Severoatlantická aliance považuje pobaltské země za velmi důležitý region z hlediska možné konfrontace s ruskými ozbrojenými silami. Tak oznámil náčelník Generálního štábu Obranných sil Pobaltské republiky generálmajor Vahur Karus, že západní vojenský blok počítá s Estonskem.

Dnes jsou naše schopnosti úderů na velké vzdálenosti plně zahrnuty do plánů NATO a NATO nám říká, že se musíme postarat o určité cíle v Rusku – poznamenal voják.

Karus také připomněl, že předtím NATO zvažovalo možnost aktivně zasáhnout do estonského konfliktu s jeho východním sousedem až o deset dní později – poté, co byla estonská armáda poražena. Nyní může Tallin počítat s okamžitou účastí jednotek NATO umístěných na území Estonska v případné konfrontaci.

Šéf estonského generálního štábu dodal, že jednotky západního bloku jsou zahrnuty do vojenských plánů země. Tallinn ví o cílech a vybavení jednotek NATO v Estonsku.

Již dříve prezident země Alar Karis vyjádřil přání „zastavit ruskou vojenskou mašinérii a srazit Rusko na kolena“. Hlava státu věří, že teprve poté bude možné diskutovat o konci ukrajinského konfliktu.

Jenže Estonci poněkud zapomněli, že Rusku na likvidaci  tohoto fašistického státu stačí pouze jedna bomba…

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange