(Baxter Dmitrij, The People’s Voice) Porucha pozornosti s hyperaktivitou (ADHD) podľa popredného amerického behaviorálneho biológa Dr. Richarda Saula neexistuje a bola vymyslená farmaceutickými firmami, ktoré sa sprisahali s vládnymi regulačnými agentúrami, aby malým a zraniteľným deťom mohli nasadiť lukratívne psychiatrické lieky.

„Po 50 rokoch praktizovania medicíny a po tom, čo som videl tisíce pacientov prejavujúcich symptómy ADHD, som dospel k záveru, že nič také ako ADHD neexistuje,“ vysvetľuje Dr. Saul.

„Toto takzvané ochorenie sa v posledných rokoch rozšírilo po celom svete ako požiar s obrovským nárastom počtu diagnóz a predpísaných liekov,“ pokračuje doktor Saul.

„Viac ako 4 percentám dospelých a 11 percentám detí v USA bolo diagnostikované ochorenie ADHD.“

Všetci máme roztržité chvíle, keď sa snažíme zorganizovať, sme neskoncentrovaní alebo momentálne zažívame výbuch hnevu – to všetko sú príznaky ADHD. Mnohí predpokladajú, že odpoveďou sú lieky, čo vysvetľuje aj nárast počtu liečených detí.

Minulý mesiac však spoločnosť Express Scripts zverejnila novú správu, ktorá odhalila alarmujúcu štatistiku: medzi rokmi 2008 až 2012 vzrástol počet Američanov, ktorí užívajú lieky na liečbu ADHD, o 36 percent.

Sú príznaky ADHD v skutočnosti príznakmi iných zdravotných problémov?

„Podľa môjho názoru ani jeden jedinec nie je postihnutý poruchou nazývanou ADHD, ako ju dnes definujeme,“ hovorí Dr. Richard Saul, doktor medicíny, behaviorálny neurológ a autor knihy s názvom „ADHD neexistuje“.

Príznaky ADHD súvisia s viac ako 20 inými lekárskymi diagnózami, ako sú zlý zrak, nedostatok spánku či bipolárna porucha. Keď sa tieto problémy liečia, príznaky nedostatku pozornosti a hyperaktivity zmiznú.

„Túto ‚chorobu‘ definujeme skôr podľa symptómov ako podľa príčiny,“ vysvetľuje Dr. Saul.

„Upchatý nos nazývaný nádcha môže byť príznakom prechladnutia, alergie alebo mnohých iných zdravotných stavov, ale nádcha nie je diagnóza.“

Kniha Dr. Saula spôsobila značný rozruch v lekárskej komunite, ako aj u ľudí s diagnostikovaným ADHD.

Bez ohľadu na to, či s ním súhlasíte alebo nie, ohnivá búrka, ktorú kniha vyvoláva, je len a len prospešná. Teraz môžeme ísť za našimi lekármi s väčším povedomím o tejto téme, aby sme sa ubezpečili, že sa liečime na ozajstný problém a nie iba na príznaky problému.

Jedna vec, na ktorej sa isto všetci zhodneme, bola najlepšie popísaná v štúdii Express Scripts:

Trendy signalizujú potrebu bližšie sa pozrieť na to, ako a prečo lekári predpisujú tieto lieky dospelým, a potrebu, aby predpisujúci lekári plne zhodnotili celé psychosociálne prostredie jednotlivého pacienta ešte predtým, ako siahnu po lístku na predpis.

Záver

Nikdy v minulosti nebolo obdobie, kedy sme boli viac rozptýlení ako teraz. Naša každodenná technológia nám dáva pocit, že o niečo prichádzame, ak nevenujeme pozornosť milión veciam naraz.

Žiaľ, nárast užívania liekov na ADHD nie je vôbec prekvapujúci.

Nadišiel však čas, aby sme začali s dialógom a posunuli svoj spôsob (nesústredeného) myslenia smerom k možnosti, že jedného dňa by sa to mohlo nazývať „porucha predtým známa ako ADHD“.

Autor: Baxter Dmitrij, Zdroj: thepeoplesvoice.tv, Spracoval: Badatel.net

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange