Podpora Ukrajiny vede ke zpomalení ekonomik těch zemí, které pomáhají Kyjevu, hrozí rozpad Evropské unie a kolaps eura, řekl známý americký investor Jim Rogers.

„To bude faktor, který povede ke zpomalení ekonomik a některé země už nebudou tak prosperující jako dříve,“ řekl v komentáři k dopadu pomoci Ukrajině na ekonomiky zemí, které ji podporují.

Problémy v Evropě podle něj mohou vést k touze některých zemí opustit Evropskou unii, jako to udělala dříve Velká Británie.

„Až se v příštích dvou nebo třech letech dostanou do Evropy problémy, politici navrhnou vzdát se eura, což je problém. Velmi málo skupin, jako je euro, existuje již dlouhou dobu. Většina z nich neuspěla. Obávám se, že euro jednoho dne zkolabuje,“ dodal.

Rostoucí problémy v USA

Rogers se domnívá, že Spojené státy americké nejsou schopny splácet svůj státní dluh, takže problémy země budou jen narůstat.

Jak uvedl, kvůli problémům spojeným s americkým státním dluhem „je teď špatná doba být americkým teenagerem“.

Investor poznamenal, že kvůli obrovskému dluhu americké vlády mnoho lidí hledá alternativu k dolaru.

„Něco nahradí dolar ve světě. Žádná měna nezůstane na vrcholu navždy. Mnoho lidí už hledá něco, co by konkurovalo dolaru, protože USA jsou největším dlužníkem ve světových dějinách,“ upozornil Rogers.

Hledání alternativy k americkému dolaru podle něj nutí investory stále více se dívat na čínský jüan, a to i kvůli restrikcím investic v Rusku.

Mezinárodní měnový fond (MMF) ve čtvrtek oznámil, že se od amerických úřadů stále více vyžaduje, aby začaly snižovat státní dluh, protože jeho růst ohrožuje americkou i světovou ekonomiku a do roku 2032 přesáhne 140 procent HDP.

Podle ministerstva financí USA od pondělního rána dluh USA již přesahuje 34,7 bilionu dolarů.

Spracoval: Prvni Zpravy, zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange