V článku s názvem „U.S. Varuje Írán před ‚vážným rizikem‘, pokud provede velký útok na Izrael,“ uvádí The Wall Street Journal, že představitelé Bidenovy administrativy varovali Írán, aby „neeskaloval“ proti Izraeli v jeho plánovaných odvetných úderech za atentát na vůdce Hamásu v Teheránu.

„Spojené státy vyslaly do Íránu jasnou zprávu, že riziko velké eskalace, pokud podniknou významný odvetný útok proti Izraeli, je extrémně vysoké,“ řekl anonymní americký činitel pro The Wall Street Journal a dodal, že „existuje vážné riziko důsledky pro íránskou ekonomiku a stabilitu jeho nově zvolené vlády, pokud půjde touto cestou.

Zatímco čekáme na plánovaný íránský odvetný útok a vroucně doufáme, že nepovede k velké nové válce v západní Asii, nemůžeme si pomoct, ale při čtení takové zprávy nám musí přijít na mysl, že by bylo od Američanů jistě hezké, kdyby vydali  stejný druh varování Izraeli před předtím, než v hlavních městech Íránu a Libanonu začal své šíleně eskalující vraždění.

Nikdy neuvidíte představitele Západu tak nadšené myšlenkou deeskalace, jako jsou v těch časových obdobích, kdy jejich strana právě vážně eskalovala napětí extrémním aktem agrese, ale druhá strana musí ještě provést odvetu.

Připomínají vám rodiče, kteří nechávají své dítě pobíhat po hřišti a mlátit ostatní děti, a když je jiné dítě uhodí, vrhnou se tam a začnou křičet, že je třeba si pěkně hrát.

Tuto píseň zpívají a tento tanec provádějí posledních pár dní, od té doby, co bylo jasné, že Írán se chystá odplatit za atentát na vůdce Hamásu Ismaila Haníju, když byl hostem na jejich území.

„Byli jsme s viceprezidentkou Harrisovou informováni o situaci na místě a o vývoji na Blízkém východě,“ uvedl v pondělí twitterový účet prezidenta Bidena. „Dostali jsme aktuální informace o hrozbách, které představuje Írán a jeho stoupenci, o diplomatických snahách ohledně zmírnění regionálního napětí a o přípravách na podporu Izraele, pokud by byl znovu napaden. Také jsme diskutovali o krocích, které podnikneme, abychom bránili naše síly a reagovali na jakýkoli útok proti našemu personálu na místě způsobem, který si zvolíme.

„Další útoky pouze zvyšují riziko nebezpečných následků, které nikdo nemůže předvídat a nikdo je nemůže plně kontrolovat,“ prohlásil v úterý americký ministr zahraničí Antony Blinken.

„Další eskalace na Blízkém východě není v ničím zájmu,“ napsal v úterý britský ministr zahraničí David Lammy na Twitteru. „Mluvil jsem s úřadujícím íránským ministrem zahraničí Alím Bagherím Kanim a varoval jsem ho, že jakýkoli íránský útok by měl pro region ničivé následky. Írán a všechny strany musí naléhavě a okamžitě deeskalovat.“

Mocní západní podporovatelé Izraele jsou naprosto v pohodě, když ho nechávají řádit po celém regionu, aniž by ho před jeho kriminálními činy jakkoli varovali nebo na něj uvalili jakékoli důsledky. Jakmile se ale ukáže, že Izrael překročil červenou čáru a chystá se zpětný úder, tito manažeři západního impéria se promění v partu hippies, kteří chtějí jen mír a lásku.

Ať už Írán udělá cokoli z toho, co se chystá udělat, můžeme si být jisti, že západní impérium a jeho propagandisté v masmédiích to označí za nevyprovokovaný a pobuřující akt agrese a začnou blábolit o „obraně“ Izraele proti „útočníkům“. Imperiální historie vždy začíná hned po izraelských agresích a čas se počítá až od doby, když se objeví odveta za ně.

Tak funguje imperiální mediální mašina:

obrací role oběti a pronásledovatele, agresora a obránce, tvrdí, že vždy jedná v sebeobraně a pouze reaguje na nepřetržitý útok. Když se objeví nevyhnutelný zpětný úder jako následek těchto agresí, zírají s nevinnýma očima srnečka Bambiho a nazývají to nevyprovokovaným útokem, zahájeným zběsilými šílenci s nenávistí v srdcích, a používají to k ospravedlnění ještě masovějšího vraždění v těch částech světa, kde plánují nový konflikt.

„Už vás nebaví, že takhle urážejí vaši inteligenci? Já už toho tedy mám dost,“ končí Caitlin.

Moi aussi.

AUTOR: Caitlin Johnstone Preklad: Jana Kunšteková/LitterateCZ, zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange