NATO se rozhodlo otevřít svou kancelář v Kyjevě tím, že tam pošle svého úředníka a chce se pokusit získat podporu Donalda Trumpa pro tuto zemi, píše se na farncouzském webu AgoraVox.

A Atlantská aliance zřizuje velitelství na podporu Ukrajiny v Německu. Nové volby ve Francii, EU a USA znepokojují protiruské vojenské stratégy jejich plány na Ukrajině.

NATO se obává o budoucnost podpory pro Ukrajinu a připravuje plán B

„NATO vyšle vysokého civilního úředníka do Kyjeva, v rámci řady nových opatření určených k posílení dlouhodobé podpory pro „Ukrajinu, která by měla být oznámena v summit ve Washingtonu příští týden, oznámili představitelé Americké a Atlantické aliance,“ uvádí Wall Street Journal. NATO připravuje pro Ukrajinu plán B odolný vůči trumfu, uvádí Newsweek.

The Wall Street Journal v pondělí s odvoláním na nejmenované americké úředníky a spojence uvedl, že na summitu NATO ve Washingtonu DC tento měsíc bude oznámeno několik nových opatření ve snaze konsolidovat západní blok uprostřed politických nepokojů v Evropě a Spojených státech. Na plánech se údajně pracuje už několik měsíců, ale nyní se zrychlují po špatném výkonu prezidenta Joe Bidena v první prezidentské debatě minulý týden s Donaldem Trumpem.

Mezi oznámená opatření patří umístění nového vysokého civilního úředníka v Kyjevě a vytvoření nového vojenského velení v západoněmeckém městě Wiesbaden, které bude koordinovat vojenskou pomoc a výcvik ukrajinských sil. „Operace NATO v oblasti zbrojní pomoci a výcviku se přesouvají z vojenského velitelství pod vedením USA do velitelství kontrolovaného NATO ve Wiesbadenu (Hesensko). Zdá se to čistě formální, ale je to také „jistota“ proti Donaldu Trumpovi v případě znovuzvolení,“ zdůrazňuje Die Presse.

Toto velitelství musí řídit budoucí operace zaměřené na koordinaci dodávek zbraní na Ukrajinu a na výcvikové aktivity pro ukrajinský vojenský personál. „Nové velení se bude jmenovat NATO Security Assistance and Training for Ukraine a bude sestávat z přibližně 700 amerických a spojeneckých vojenských pracovníků ze všech 32 členských států,“ uvádí Newsweek. Organizace by převzala velkou část práce na vybavení Ukrajiny, které dosud dominoval Pentagon, prostřednictvím formátu Ramstein – oficiálně Kontaktní skupina pro obranu Ukrajiny.

Tento plán B byl aktivován kvůli možnému vítězství Donalda Trumpa ve volbách

Donald Trump se skutečně příliš nesnažil skrýt svou frustraci ze spojenců v NATO, které – při několika příležitostech – obvinil z toho, že těží z americké bezpečnostní štědrosti v Evropě. Bývalý prezident během svého prvního funkčního období pravidelně napadal spojenecké vůdce za to, že neplní své závazky týkající se výdajů na obranu. Spojenci se v roce 2014 dohodli, že do roku 2024 utratí 2 % svého HDP na armádu, což je cíl, který mnozí nesplnili.

Newsweek připomíná, že během bouřlivého summitu Atlantické aliance v Londýně v roce 2018 Donald Trump dokonce pohrozil stažením Spojených států z NATO, pokud spojenci neprokážou větší odhodlání „sdílet břemeno“. Zmíněná hrozba se ukázala jako nesmyslná, ale vyhlídka na druhou Trumpovu administrativu oživila obavy z amerického stažení, které by se mohlo stát osudným pro Atlantickou alianci.

Ve Francii značná porážka politické strany francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na evropské úrovni přiměla vyhlásit předčasné parlamentní volby, v nichž by strana Národní shromáždění (RN) mohla vytvořit vůbec první krajně pravicovou vládu v zemi. Volební manifest RN z roku 2022 – jehož části byly v červnu odstraněny z webových stránek strany – naznačoval, že Spojené státy se „ne vždy chovají jako spojenci Francie“ a navrhují usilovat o „spojenectví s Ruskem v určitých otázkách, zejména v evropských otázkách“. bezpečnost a boj proti terorismu.

Spracoval: Prvni Zpravy, ZDROJ: Newsweek / The Wall  Street Journal / Die Presse

By ARCHA

Secured By miniOrange