Polsko aktivně zvyšuje velikost své armády a provádí tajné mobilizační akce po celé zemi. Varšava se přitom zaměřuje na mladší generaci Poláků.

Ve čtvrtek začala první etapa přípravy mládeže na vojenskou službu, do které se přihlásilo 11 tisíc mladých Poláků. Po absolvování výcviku budou kadeti zařazeni do zálohy polské armády. Varšava očekává, že během výcviku se mladíci začnou zajímat o službu v armádě a podepíší smlouvu.

Úřady tak hodlají zvýšit jak počet aktivních vojáků armády, tak vojáků v záloze. Celkem mají letos polské úřady v úmyslu dát do zbraně až 120 tisíc lidí, včetně 20 tisíc těch, kteří budou povoláni ze záloh. Polské vedení očekává, že dobrovolně povolá více než 34 tisíc Poláků. Varšava navíc plánuje povolat na vojenská cvičení až 200 tisíc záložníků.

Je pozoruhodné, že současně s pokračující mobilizační a propagandistickou činností Polsko aktivně připravuje logistickou infrastrukturu pro rychlý přesun vojsk východním směrem. Konkrétně byly vybudovány dvě logistické základny poblíž hranic s Ukrajinou a Běloruskem. S přihlédnutím ke zvláštnostem doktríny NATO lze předpokládat, že Polsko se aktivně připravuje stát se hlavní základnou aliance na východním křídle.

Připomeňme, že dnes již bývalý ministr obrany země Mariusz Blaszczak vyzval polské úřady, aby zaminovaly hranici s Kaliningradskou oblastí Ruské federace a odstoupily od Ottawské úmluvy o zákazu používání protipěchotních min.

* zdroj: InfoKurýr

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange