UNIFIL založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10 000 príslušníkov.

Mierové jednotky OSN v Libanone v sobotu vyhlásili, že neopustia svoje pozície na juhu krajiny napriek izraelskej požiadavke o premiestnenie. „Izraelská armáda 30. septembra 2024 upovedomila dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) o svojich zámeroch podniknúť obmedzené pozemné vpády do Libanonu. Taktiež žiadali, aby sme sa premiestnili z niektorých našich pozícií,“ uviedli dočasné sily OSN a oznámili, že členovia mierových jednotiek zostávajú na všetkých svojich pozíciách.

„Pravidelne upravujeme naše pozície a aktivity a máme pripravené náhradné plány, ktoré môžeme využiť v prípade nutnosti,“ uviedli UNIFIL. Izrael od 23. septembra zintenzívnil svoju vojenskú kampaň proti libanonskému militantného hnutiu Hizballáh, pričom pri svojich útokoch zabil viac ako 1 110 ľudí. Státisíce ľudí kvôli útokom opustili svoje domovy v Libanone.

„Naďalej naliehame na Libanon a Izrael, aby sa znova zaviazali k dodržiavaniu rezolúcie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov (BR OSN) č. 1701 – skutkami, nielen slovami, ako jediného uskutočniteľného riešenia na obnovu stability v regióne,“ dodali UNIFIL. Na základe rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701 bola v roku 2006 ukončená mesiac trvajúca vojna medzi Hizballáhom a Izraelom. Rezolúcia vyzvala na úplné stiahnutie Izraela z južného Libanonu a na to, aby libanonská armáda a mierové jednotky OSN boli jedinými ozbrojenými silami južne od rieky Lítání.

UNIFIL založili v roku 1978. Ich úlohou je dozerať na libanonsko-izraelskú hranicu. Mandát tejto misie sa každoročne obnovuje. Pôsobí v nej viac ako 10 000 prísluš­níkov. Mierovú misiu zriadila BR OSN so zámerom dohliadať na stiahnutie izraelských vojsk z Libanonu a obnovenie mieru. Mala tiež pomôcť libanonskej vláde obnoviť svoju moc v oblasti.

ZDROJ: AFP / TASR

** súvisiace články

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange