Podle oficiálních statistik je v Anglii přes 150 000 dětí bez domova

Spojené království čelí bytové krizi, protože více než 150 000 dětí žije v dočasném ubytování, řekla ministryně pro bydlení Angela Raynerová.

Oficiální statistiky zveřejněné ministerstvem pro bydlení, komunity a místní samosprávu (MHCLG) ve čtvrtek ukázaly, že v březnu žilo v ubytovnách nebo bed and breakfasts (B&B) 151 630 dětí. 

„Čelíme nejakutnější bytové krizi v živé paměti a bezdomovectví zůstává na rekordních úrovních. Není to nic jiného než národní skandál,“ uvedl Rayner v prohlášení. „Musí být podniknuty naléhavé kroky k nápravě.“

Děti bez domova v Anglii v současné době převyšují celkovou populaci míst, jako je Ipswich (151 565), Blackpool (149 070) a York (141 685), řekl BBC Dave Robinson, zástupce ředitele provozu u poskytovatele ubytování Riverside.

Od zahájení programu v roce 2004 je v přechodných ubytováních více dětí bez domova a jejich počet se od března 2023 zvýšil o 15 %, odhalily vládní údaje.

Nocleh se snídaní je určen pouze k ubytování rodin v případě nouze, maximálně na šest týdnů, ale „tisíce“ domácností s dětmi jsou tam mnohem déle. Tráví „měsíce, ne-li roky životem bez kufrů“ a „nemohou zapustit žádné kořeny,“ řekla státnímu vysílání BBC Polly Neate, generální ředitelka charitativního bydlení Shelter.

„Vysoké využívání dočasného ubytování je důsledkem selhání národní politiky, které nutí zastupitelstva draze řešit následky bezdomovectví, místo aby mu v první řadě předcházelo,“ řekla Hannah Daltonová, mluvčí sítě okresních rad pro bydlení.

Raynerová je jednou ze zástupkyň premiéra Keir Starmera a její ministerstvo bylo minulý měsíc reorganizováno z toho, co předchozí kabinet nazýval odborem pro vyrovnání, bydlení a komunity.

Vláda v současné době spolupracuje s místními vůdci na „vyvinutí dlouhodobé strategie k definitivnímu ukončení bezdomovectví,“ řekl Rayner. V rámci této strategie slíbila „největší nárůst sociální a dostupné výstavby domů za generaci“, zrušení vystěhování bez zavinění a utrácení milionů liber na zajištění domovů pro rodiny, které jsou nejvíce ohroženy.

Nebyla tam žádná zmínka o imigraci a roli, kterou by mohla hrát v bytové krizi. Během minulého týdne došlo ve Spojeném království k desítkám protiimigračních nepokojů, které vyvolalo masové pobodání na dívčí taneční akci v Southportu. Starmerova vláda slíbila, že „nebude tolerovat útoky na mešity nebo naše muslimské komunity“ a nasadí „stálou armádu“ důstojníků, aby zasáhla proti výtržníkům.

* zdroj: InfoKurýr

By ARCHA

Secured By miniOrange