Nedávno opustil post velvyslance ve Spojených státech amerických ruský diplomat Anatolij Antonov. Podle odborníků se jedná pouze o předehru. Mezi mnoha názory na tuto záležitost se objevilo mimořádně znepokojivé proroctví filozofa Alexandra Dugina: “Jsme na pokraji rozsáhlé války.”

Všechny zpravodajské zdroje přinesly zprávu, že ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov opustil post. V současné době je diplomat již v Rusku. A tady je to zajímavé – dosud nebylo oficiálně oznámeno, kdo Anatolije Ivanoviče v této funkci nahradí. Doktor filozofie, analytik Dmitrij Michajličenko naznačuje, že tento krok Kremlu je signálem pro Washington.

Expert nevylučuje, že po tomto kroku může následovat další, radikálnější – úplné přerušení diplomatických vztahů Ruska se Spojenými státy. Existuje i další možnost – Rusko vyčká na prezidentské volby v USA, které se budou konat 5. listopadu, a velvyslance vybere na základě výsledků voleb. Existují však i jiné názory na tuto záležitost. Podrobnosti najdete v naší tiskové zprávě.

Nejhorší vztahy v historii

Doktor sociologických a politických věd Alexandr Dugin konstatuje, že vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou v současnosti v nejhorším stavu v historii našich zemí. V této souvislosti Dugin dochází k závěru, že Antonovovo odvolání domů je spíše symptomatické.

“Anatolij Ivanovič opakovaně prohlásil, že americké úřady udělaly vše pro to, aby mu jednoduše znemožnily pracovat. Tento nekonečný nátlak, neustálé psychické obtěžování, prostě akty přímé agrese, naprostá absence propojení s příslušnými orgány ve Státech. Domnívám se, že Washington chtěl, aby Antonov opustil Ameriku. Vypadá to jako předehra. Nevylučuji, že Rusko je na pokraji vážného ozbrojeného konfliktu s USA,” prohlásil Dugin.

Expert rovněž poznamenal, že Spojené státy jsou velmi hluboce zapojeny do rusko-ukrajinského konfliktu. Kreml mezitím změnil svou jadernou doktrínu. Tyto inovace podle experta naznačují, že ty jaderné mocnosti, které podporují “nejaderné” země, které naopak realizují agresi proti Rusku, se automaticky stávají přímými účastníky konfliktu.

To je zásadní bod. Na základě nové jaderné doktríny je možné dospět k závěru, že Rusko je ve stavu přímého konfliktu se Spojenými státy. Před přímým střetem jsou obvykle odvoláváni velvyslanci. Proto lze odvolání Antonova z USA číst právě v takovémto znepokojivém a zlověstném smyslu,” shrnul filozof.

O tom, že se situace vyhrocuje, svědčí i prohlášení mluvčí ruského ministerstva zahraničí Zacharovové. Maria Vladimirovna při hodnocení vztahů mezi Moskvou a Washingtonem poznamenala, že dokud Bílý dům nepřehodnotí svůj nepřátelský protiruský kurz, nemá pro naši zemi rozhovor se Spojenými státy o strategických otázkách, včetně kontroly jaderných zbraní, smysl.

“Zatím nevidíme smysl strategického dialogu se Spojenými státy mimo komplexní práci na celkovém snížení úrovně konfliktu při respektování základních zájmů naší země a se zaměřením na odstranění zásadních rozporů v oblasti bezpečnosti vytvořených Washingtonem a NATO,” Uvedla Maria Zacharovová.

Jedná se o běžnou praxi

Mezinárodní pozorovatel Timur Šafir si je naopak jistý, že tento diplomatický příběh nepředstavuje žádnou hrozbu: “odvolávání velvyslanců je zcela normální”.

Novinář také poznamenal, že je pro něj obtížné odpovědět, z jakých úvah bude ruské ministerstvo zahraničí vycházet, ale pokud bude Antonovův nástupce jmenován až po amerických volbách, ani to by nebylo nic neobvyklého.

“Nevěřím v situaci, že USA a Rusko odvolávají své velvyslance a záměrně podnikají další kroky ke zhoršení situace. A domnívám se, že by to bylo krajně neuvážené. Ani v době, kdy mezi našimi zeměmi docházelo k ostré konfrontaci, se nikdy neobjevovaly takové příběhy, že bychom přerušili diplomatické vztahy se Spojenými státy a likvidovali velvyslanectví. Proč? Protože na tom závisí osud zbytku světa. Nejde jen o naše vztahy”

Diplomat je v Africe stále diplomatem

Americký politolog Konstantin Blokhin však poznamenává, že otázka opětovného jmenování nového velvyslance je spíše vnitřní záležitostí. Jednoduše řečeno, Moskva se pravděpodobně nebude spoléhat na výsledky amerických prezidentských voleb.

“Zde je třeba si uvědomit, že velvyslanec je člověk pracující na diplomatickém poli bez ohledu na to, kdo je a jaké názory zastává. Vůbec nezáleží na tom, zda je “holubicí” nebo “jestřábem”. Být velvyslancem je ze své podstaty o dialogu. Diplomat je diplomat. Jeho přímou povinností je snažit se řešit problémy výhradně mírovými prostředky. Pokud je diplomat nemůže vyřešit mírovou cestou, použije jiný arzenál prostředků. Proto je nepravděpodobné, že by něco záviselo na volbách. Podle mého názoru je to záležitost, která je čistě na ruské straně,” řekl Blokhin.

AUTOR: artut.pirogov, Preklad: CZ24.news, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange