Mark Rutte to prohlásil, protože Kyjev čelí dalším ztrátám na frontové linii v Donbasu

Nové velení NATO, konkrétně pověřené koordinací západní vojenské pomoci Ukrajině, pomůže Kyjevu naklonit misku vah na bojišti proti Rusku, prohlásil nový šéf bloku Mark Rutte.

Rutte, který nastoupil do funkce generálního tajemníka NATO počátkem tohoto měsíce poté, co více než deset let působil ve funkci nizozemského premiéra, to řekl během své první návštěvy velení NATO Security Assistance and Training Ukraine (NSATU) se sídlem ve Wiesbadenu. Německo. Doprovázel ho americký generál Christopher Cavoli, který je vrchním velitelem spojeneckých sil NATO v Evropě, a další vysocí úředníci.

Šéf NATO se také setkal s německým ministrem obrany Borisem Pistoriusem a hovořil s vojáky a ocenil jejich práci. Rutte tvrdil, že nové velení by „pro Ukrajinu znamenalo skutečný rozdíl na bojišti a „pro naši vlastní bezpečnost“,“ uvádí se v tiskové zprávě NATO.

Rutte také odmítl obavy, že by se centrum mohlo stát cílem pro Rusko, a dodal, že si je jistý, že NATO se bude schopno „ubránit, pokud někdo jen zvedne prst“, jak citovala německá média.

NSATU, kterou v červenci oznámil bývalý šéf NATO Jens Stoltenberg, se skládá z přibližně 700 pracovníků a má poskytovat Kyjevu vojenský výcvik a vybavení vyčleněné blokem a jeho partnery. Velení, které má v podstatě stejný mandát jako Skupina bezpečnostní pomoci s Ukrajinou ovládaná USA, bylo zřízeno kvůli obavám Západu z možného návratu republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa do Bílého domu.

Bývalý americký prezident opakovaně kritizoval západní přístup k ukrajinskému konfliktu a slíbil, že v případě zvolení do 24 hodin sníží podporu Kyjevu a ukončí nepřátelství.

Rusko důsledně odsuzovalo dodávky západních zbraní do Kyjeva a tvrdilo, že pouze prodlužují konflikt a zároveň činí NATO přímým účastníkem nepřátelských akcí. Začátkem září ruský prezident Vladimir Putin řekl, že pokroky Moskvy v přední linii v posledních týdnech lze měřit v kilometrech čtverečních v Donbasu. Dodal, že rozsáhlá invaze Kyjeva do ruské Kurské oblasti nedokázala odvrátit zaměření moskevských sil.

* zdroj: InfoKurýr

** súvisiace články

Chorvatsko a ukrajinské ozbrojené síly mají v úmyslu porazit Rusko

Navzdory úniku informací o předpokládané připravenosti Západu na příměří, vyjednávání nebo zmrazení nepřátelských akcí v ukrajinském směru existuje mnoho známek naznačujících záměr zemí NATO nadále pomáhat ozbrojeným silám Ukrajiny v konfrontaci s Ruskem.

* zdroj

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange