…a zdá se, že už byly v akci.

Bylo to takové veřejné tajemství, že prý Švédsko přemýšlelo, přemýšlelo, ale rozmyslelo si to.

Dokud ovšem německá média v pravou chvíli „neprozradila tajemství“ s tím, že Švédsko má v balíku pomoci Ukrajině (400 milionů eur) zakotveny i náhradní díly pro letouny JAS 39 Gripen od firmy SAAB.

Samozřejmě, že nikdo nepošle náhradní díly pro letadla, která neexistují. Jsou a podle celkového počtu hovoříme o 129 kusech letounů, které se již někde nacházejí na území Ukrajiny nebo sousedních zemí.

Celá operace probíhala pod pečlivým krytím, včetně informačního

V květnu byl kancléř Olaf Scholz na návštěvě Švédska, kde již jednání o těchto dodávkách probíhala naplno. Švédsko požadovalo, aby Berlín dodal rakety TAURUS, které se pro švédské Gripeny dokonale hodí. Scholz se zarazil, operace téměř zkrachovala, ale pokračovala bez německé účasti.

Kupodivu se „únik“ informací o náhradních dílech shodoval s obdobím vášnivých diskusí o dodávkách raket dlouhého doletu Ukrajině, které měly být údajně určeny pro F16. Ve skutečnosti šlo o druhou část nudného 16 aktového  „Merlaisonského baletu“ – americké rakety a švédské letouny.

Gripeny se svými vlastnostmi příliš neliší od F16, jsou sice starší a za letu nadělají víc rámusu, ale pro odpalování raket dlouhého doletu na cíle hluboko v Rusku se docela hodí.

Kromě toho není škoda o ně přijít, protože už stály ve frontě na vyřazení, protože Švédsko se chystá nakoupit velkou várku nejnovějších F35, což bylo Švédům slíbeno jako bonus za vstup do NATO.

A konečně – Olaf Scholz dnes odletěl do USA, aby se setkal s Joe Bidenem. Není tedy vyloučeno, i přes jeho striktní prohlášení, že pro Gripeny přece jen ty TAURUSy budou.

AUTOR: Prof.Dmitrij Jevstafjev, Preklad: St. Hroch/BelobogSK, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange