek], iné sú ďaleko za nimi a z hľadiska mobility sú všetky bez výnimky výrazne horšie ako zodpovedajúce formácie spojencov.

8. Spôsobenie rozhodujúcej porážky Rusku v totálnej vojne si bude vyžadovať najmä mobilizáciu pracovnej sily [spojencov], aby bolo možné čeliť súčasnej kolosálnej pracovnej sile [Rusov]. Tento mimoriadne dlhodobý projekt zahŕňa:

a) rozsiahle rozmiestnenie obrovských amerických zdrojov [pracovnej sily] v Európe; [101]

b) opätovné vybavenie a reorganizácia ľudských zdrojov Nemecka {4} a všetkých západoeurópskych spojencov.

Záver

9. Naše zistenia:

a) ak je politickým cieľom dosiahnutie určitého a konečného výsledku, je potrebné dosiahnuť porážku Ruska v totálnej vojne.

b) výsledok totálnej vojny s Ruskom je nepredvídateľný, jedno možno povedať so všetkou istotou: víťazstvo v takejto vojne je úlohou na veľmi dlhý čas.

Rýchly úspech

10. Na základe politického hodnotenia [situácie] však možno dospieť k záveru, že rýchle a obmedzené víťazstvo prinúti Rusko prijať naše podmienky.

11. Pred rozhodnutím začať nepriateľské akcie by sa malo zvážiť nasledovné:

a) Ak je hodnotenie nesprávne a dosiahnutie akéhokoľvek obmedzeného cieľa, ktorý sme si stanovili, neprinúti Rusko podriadiť sa našim podmienkam, v skutočnosti sa ocitneme zapletení do totálnej vojny.

b) Nie je možné obmedziť vojenské operácie na jeden región, a preto, ako sa budú vyvíjať, budeme musieť počítať s realitou globálnej bitky.

c) Aj keď pôjde všetko podľa plánu, z vojenského hľadiska nedospejeme ku konečnému výsledku. Ruská vojenská sila zostane nezlomená a Rusi budú môcť konflikt kedykoľvek obnoviť, keď sa im to bude hodiť.

12. Napriek tomu, ak sme pripravení, vzhľadom na všetky vyššie uvedené nebezpečenstvá, podstúpiť riziko obmedzenej vojenskej akcie, analyzovali sme možné kroky, ako zasiahnuť Rusov úderom, ktorý by ich prinútil prijať naše podmienky aj v situácii kde sa môžu vyhnúť rozhodujúcej porážke a vojensky stále budú môcť pokračovať v boji.

Všeobecná strategická situácia

13. Z ruských síl, ktoré sú proti nám, je samozrejme najhrozivejšia Červená armáda. Naše základne a lode, porovnateľné s nemeckou hrozbou, neohrozujú ruské strategické bombardéry alebo ponorky, a preto treba venovať hlavnú pozornosť sile a rozmiestneniu [jednotiek] Červenej armády.

14. Európa. Hlavné sily Červenej armády sú sústredené v strednej Európe. Rusi síce môžu obsadiť Nórsko až po Trondheim a Grécko na juh, no táto okolnosť výrazne neovplyvní celkovú strategickú situáciu. V Európe môžu Rusi obsadiť aj Turecko a využívajúc svoje súčasné dominantné postavenie v juhovýchodnej Európe sú schopní zablokovať úžiny, čím zabránia akejkoľvek možnej námornej akcii spojencov v Čiernom mori. Samo o sebe to pre nás nepredstavuje ďalšiu hrozbu, ale juhovýchodná Európa vrátane Grécka sa okamžite uzavrie pred naším vplyvom a obchodom.

15. Blízky východ. Mimoriadne nebezpečná situácia môže nastať v Perzii a Iraku. Zdá sa dosť pravdepodobné, že Rusi budú v tomto regióne postupovať, aby sa zmocnili cenných ropných polí a kvôli mimoriadnemu významu tohto regiónu pre nás. Podľa našich odhadov tu môže byť proti spojeneckým silám použitých asi jedenásť [102] ruských divízií ako súčasť troch indických brigádnych skupín . Vzhľadom na vyššie uvedené je ťažké si predstaviť, ako budeme schopní brániť tieto územia, keďže strata tohto zdroja zásob ropy môže mať mimoriadne vážne [dôsledky].

Kvôli dopravným ťažkostiam a kvôli zapojeniu sa do [kampane v] strednej Európe sa v počiatočnom štádiu [nepriateľských akcií] zdá byť nepravdepodobné, že by Rusi postúpili smerom k Egyptu. Ale určite sa budú snažiť vyvolať nepokoje vo všetkých štátoch Blízkeho východu.

16. India. Hoci sa Rusi nepochybne pokúsia vyvolať nepokoje v Indii, možnosť ich vojenského zásahu v tomto regióne je pochybná.

17. Ďaleký východ. Na Ďalekom východe by akákoľvek dohoda medzi Rusmi a Japoncami umožnila tým druhým uvoľniť sily na posilnenie materskej krajiny alebo obnovenie ofenzívy v Číne. Je nepravdepodobné, že budú môcť podniknúť rozsiahle operácie s cieľom vrátiť územia, ktoré stratili. Keďže však rozhodujúce operácie proti Japonsku budú pravdepodobne musieť byť odložené, vo vojne s Japonskom môže nastať patová situácia. Ruské útočné akcie proti spojencom na Ďalekom východe sa zdajú byť nepravdepodobné.

18. Vyššie uvedené argumenty a súčasné rozloženie hlavných síl nás vedú k záveru, že stredná Európa sa nevyhnutne stane hlavným divadlom [vojenských operácií] s pomocnými [charakterom], ale mimoriadne dôležitými [v dôsledkoch] operáciami v Perzsko-iracký región.

19. V prílohe I analyzujeme [možnosť viesť vojenskú] kampaň v Európe. Kľúčové body našej analýzy sú zhrnuté nižšie.

Faktory ovplyvňujúce našu stratégiu vo východnej Európe

20. V prvom rade budeme mať prevahu nad Rusmi vo vzduchu a na mori. Ten nám umožní kontrolovať Baltské more, ale to samo o sebe nebude hrať významnú úlohu pri dosahovaní rýchleho úspechu.

21. Vo vzduchu bude naša výhoda do istej miery komplikovaná skutočnosťou, že naše strategické bombardovacie sily budú musieť spočiatku sídliť v Anglicku – a to aj v prípade použitia medziľahlých letísk na kontinente. Vyčerpávajúce pracovné vyťaženie letectva a veľké vzdialenosti, ktoré budú musieť prekonávať, len ťažko umožnia ich využitie s takou efektivitou ako počas vojny s Nemeckom.

22. Ruský priemysel je tak rozptýlený, že ho len ťažko možno považovať za víťazný cieľ leteckých útokov. Značný rozsah ruských komunikácií nám zjavne môže ponúknuť oveľa výhodnejšie ciele [na bombardovanie], najmä na dôležitých prechodoch cez vodné bariéry. Aby sa však dosiahli nejaké efektívne výsledky, takéto útoky na komunikácie musia byť koordinované s ofenzívou na súši.

Takže jediný spôsob, ako dosiahnuť rýchly [vojenský] úspech, je pozemná kampaň, ktorá nám umožní naplno využiť našu výhodu vo vzduchu – tak takticky, ako aj pri útokoch na ruskú komunikáciu.

23. Štúdia topografickej [mapy] a všeobecného smeru komunikácií naznačuje, že hlavné úsilie pozemnej ofenzívy by sa malo sústrediť na sever [Európy]. To nám poskytuje ďalšie výhody, pretože nám to umožňuje využiť našu námornú výhodu v Baltskom mori na pokrytie nášho ľavého krídla a zásah proti pravému boku nepriateľa.

24. Kampaň by sa teda mala uskutočniť na severovýchode Európy predovšetkým pozemnými silami. [103]

Pozemná kampaň v severovýchodnej Európe

25. Možnosť zapojenia spojeneckých vojsk do útočných operácií bude do značnej miery určená tým, koľkí z nich budú viazaní potrebou obnovy a ochrany komunikácií v zničených oblastiach Nemecka.

26. Berúc do úvahy túto časť, ako aj sily potrebné na zaistenie bezpečnosti frontu na sever k línii Drážďany-Chemnitz, dostávame podľa našich odhadov asi 47 divízií, vrátane 14 obrnených divízií, ktoré môžu byť zapojené. v útočných operáciách.

27. V reakcii na to budú podľa našich odhadov Rusi schopní postaviť sily zodpovedajúce 170 spojeneckým divíziám, z ktorých 30 je obrnených. Budeme teda čeliť nepomeru síl v približnom pomere dva ku jednej v obrnených silách a štyri ku jednej v zemi.

28. Je ťažké posúdiť, do akej miery by naša výhoda v taktickom letectve a velenie a riadenie pomohla obnoviť rovnováhu [síl], ale vzhľadom na vyššie uvedené rozdiely v silách by bolo začatie ofenzívy rozhodne riskantným podnikom.

Ak sa napriek všetkému vyberie táto možnosť, možno ju implementovať dvoma hlavnými údermi:

  • severná, pozdĺž osi Stettin – Schkeidemühl – Bydgoszcz;
  • južná, pozdĺž osi Lipsko – Cottbus – Poznaň a Breslau.

29. Hlavné tankové bitky sa pravdepodobne rozvinú východne od línie Odra-Neisse a výsledok kampane môže závisieť od ich výsledku. S priaznivým výsledkom sa nám pravdepodobne podarí dosiahnuť spoločnú líniu Danzig-Breslau. Akákoľvek následná ofenzíva by však znamenala natiahnutie frontovej línie, ktorú treba držať v zime, a zvýšenie ohrozenia vyplývajúceho z výbežku, ktorý sa sformoval v oblasti Čiech a Moravy, z ktorého budú Rusi nemusí nutne ustúpiť. Preto, ak sa nám nepodarí získať víťazstvo, ktoré potrebujeme na západ od línie Danzig-Breslau, potom je veľmi pravdepodobné, že budeme skutočne vtiahnutí do totálnej vojny.

30. Úspech pozemného ťaženia teda bude závisieť od výsledku bitiek na západ od vyššie uvedenej línie pred nástupom zimy. Naša strategická pozícia sama o sebe nie je silná a v podstate budeme nútení spoliehať sa na jednu veľkú bitku s pre nás krajne nepriaznivým pomerom síl.

závery

31. Podľa nášho záveru:

a) keď vedieme vojnu s Rusmi, musíme byť pripravení na totálnu vojnu, dlhú a zároveň nákladnú;

b) početná prevaha Rusov na súši spôsobuje, že je mimoriadne pochybné, či je možné dosiahnuť obmedzený a rýchly [vojenský] úspech, aj keď to bude podľa politických názorov v súlade s dosiahnutím našich politických cieľov.

(Podpisy) J. Grantham, J. S. Thompson

W.L. Dawson {5}22. mája 1945

  • Priložené: Príloha I – Hodnotenie kampane v Európe. s. 7
  • Príloha II – Ruské sily a ich rozmiestnenie. s. 17
  • Príloha III – Spojenecké sily a ich rozmiestnenie. s. 21
  • Príloha IV – Nemecká reakcia s. 27

Príloha I. Hodnotenie kampane v Európe

… pokračovanie článku nájdete tu zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange