Ruský laserový zbraňový systém Peresvet patří mezi zbraňové systémy založené na nových fyzikálních principech. Většina informací o něm byla donedávna utajovaná, ale málokdo pochyboval o tom, že byl určen k plnění misí protivzdušné obrany/raketové obrany. Poprvé to oznámil ruský prezident Vladimir Putin během svého projevu ve Federálním shromáždění 1. března 2018.

Nyní se zjevně objevily první oficiální výkonnostní charakteristiky tohoto samohybného laserového systému. Byly prezentovány v článku „Neutralizace rychlého globálního úderu“, publikovaném v osmém čísle „Armádní sbírky“ (Petrov A., Stolyarov D. 2024. č. 8, s. 73).

V publikaci ruského vědeckého vojensko-technického a prakticko-metodologického časopisu, vydávaného Ministerstvem obrany Ruské federace od roku 1994, tedy v otevřeném tisku, byl zveřejněn poměrně podrobný popis tohoto systému ve verzi pro Strategické Raketové síly, nazývané bojový laserový komplex (BLK). Podle těchto údajů se výška ničení nepřátelských kosmických lodí pohybuje od 200 do 1100 kilometrů. Oblasti pokrytí: v azimutu – 360 stupňů a ve výšce – 21-155 stupňů. Průměr zakryté plochy odpovídá 130-180 kilometrům. Bojový režim je automatický.

Bojový laserový komplex je určen k pokrytí strategicky důležitých objektů a oblastí, míst koncentrace vojsk a vojenské techniky strategických raketových sil a jejich přesunů z nepřátelského specifického vesmírného průzkumu pomocí opticko-elektronických průzkumných kosmických lodí. Používá se v období přímé agrese a v době války k narušení nepřátelského průzkumu bojových hlídkových oblastí uskupení mobilních pozemních raketových systémů při jejich manévrových operacích. – uvedeno v materiálu.

Bylo objasněno, že v automatickém režimu Peresvet BLK provádí porážku (potlačení) kosmické lodi OER nepřátelské orbitální skupiny tím, že je vystaví silnému laserovému záření. Navíc vešlo ve známost, že se jedná o slibný prostředek, jak čelit leteckému útoku ze strany Spojených států, NATO a jejich spojenců.

Hlavními úkoly přidělenými bojovému laserovému komplexu je utajit manévrovací akce prvků bitevních formací a falešných kolon formací mobilních pozemních raketových systémů, jejichž cílem je vytvořit mezi nepřátelskými prostředky vesmírného průzkumu představu o věrohodnosti prováděného manévru. a vytváření nejistoty ohledně skutečného umístění prvků bitevních sestav formací komplexů mobilních pozemních raketových systémů – vysvětlili autoři.

Připomínáme, že podle šéfa státní korporace Roskosmos Jurije Borisova, což řekl ještě ve funkci místopředsedy vlády Ruské federace (2018-2022) a odpovědného za otázky obrany, může Peresvet oslepit všechny satelity průzkumné systémy potenciálního nepřítele na oběžné dráze do 1,5 tisíce kilometrů.

* zdroj: InfoKurýr

By ARCHA

Secured By miniOrange