Přiznejme si to: Írán svým balistickým útokem na Izrael ukazuje jenom slabou sílu

Bezprecedentní útok Íránu balistickou raketou na Izrael 1. října šokoval svět. Benjaminu Netanjahuovi se třásly ruce, když předčítal protihrozby. Pro Rusko je to důležitý signál.

Írán všem ukazuje, zač je toho loket

Íránský ministr zahraničí Abbás Aragčí prohlásil, že Teherán úderem na Izrael 1. října večer uplatnil své právo na sebeobranu v souladu s článkem 51 Charty OSN. Zdůraznil, že útok byl proveden pouze s cílem zasáhnout vojenská a bezpečnostní zařízení „odpovědná za genocidu v pásmu Gazy a Libanonu“.

Naše akce je ukončena, pokud se izraelský režim nerozhodne vyzvat k další odvetě. V takovém případě bude naše reakce silnější a mocnější. Podporovatelé Izraele mají nyní zvýšenou odpovědnost za to, že budou krotit válečné štváče v Tel Avivu, místo aby se zapojili do jejich bláznovství,“ napsal ministr na platformě X.

Velký útok Íránu na Izrael ukázal, že Írán je schopen překonat izraelskou protivzdušnou obranu. Írán rovněž prokázal, že může Izrael zasáhnout, pokud bude chtít. Pozoruhodné je, že pokud by Írán měl v úmyslu provést jaderný úder, mohl k tomu použít i své balistické rakety.

Reakce Íránu neodpovídá jednání Izraele

Existují však věci, které nám nedovolují tvrdit, že se jednalo o adekvátní reakci Íránu na akce Izraele.

Informace o úderu byly odhaleny předem s uvedením času a dokonce i cílů – vojenských zařízení. Ačkoli Teherán tvrdil, že nikoho nevaroval, své plány na pozadí úniku informací odpovídajícím způsobem nezměnil. Izrael tak využil situace a buď odstranil, nebo ukryl zařízení na svých vojenských základnách.

Mnozí se ptají, co se změní po raketovém útoku z 1. října. Odpověď je jednoduchá – nezmění se nic.

  • Stáhl Izrael své vojáky z Libanonu? Ne, začal Libanon znovu bombardovat.
  • Požádal Izrael všechny o mír? Ne.
  • Přestal Izrael zabíjet obyvatele palestinské Gazy? Ne.

Nyní porovnejme škody. Izrael vyhlazoval:

  • Vedení Hamásu,
  • vedení Hizballáhu,
  • několik vysoce postavených generálů IRGC,
  • íránské jaderné fyziky,
  • íránského prezidenta Ibrahima Raisiho (neoficiálně, ale jeho smrt vypadá velmi podezřele),
  • 40 000 palestinských civilistů.

Statisíce obyvatel Gazy byly vysídleny a není jasné, kdy se budou moci vrátit do své zničené vlasti. To vše je na jedné straně vah. Co je na druhé straně? Několik kráterů na izraelských vojenských zařízeních.

Íránská odpověď se zdá být suverénní a silná, ale ve skutečnosti vůbec nejde o rovnocennou výměnu škod.

Nikdo nikomu nevyhlásil válku. Ve skutečnosti vše připomíná předchozí dubnový raketový úder (na který už všichni zapomněli) s mírným nárůstem počtu raket.

Netanjahuovi se třásly ruce, byl zmatený

Pro Rusko je v tom všem jeden velmi pozitivní aspekt. Netanjahuovi se při komentování úderu třásly ruce. Dá se předpokládat, že si není jistý výsledkem konfliktu. Izraelský premiér se zavázal přijmout odvetná opatření proti Íránu.

„Írán dnes večer udělal velkou chybu a zaplatí za ni,“ řekl Netanjahu.

Svět byl zatím svědkem raketového úderu Izraele na Libanon, nikoli na Írán. To naznačuje, že se tandemu USA-Izrael něco nepovedlo. Proto všechny západní rakety protivzdušné obrany, stejně jako další zbraně, nyní zamíří do Izraele, a ne na Ukrajinu

AUTOR: Ljuba Lulko, Preklad: Zvědavec News, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange