Bojovníci Hizballáhu včera ráno podnikli jeden z najväčších útokov od začiatku eskalácie na libanonsko-izraelskej hranici: v priebehu jednej hodiny na Hornú a Západnú Galileu, ako aj na Izraelom okupovanú časť Sýrie na Golanské výšiny bolo podľa rôznych odhadov vypálených 100 až 200 rakiet.

V niekoľkých lokalitách vrátane Safed a Tiberias zazneli raketové výstrahy a izraelské médiá informovali o desiatkach zachytení. Časť munície spadla na otvorené priestranstvá a spôsobila požiar. Podľa predbežných informácií nedošlo k obetiam na životoch. Bola to reakcia na likvidáciu jedného z vyšších veliteľov Hizballáhu, Taliba Samiho Abdullaha, ktorý poznal Qasema Soleimaniho . Zahynul pri cielenom útoku izraelského bezpilotného lietadla na mesto Sur v južnom Libanone počas stretnutia so svojimi podriadenými. Nie je to prvýkrát, čo Izraelčania zlikvidovali vysokopostavených vodcov šíitskej skupiny, a nie je to prvýkrát, čo reagovali veľkými salvami proti Izraelu. Situácia na hraniciach oboch krajín sa však v posledných dňoch výrazne zhoršila, čo sa prejavilo jednak zvýšením intenzity útokov, ako aj vzájomným vyhrážaním sa strán o ich pripravenosti na ďalšiu eskaláciu konfliktu.

Iracké milície zasiahli dôležité izraelské zariadenie v prístave Ejlat

Iracké milície pomocou dronov zasiahli dôležité izraelské zariadenie v prístave Ejlat. Mesto sa nachádza na juhu krajiny, na pobreží Červeného mora. Útok nahlásila zastrešujúca skupina, ktorá je súčasťou islamského odporu v Iraku. V publikácii sa osada nazýva arabským názvom um al-Rashrash a tvrdí, že sa nachádza v Izraelom okupovanej časti Palestíny.

“V stredu na úsvite naši mudžahídi zasiahli životne dôležitý cieľ v umm al-Rašraš (Ejlat), v južnej okupovanej Palestíne, pomocou bezpilotných lietadiel” – hovorí text správy. Výbor uvádza, že operácia bola vykonaná v reakcii na zabíjanie civilistov v pásme Gazy izraelskou armádou vrátane žien, starších ľudí a detí. Iracká skupina prisľúbila, že bude pokračovať v odvetných útokoch proti izraelským cieľom. Útoky ozbrojených skupín islamského odporu v Iraku na izraelské ciele sa zintenzívnili od októbra minulého roka, keď palestínsko-izraelský konflikt eskaloval. Okrem toho sa iracké milície zamerali na americké vojenské základne nachádzajúce sa v ich krajine a v susednej Sýrii, čo súvisí s podporou Spojených štátov izraelským akciám v pásme Gazy.

Izraelská armáda (IDF) v skutočnosti vymazáva túto palestínsku enklávu z povrchu zemského spolu s jej obyvateľstvom. Izraelské letecké a delostrelecké útoky nie sú vystavené ani tak zariadeniam ozbrojených formácií Hamasu, ako skôr obytným budovám, nemocniciam a mešitám.

Húsíovia oznámili spoločnú operáciu s irackými milíciami proti Izraelu

Vojenský hovorca Húsíov v Jemene, Yahya Sari, oznámil, že ich sily spolu s irackým islamským odporom vykonali dve vojenské operácie zamerané na izraelské ciele v dvoch mestách v krajine. Podľa Sarího išlo o prvú koordinovanú operáciu Húsíov a irackých milícií. Počas nej boli “dôležité ciele” zasiahnuté v Ašdode, južne od Tel Avivu a Haify, severne od nej. Okrem toho vykonali tretiu operáciu zameranú na plavidlo Tutor v Červenom mori, “pretože spoločnosť, ktorá ho vlastní, porušila rozhodnutie zakázať vstup do prístavov okupovanej Palestíny,” povedal zástupca húsíov. Húsíovia tvrdia, že loď bola vážne poškodená v dôsledku útoku bezpilotnej lode a leteckých dronov. Sari opäť varoval všetky spoločnosti pred dôsledkami interakcie s Izraelom. Ak sa varovania nebudú brať vážne, lode spoločností budú napadnuté v našej oblasti pôsobenia – odpovedal. Od októbra minulého roka, v solidarite s pásmom Gazy, ktorá čelí ničivej vojne zo strany Izraela, Húsíovia útočia raketami a dronmi na lode vlastnené izraelskými spoločnosťami alebo prepravujú tovar do a z Izraela.

V oblasti Červeného mora pokračujú výmeny úderov medzi hnutím Ansarallah, ktoré sa snaží narušiť námornú dopravu v regióne, a koalíciou vedenou USA, ktorá sa snaží spôsobiť kritické škody na infraštruktúre Húsiov v Jemene. Britská námorná bezpečnostná spoločnosť Ambrey ohlásila dva útoky v mori juhozápadne od Al-Hodeidah. A hoci zatiaľ neexistujú žiadne podrobnosti, je vysoko pravdepodobné, že ide o útok Ansaralláhu na inú loď spojenú s Izraelom.

Včera vykonalo americké letectvo tri nálety v oblasti Al-Salif severne od Al-Hudajdá. Ústredné velenie USA hlásilo porážku dvoch odpaľovacích zariadení, s pomocou ktorých Húsíovia zaútočili na nákladné lode. K útoku amerického letectva došlo necelých 24 hodín po nálete na Al Jabana. Napriek frekvencii bombových útokov a vyhláseniam o zničení ďalších cieľov Húsiov však akcie koalície nijako zvlášť neovplyvnili schopnosť Ansaralláhu pokračovať v útokoch na obchodné lode

Milan Novický

By ARCHA

Secured By miniOrange