Koksan má kaliber 170 mm, preto je považovaný za obzvlášť ničivý.

Spomedzi arzenálu severokórejského delostrelectva je 170 mm samohybné delo Koksan nepochybne najvýkonnejším systémom.

Zahraničné – a najmä ukrajinské – médiá venovali v posledných dňoch tejto zbrani osobitnú pozornosť v súvislosti s nárastom spolupráce medzi Ruskom a Severnou Kóreou.

Pripomeňme, že prví z 12-tisíc severokórejských vojakov, ktorí sa v súčasnosti cvičia na východe Ruska, budú čoskoro nasadení na Kurskom fronte.

Ukrajinská armáda a analytici sa obávajú, že Pchjongjang dodá ruskej armáde smrtiace zbrane, ako je napríklad samohybné delo Koksan. Takéto niečo by mohlo ukrajinské sily výjsť veľmi draho.

Čím je delo Koksan také nebezpečné?

V prvom rade vás informujeme, že kaliber 170 mm samohybného dela Koksan je mimoriadne vzácny a robí toto delo skutočne výnimočným spomedzi podobných systémov. Za príbehom zrodu Koksana toho veľa nevieme, okrem toho, že sa prvý raz objavil v rovnomennom severokórejskom meste v roku 1979. Práve odtiaľ pochádza jeho názov.

Takisto presne nevieme, koľko jednotiek Koksan je v súčasnosti v službe v severokórejskej armáde. Odborníci predpokladajú, že tieto delostrelecké systémy sú organizované v batériách pozostávajúcich z 36 jednotiek. Tieto batérie boli navrhnuté s konečným cieľom uskutočňovať silné údery hlboko na území Južnej Kórey, odvekého nepriateľa Severnej Kórey.

Koksan vykazuje palebný dosah až 40 kilometrov, zatiaľ čo pri raketách s raketovým pohonom môže táto vzdialenosť dosiahnuť 60 kilometrov. V každom prípade rýchlosť paľby zbrane nepresahuje 1 až 2 projektily za 5 minút.

Systém bol používaný v iránsko-irackej vojne v 80. rokoch, kde sa ukázal ako veľmi účinný, najmä v úlohách ničenia nepriateľských delostreleckých batérií. Jeho veľká hlaveň mu umožňuje zneškodniť aj veľké nepriateľské delostrelecké zariadenia.

Rusi majú tiež delá veľkého kalibru, napríklad typy Pion a Tyulpan s kalibrom 203, resp. 240 mm. V posledných mesiacoch ruské zdroje naznačili, že Pchjongjang by mohol do Moskvy poslať niekoľko jednotiek Koksan, aby doplnili možnosti ruského delostrelectva na ukrajinskom bojisku.

Najmä teraz, keď budú na rusko-ukrajinskom bojisku nasadení severokórejskí vojaci, je tento scenár pravdepodobnejší ako kedykoľvek predtým.

Preklad, Spracoval: Boris Mesár, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange