(Belle Carterová, Natural News) Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) nedávno schválila prvú vakcínu proti mpox (opičím kiahňam) pre dospelých v Afrike. Ide o modifikovanú vakcínu Vaccinia Ankara-Bavarian Nordic (MVA-BN) od dánskej farmaceutickej spoločnosti Bavarian Nordic.

Podľa WHO schválenie urýchli prístup k vakcíne pre milióny ľudí, aby sa obmedzil prenos ochorenia a pomohlo sa zabrániť masovému prepuknutiu choroby.

„Toto prvé predbežné schválenie vakcíny proti mpox je dôležitým krokom v našom boji proti tejto chorobe, a to ako v kontexte súčasného prepuknutia choroby v Afrike, tak aj v budúcnosti,“ povedal generálny riaditeľ WHO Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Teraz potrebujeme urýchliť obstarávanie, získavanie dotácií a distribúciu, aby sme zabezpečili spravodlivý prístup k vakcínam tam, kde sú najviac potrebné, spolu s ďalšími nástrojmi verejného zdravia, aby sme zabránili infekciám, zastavili prenos a zachránili životy.“

Vakcíny sa môžu podávať ľuďom starším ako 18 rokov v režime dvojdávkovej injekcie podanej s odstupom štyroch týždňov.

Po predchádzajúcom uskladnení v chlade sa vakcína môže uchovávať v chladničke až osem týždňov v liekovkách pri teplote aspoň 7,8° Celzia alebo chladnejšej. WHO však dodalo, že vakcínu možno použiť aj pre dojčatá, deti, dospievajúcich a tehotné ženy.

„Zatiaľ čo vakcína MVA-BN v súčasnosti nie je licencovaná pre osoby mladšie ako 18 rokov, táto vakcína sa môže použiť „off-label“ (mimo protokol) aj u dojčiat, detí, dospievajúcich, tehotných žien a imunokompromitovaných ľudí.

To znamená, že použitie vakcíny sa odporúča v prostredí prepuknutia choroby, kde výhody očkovania prevyšujú potenciálne riziká,“ uvádza webová stránka WHO.

Strategická poradná skupina expertov na imunizáciu WHO navyše preskúmala všetky dostupné dôkazy a odporučila použitie uvedenej vakcíny. Jej správa s názvom Weekly Epidemiological Record (Týždenný imunologický záznam) uviedla, že „vakcína MVA-BN nebola špecificky skúmaná v klinických štúdiách u detí.

„Rovnaký nereplikujúci sa vírusový vektor MVA sa používa ako platforma pre ďalšie vakcíny, ktoré zahŕňajú MVA-filo (Mvabea™) proti ochoreniu vírusom Ebola,“ uvádza sa v správe.

„Vakcína proti Ebole je schválená v EÚ pre dospelých a deti vo veku 1 rok a staršie. Údaje z piatich publikovaných štúdií o MVA-BN vakcíne ako vírusovej vektorovej platforme na prevenciu Eboly s celkovou populáciou 52 229 detí podporujú priaznivý bezpečnostný profil výrobku“.

Autori štúdie publikovanej v odbornom časopise BMJ prezentovali výsledky o účinnosti vakcíny MVA-BN u dospelých mužov, ale nehovorili nič o deťoch alebo tehotných ženách.

Schválenie zavedenia vakcíny proti mpox nahnevalo aktivistov, pretože spochybňujú ich bezpečnosť. Vedúci vedecký pracovník oddelenia ochrany zdravia detí Brian Hooker nazval jej schválenie pre dojčatá a deti v Afrike „vlakovým nešťastím v príprave“.

Bezpečnostný profil tejto vakcíny u dospelých je otrasný (až 2,1 percenta vážnych srdcových príhod v klinických štúdiách) a vakcína nebola dostatočne testovaná na účinnosť alebo bezpečnosť v pediatrickej populácii.

Inými slovami, WHO ani len netuší, či vakcína bude fungovať, respektíve nevedia, aké škody spôsobí. WHO opäť opustila zásady dobrého verejného zdravia a mávla čarovným očkovacím prútikom nad vypuknutím mpoxu,“ povedal Hooker.

Lekár verejného zdravia a biotechnologický konzultant Dr. David Bell tiež skritizoval WHO za prílišné zameranie sa na vakcíny proti mpox a zanedbávanie riešenia širších problémov verejného zdravia v Afrike.

(Súvisiace: Nemecký lekár hovorí, že opičie kiahne sú podvod – je to len pásový opar vyvolaný „vakcínou“ proti covidu pomenovaný iným názvom.)

Vakcíny proti mpox z USA a EÚ už dorazili do Konga

Približne 50 000 dávok vakcíny proti mpox zo Spojených štátov amerických dorazilo do Konžskej demokratickej republiky dňa 10. septembra 2024.

Prvá várka z Európskej únie sa dostala do hlavného mesta Kinshasa, centra ohniska, pred týždňom. Týchto 100 000 dávok vakcíny Jynneos darovala EÚ prostredníctvom HERA, agentúry EÚ pre núdzové zdravotné situácie. Ďalších 100 000 dávok bolo doručených posledný víkend.

50 000 dávok z USA je tiež vakcína Jynneos. Ďalšia várka vraj prichádza z Japonska.

Cris Kacita Osako, koordinátor národného výboru pre reakciu na opičie kiahne, uviedol, že dospelí v Equateur, Južnom Kivu a Sankuru budú očkovaní najskôr od 2. októbra 2024.

Od začiatku roka 2024 bolo na celom africkom kontinente potvrdených 5 549 prípadov mpox s 643 súvisiacimi úmrtiami. Prípady v Konžskej demokratickej republike (KDR) tvorili 91 percent všetkých prípadov.

Väčšina infekcií mpox v KDR a Burundi, druhej najviac postihnutej krajine, je u detí mladších ako 15 rokov.

KDR vydala núdzové schválenie vakcíny, ktorá už bola použitá v Európe a Spojených štátoch u dospelých. V súčasnosti bude spustenie očkovania vyhradené pre dospelých, pričom prioritnými skupinami budú tí, ktorí boli v úzkom kontakte s infikovanými ľuďmi a sexuálnymi partnermi, povedal generálny riaditeľ CDC pre Afriku Dr. Jean Kaseya.

Európska agentúra pre lieky (EMA) však skúma ďalšie údaje, aby ju mohla podávať aj deťom vo veku od 12 do 17 rokov, čo by sa mohlo stať koncom mesiaca, uviedol generálny riaditeľ HERA Laurent Muschel.

Záver

Na stránke Vaccines.news nájdete ďalšie články súvisiace s témou opičích kiahní.

Autor: Belle Carterová, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange