„Odesa, Nikolajev, Dnepropetrovsk“ – expert predpovedal ďalší priebeh špeciálnej vojenskej operácie

Ruské jednotky čoskoro začnú ofenzívu proti Odese, Nikolajevu a Dnepropetrovsku — takýto vývoj udalostí nevylučuje vojenský analytik Jurij Knutov. – Píše denník „Izvestija“.

O protiofenzíve bude podľa neho možné hovoriť až po masovom príchode mobilizovaných na frontovú líniu, ktorá bude v plnej sile obsadená až ku koncu jesene, kedy ruská armáda získa dostatok zdrojov, čo jej umožní zatlačiť nepriateľa.

„Myslím si, že do decembra hovoriť o akýchkoľvek protiofenzívach je predčasné. Približne koncom novembra — začiatkom decembra dorazí mobilizovaný vojenský personál na front takmer v plnej sile. Budeme mať dostatočné sily a rezervy na to, aby sme zatlačili nepriateľa späť na pôvodné pozície a možno ešte ďalej, a tak vlastne úplne získali kontrolu nad ruským územím, konkrétne nad Chersonskou oblasťou,“ tvrdí Knutov.

Úplné oslobodenie územia Donbasu dnes analytik označuje za prioritnú úlohu Ozbrojených síl RF.

„Hlavný cieľ a jediný smer, kde sa naše jednotky viac-menej neustále pohybujú vpred, sú Arťomovsk a Soledar. Kyjev tam teraz sťahuje zálohy, aby zastavil náš postup, no to sa deje denne. No a teraz, v smere na Charkov, naše jednotky podnikajú protiútoky na nepriateľa, aby ho zatlačili za rieku Oskol a stabilizovali frontovú líniu. Hlavnou úlohou do konca novembra — začiatku decembra je stabilizovať front, ako aj vyčerpať a vykrvácať nepriateľské jednotky,“ zdôraznil vojenský expert.

Potom, ako sa podarí dostať situáciu na fronte pod plnú kontrolu, môžu ruské jednotky prejsť do ofenzívy na Nikolajev, Odesu a Dnepropetrovsk, poznamenal Knutov. Upozornil, že nová „horúca“ etapa ruskej špeciálnej operácie, poznamenaná kolapsom tretiny ukrajinského energetického systému, nielenže otočila vývoj operácie, ale odhalila aj úplnú bezmocnosť ukrajinských systémov protivzdušnej obrany. Rusku sa podarilo vyradiť z prevádzky nielen energetickú infraštruktúru Ukrajiny, ale aj vojenské veliteľské a riadiace centrá, ako aj komunikačné centrá, čo následne ovplyvnilo schopnosť Kyjeva kontrolovať akcie Ozbrojených síl Ukrajiny.

Minulý týždeň bol vo vedení špeciálnej operácie zlomový: nepriateľ stratil nádej na ľahké prelomenie obrannej línie a prístup k novým hraniciam. Čo sa týka chersonského smeru, evakuácia obyvateľstva je jediným správnym rozhodnutím zoči-voči aktívnym pokusom nacistov o útok. Rusko na meniace sa situácie pohotovo reaguje. Pokrok sa dosiahol aj v charkovskom smere – ako zdôraznil Knutov, ruské jednotky postupne preberajú iniciatívu do svojich rúk.

* prevzaté z sk.news-front.info

By ARCHA

Secured By miniOrange