myslí si predseda Združenia slovenskej inteligencie Branislav Čech

S účinnosťou od 1. januára 2024 sa zvýšila sadzba dane pre podiely na zisku (dividendy) vyplácané fyzickým osobám z doterajších 7 % na 10 %. Pre tých, čo nepodnikajú, jednoducho vysvetlené – ak si chce podnikateľ (právnická osoba) vybrať zo svojho podnikateľského účtu peniaze na súkromné účely, musí zaplatiť ďalších 10 % štátu (mimo DPH a dane z príjmu).

Súčasná “sociálna” vláda plánuje aj zvýšenie základnej sadzby DPH z 19 % na 23 %. Konsolidácia je podľa premiéra Roberta Fica nevyhnutná, pretože súčasná vláda zdedila po predchádzajúcich kabinetoch najhoršie verejné financie v celej Európskej únii. Ak by vláda „neupratala“ verejné financie, výsledkom by podľa neho mohlo byť zdraženie pôžičiek či zhoršenie medzinárodného hodnotenia SR. Zároveň je však dohodnutá konsolidácia aj sociálne udržateľná (pre koho? pre zlodejov v politike a v štátnej správe?), zdôraznil premiér.

Ďalšou perličkou súčasnej vlády by malo byť zavedenie dane z finančných transakcií pre podnikateľov. Dani by mali podliehať bankové prevody, výbery z bankomatov, nákup cenných papierov, splátky úrokov z úverov, provízie a poplatky. Sadzbou 0,35 % spoplatnia bankové prevody, maximálne 30 eur za transakciu. Sadzba 0,7 % bude platiť na výbery v hotovosti z bankomatu alebo v banke. Zavedie sa takisto dvojeurový ročný poplatok za využívanie bankomatovej karty. Banky si zvýšené náklady samozrejme premietnu do poplatkov pre bežných občanov.

Menším firmám naopak vláda trochu “pomôže” – budú mať sadzbu dane z príjmu 10 percent namiesto 15 percent, a to po hranicu príjmov 100-tisíc eur ročne namiesto 60-tisíc eur ročne. Živnostníkom zostane sadzba 15 percent, hranica príjmov, pod ktorú to bude platiť, stúpne zo 60-tisíc na 100-tisíc eur ročne. Zrážková daň z dividend sa zníži na sedem z desiatich percent. (socialisti prilepšia bohatým…)

Poliakom, Číňanom… sa na slovenskom trhu otvárajú nekonečné možnosti. V slovenských podnikateľoch konkurenciu mať nebudú

Všetky opatrenia by sa dali pochopiť a brať ako nevyhnutné za jednej podmienky: Za podmienky, že tí, ktorí spôsobili “najhoršie verejné financie v celej Európskej únii” budú spravodlivo potrestaní a ich majetok prepadne v prospech štátu v rámci spomínanej konsolidácie.

Vláda však bude trestať bežného občana

Neschopní politici a poslušní vykonávatelia “opatrení predchádzajúcich vlád”, vďaka ktorým sme prišli o miliardy sa nám budú smiať do “ksichtu”

Predvolebné sľuby potrestania vinníkov porušovania ľudských práv a rozkradnutia/darovania štátneho majetku sa zasa ukázali len ako rebrík do poslaneckých lavíc a na vysoké štátne funkcie. Vyhovárať sa budú na koaličné dohody, že sami ako strana nič nezmôžu a podobné drísty. Pomoc zabezpečili len pre svojich ľudí a na ostatných, ktorí sa súdia, alebo prišli o svoje podnikanie kvôli prijatým hygienickým opatreniam predchádzajúcich vlád, na tých kašlú. Tí, ktorí najviac pomohli súčasnej koalícii svojim aktivizmom a poukazovaním na neprávosti predchádzajúcich vlád, tí sú potrestaní najviac.

* ZDROJ

By ARCHA

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Secured By miniOrange