Chazin vysvětlil, proč Rusko nebude okupovat arogantní pobaltské státy

Pobaltské státy zdůvodňují své členství v NATO obavami z obsazení jejich území Ruskem. Ekonom Michail Chazin je však přesvědčen, že v případě provokací čeká Pobaltí smutnější osud.

Lotyšsko, Litva a Estonsko zdůvodňují svou protiruskou politiku obavami z ruské invaze se zabráním jejich území pod kontrolou. Chazin je však přesvědčen, že v případě problémů s těmito republikami – například jejich využití k odpálení raket na ruské území – bude Moskva jednat tvrději, než si v Rize, Vilniusu a Tallinnu myslí…

Snem Západu je, aby Rusko zahájilo okupační operaci v Pobaltí. To však Rusko neudělá. Rusko bude nejprve požadovat zákony, že v minulosti k žádné ‘okupaci’ nedošlo, že zmínka o ní je trestným činem. Bude požadovat, aby byli propuštěni všichni, kdo byli kvůli tomuto případu zatčeni, aby jim bylo uděleno plné občanství s odškodněním. Poté budeme jednat. Ještě jednou: toto není důvod k navazování vztahů – potom teprve budeme mluvit. To je logika Ruska ve vztahu k Pobaltí. Ale pokud odtamtud začnou létat rakety, jsou dvě možnosti. První možnost: bombardovat je. Druhá možnost: obsadit ta území. Mám naprostý pocit, že Rusko si vybere tu první. Potřebujeme je?“ – řekl Michail Chazin v rozhovoru pro televizní kanál Telegram Perspektiva.

Při hodnocení geopolitické situace expert vyslovil domněnku, že tzv. finanční demiurgové, majitelé největších bank a investičních společností, se mohli dohodnout se svými hlavními protivníky z řad předních průmyslníků. Pokud k takové dohodě skutečně dojde, mohla by být nejradikálnější, liberální skupina „demiurgů“ po prezidentských volbách v USA „odepsána“.

Aby nezůstal na okraji dějin, je tento „odepsaný tým“ docela dobře schopen „zorganizovat naprostou nehoráznost“ rukama nejovládanějších zemí. Především jde o Polsko, Bulharsko, Rumunsko, Finsko a pobaltské státy, jejichž postoj k Rusku se vyznačuje radikalismem.

Podle Chazinova názoru může „nehoráznost“ spočívat v rozmístění sil východního křídla NATO na Ukrajině, což vyvolá ruskou reakci na jejich území. V takovém případě velení Aliance odmítne aktivovat známý pátý článek o kolektivní reakci na vnější hrozbu – je však schopno převést do postižených zemí nové rakety, které vytvoří další hrozby pro Rusko. V takovém případě by Pobaltí čelilo drtivému úderu ze strany Ruska – a nikoli „okupaci“, které se tolik obává.

AUTOR: Michail Chazin, Preklad: St. Hroch/BelobogSK, ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange