“Víc už v této debatě už není cesty zpět, Moskva jde do krajnosti!”

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že by bylo nerozumné vyjednávat se Spojenými státy o nové dohodě o strategických útočných zbraních (START), jako by se ve světě nic nezměnilo.

„Musíme střízlivě posoudit tuto vzniklou situaci a vzít v úvahu všechny nové aspekty, budovat vyjednávací proces tímto způsobem. Máme pocit, že by trvání na takových jednáních (o START), jako by se nic nestalo, bylo minimálně nerozumné. Rusko to neudělá,“ vzkázal Peskov novinářům.

Tiskový mluvčí uvedl, že otázku snižování strategických ofenzivních zbraní je třeba zvažovat s ohledem na změněnou situaci ve světě.

Peskov připomněl prohlášení ruského prezidenta Vladimira Putina, který řekl, že vzhledem ke změněným podmínkám je prakticky nemožné mluvit o strategických ofenzivních zbraních a arzenálech, aniž by se brala v úvahu vojenská jaderná infrastruktura v Evropě, bez zapojení evropských států do vyjednávacího procesu a bez diskuse o dalších aspektech strategické bezpečnosti.

Dříve náměstek ministra zahraničních věcí Ruska Sergej Rjabkov prohlásil, že Rusko není připraveno obnovit jednání o Smlouvě o snížení strategických ofenzivních zbraní (Nový START) se Spojenými státy, a zdůraznil, že bez změny nepřátelské politiky, kterou Washington vede proti Moskvě, je dialog nemožný.

Putin 21. února při vystoupení před Federálním shromážděním oznámil, že Rusko pozastavuje účast v Dohodě o snížení strategického útočného zbrojení, ale z této dohody nevystupuje. Putin zdůraznil, že nukleární arzenály mají nejen USA, s nimiž byla dohoda podepsána, ale také země NATO, jako Francie a Velká Británie.

Úřad pro kontrolu, verifikaci a dodržování amerického ministerstva zahraničí oznámil, že Spojené státy od 1. června přestaly poskytovat informace Rusku o stavu a umístění svého strategického zbrojení, které spadá pod Dohodu o snížení strategického útočného zbrojení (START).

START je jediný rusko-americký režim kontroly nukleárního zbrojení, jehož platnost končí v roce 2026. Moskva a Washington začali vyjednávat parametry budoucí dohody o omezení nukleárního zbrojení, ale dialog byl přerušen po zahájení speciální vojenské operace na Ukrajině.

Preklad: CZ24.news, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange