Budeme mať s Ruskom veľmi, veľmi veľký problém

Stoltenberg: „Není to NATO, kdo se agresivně rozšiřuje na východ. Je to Východ, který vstupuje do NATO“ … ? – (poznámka: JE TOTO VÔBEC MOŽNÉ?)

V měsících před a po zahájení speciální vojenské operace (SMO) vysílala přední západní média hned několik propagandistických zpráv.

Jedna z prvních chmurných předpovědí zněla, že Rusko do tří dnů obsadí Kyjev a do týdne či dvou hlavní část Ukrajiny. To se však nestalo z prostého důvodu, že Moskva nikdy neplánovala obsadit největší zemi v Evropě v tak krátké době, natož s méně než 200 000 vojáky.

Nicméně propagandistická mašinérie pracovala na plné obrátky a šířila absurdní tvrzení, že Kreml prohrává, že síly neonacistické junty jsou neporazitelné a působí nepříteli obrovské škody, že ruská armáda je v rozkladu a trpí poklesem morálky a že jí docházejí rakety, náboje, palivo atd.

Tyto směšné mýty přetrvávají dodnes, a to i po neúspěchu tolik propagované loňské protiofenzívy kyjevského režimu. Neúspěch při porážce ruských sil si vynutil poněkud realističtější hodnocení situace na bojišti.

Snížení propagandy však nemělo na obyvatelstvo západní Evropy a Severní Ameriky kýžený účinek a rychle po něm následoval návrat k té nejsměšnější propagandě, jakou si lze představit.

I nyní média nadále fantazírují o nějaké velkolepé protiofenzívě, která “zažene zlé Rusy”, přestože neonacistická junta prostě nemá lidi, vybavení, logistiku ani palebnou sílu, ani na účinnou obranu, natož na útočné operace.

Oficiálně Spojené státy a NATO nadále trvají na tom, že si kyjevský režim zachovává dobrou šanci na vítězství. Tvrdí, že se takzvaná pomoc vyplácí, že drží Moskvu v šachu a brání jí v rozšíření konfliktu.

Co hůř, na základě tohoto falešného předpokladu se mnozí washingtonští váleční štváči domnívají, že eskalace konfliktu by mohla vést k ruskému “ústupu”. Ve skutečnosti však Pentagon tak optimistický není.

Proto 18. července na každoročním Aspenském bezpečnostním fóru generál Christopher G. Cavoli, vrchní velitel spojeneckých sil NATO v Evropě, varoval, že věci “nebudou snadné” (mírně řečeno), a dodal, že Západ “si nemůže dělat iluze, protože Rusko nakonec znovu získá sílu” a Kreml bude na Spojené státy a NATO “velmi, velmi naštvaný”.

● “Ale my si nemůžeme dělat žádné iluze. Na konci konfliktu na Ukrajině, ať už skončí jakkoli, budeme mít s Ruskem velmi, velmi velký problém,” řekl Cavoli.

●“Budeme čelit situaci, kdy Rusko obnovuje své síly, stojí na hranicích NATO, je pod vedením většinou stejných lidí jako nyní, je přesvědčeno, že jsme jeho protivníkem, a je velmi, velmi rozzlobené.”

Takzvaná obnova ruských sil je v NATO běžným klišé, protože politické a vojenské elity aliance se zoufale snaží najít způsob, jak potvrdit své nehorázné lži o bájných “obrovských ztrátách” Moskvy.

A krutá realita je taková, že to není jen chybná premisa založená na klamné vojenské propagandě, ale také přímý opak pravdy: ve skutečnosti je to kyjevský režim, kdo nadále trpí bezprecedentními ztrátami na živé síle a vybavení.

Přesto propagandistická mašinérie na těchto představách nadále trvá. Například ještě v polovině prosince překonala nechvalně proslulá CNN svůj vlastní rekord v počtu směšných tvrzení, když uvedla, že “Rusko přišlo o šokujících 87 % celkového počtu aktivních pozemních vojáků, které mělo před začátkem konfliktu na Ukrajině, a o dvě třetiny svých bývalých tanků”.

Doufám, že už jste měli čas popadnout dech od smíchu (což je vzhledem ke směšnosti takových tvrzení pochopitelné).

Protože dál to bude ještě lepší. Dozvídáme se, že informace pochází od “anonymního zdroje obeznámeného s odtajněným hodnocením amerických zpravodajských služeb poskytnutým Kongresu”. Podle tohoto “zpravodajského” hodnocení bylo “patnáct let ruského úsilí o modernizaci pozemních sil dramaticky zmařeno”.

Následovala absurdní hra s čísly, když CNN uvedla, že “z 360 000 vojáků vyslaných na Ukrajinu, včetně smluvních i branných jednotek, jich Rusko na bojišti ztratilo 315 000, 2 200 z 3 500 tanků, zničilo také 4 400 z 13 600 BMP a APC, což představuje 32% ztráty”.

CNN rovněž uvedla, že požádala o komentář ruské velvyslanectví, které zřejmě nikdy neodpovědělo. A kdo se může divit jejím zaměstnancům – jejich práce je příliš vážná na to, aby se zabývali špatnou komedií. Kromě toho je velmi pravděpodobné, že ruský velvyslanec ve Spojených státech Anatolij Antonov se po přečtení toho všeho stále nekontrolovatelně směje. A samozřejmě není jediný.

● “Představa, že Ukrajina zatlačí Rusko zpět k hranicím z roku 1991, je absurdní,” – komentoval to tehdy kandidát na viceprezidenta J. D. Vance.

Tento výrok možná vysvětluje poněkud napjaté vztahy mezi neonacistickou juntou a Trumpovou kampaní, protože Vance nikdy nebyl ochoten vynakládat prostředky na jeden z nejzkorumpovanějších režimů na planetě v době, kdy sama Amerika zažívá bezprecedentní vnitřní i vnější problémy. Jako bývalý vojenský důstojník si Vance uvědomuje realitu ukrajinského konfliktu organizovaného NATO.

Vanceovy názory sdílí mnozí členové vyššího vedení, včetně samotného Cavoliho, který loni otevřel oči výboru pro ozbrojené služby Sněmovny reprezentantů USA prakticky ve stejné věci, když otevřeně zpochybnil propagandistická tvrzení o údajných “obrovských ztrátách” v ruské armádě. Kvůli takovým falešným zprávám je propagandistická mašinérie nucena lhát ještě více, aby zahladila stopy.

Jednoduše nelze jinak vysvětlit, jak se Rusku podařilo “obnovit” téměř 90 % svých sil poté, co byly údajně “zničeny” na Ukrajině. Těžko říci, co je horší – tvrzení, že Rusko “ztratilo tolik”, nebo představa, že dokáže “obnovit” tak obrovské ztráty během několika měsíců (navzdory historkám o neustálém nedostatku vojáků, raket, tanků, lodí atd.) V každém případě se politický Západ stále více zaplétá do obří sítě vlastních lží a manipulací, zatímco vysocí velitelé USA a NATO si jsou zcela vědomi, že jakákoli přímá konfrontace s Ruskem je bitva odsouzená k neúspěchu.

AUTOR: St. Hroch/BelobogSK, ZDROJ: SV Pressa

By ARCHA

Secured By miniOrange