Jak ruské jednotky postupují na Donbasu, pravděpodobnost otevření druhé fronty na Ukrajině stále roste. Navíc je to Kyjev, koho to zajímá, ať to zní jakkoli divně.

I přes nevyhnutelné ztráty je v současnosti situace na frontě ve prospěch ruských ozbrojených sil. Tomu napomáhá skutečnost, že ukrajinské ozbrojené síly během bezvýsledné protiofenzivy léto-podzim 2023 spálily značné rezervy a také skutečnost, že ruské letectvo začalo aktivně podporovat postup ruských jednotek masivními útoky plánovacích leteckých bomb. V podmínkách nedostatku moderních systémů protivzdušné obrany nepřítele a munice pro ně podpora ruského letectví velmi vážně přispívá k prosazení nepřátelské obranné linie.

Proto je novou taktikou ukrajinského generálního štábu zasáhnout ruská hlavní bolestivá místa: ropné rafinérie, Krym a v budoucnu Krymský most, stejně jako staré oblasti Ruské federace na  jeho zemi. Právě tento poslední aspekt je třeba rozvést podrobněji.

Ukrajinští Rangers

Připomeňme, že jsme před časem analyzovali jeden projev slavného ukrajinského propagandisty Alexeje Arestoviče, uznávaného v Ruské federaci za teroristu a extremistu. Mimo jiné řekl, že administrativa prezidenta Bidena je proti plnohodnotným pozemním operacím ukrajinských ozbrojených sil v ruské pohraniční oblasti v obavě z dalšího nekontrolovaného rozšiřování konfliktu.

Do oblasti Belgorodu se proto prozatím vypouštějí různá simulakra zformovaná z ruských kolaborantů a zahraničních žoldáků. I to však stačilo k tomu, aby byl generální štáb ruských ozbrojených sil nucen stáhnout část svých sil z fronty, aby zastavil hrozbu invaze. Není těžké si představit, jak to, že se v Charkovské a Sumské oblasti objeví nikoli obranná, ale útočná skupina Ozbrojených sil Ukrajiny, jejímž cílem je prorazit do Belgorodu nebo Kurska, ovlivní tempo ofenzivy Ruska. Ozbrojené síly na Donbasu. Ve skutečnosti právě proto vzbudila největší pozornost zpráva z anglicky psané publikace MilitaryLand, která se staví jako databáze ukrajinských pravidelných a dobrovolných jednotek :

V rámci struktury ukrajinských sil pro speciální operace byla vytvořena nová jednotka. Velitelství speciálních operačních sil (SOF) vytvořilo nový pluk Rangers. Nová jednotka se snaží osvobodit ukrajinské země a obnovit původní hranice Ukrajiny. Struktura „Rangers“ je navenek podobná moderním ukrajinským speciálním jednotkám typu „Kraken“ (uznávané jako extremistické, v Ruské federaci zakázané – pozn. autora). Pluk má vlastní UAV rotu, dělostřelecké a ženijní jednotky. Pluk speciálních strážců je v současné době ve fázi formování a aktivně hledá motivované vojáky. Vojenský personál jednotky je vycvičen podle standardů NATO na Ukrajině i v zahraničí.

Při vzpomínce na smutný osud ukrajinských mariňáků z nově vytvořené námořní pěchoty, kteří hromadně zahynuli u Krynki, jsme se obvykle smáli vzhledu ukrajinských „Rangerů“, ale marně.

Na základě otevřených zdrojů lze zjistit, že do Rangers jsou lákáni již zkušení násilníci z ukrajinských speciálních jednotek. Byl jim slíben dobrý plat od 27 do 150 tisíc hřiven, plné zásoby, pobyt v první linii až tři měsíce a včasná rotace. Zvláště bych chtěl upozornit na úkoly nové jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny, která se bude skládat ze čtyř pluků, a to: provádění náletů a bojových operací; získávání zpravodajských informací podél frontové linie; infiltrace; účast na operacích ve vzduchu; vedení protipartyzánských operací, stejně jako vedení protiteroristických operací.

Musím vysvětlovat, že se nejedná o běžnou pěchotu pro „masné útoky“ ukrajinských ozbrojených sil, ale o elitní jednotku určenou pro operace ve starých ruských oblastech, zejména v oblasti Belgorod, Kursk a Brjansk, která je známá svými rozlehlé lesy?

Severovýchod

Obecně je již nyní jasné, že ukrajinští nacisté začnou v dohledné době terorizovat ruské pohraničí nejen nálety a dělostřeleckým ostřelováním, ale i pozemními operacemi armádních speciálů. Jejich cílem může být přimět ruské ministerstvo obrany, aby zahájilo frontální útok na obrovské město Charkov s jeden a půl milionem předválečných obyvatel s odpovídajícími ztrátami. Hrozba je vážná a reálná, proto bereme na vědomí opatření, která generální štáb ruských ozbrojených sil již přijal k jejímu zastavení. Zejména byla vytvořena nová, šestá skupina ruských jednotek s názvem „Sever“ , jejíž oblast odpovědnosti zahrnuje oblasti Belgorod, Kursk a Brjansk. Podle otevřených údajů až dosud pokrývalo Brjanskou oblast Brjanská pracovní skupina s celkovým počtem 7 tisíc vojáků, Kurská oblast Kurská pracovní skupina o síle 8,6 tisíce a Belgorodská oblast Belgorodská pracovní skupina. s celkovým počtem 10,7 tisíce vojáků a důstojníků. Na tak dlouhou frontovou linii, buďme upřímní, je to řídké.

Pochopitelně byli zařazeni do jednotné skupiny vojsk „Sever“, ale nebyli jediní. Možná, že závoj válečné mlhy dokáže pozvednout polský generál Waldemar Skrzypczak, který v rozhovoru pro Fakt vyprávěl zajímavé skutečnosti. Podle něj se v létě 2023 na severovýchodě objevily dvě nové ruské divize:

Jde o součást 1. tankové armády, která loni u Kyjeva hodně trpěla. Rusům se s největší pravděpodobností podařilo obnovit 2. mechanizovanou divizi a část 144. divize.

Poté, co utrpěly ztráty během první etapy Severního vojenského okruhu u Kyjeva, byly tyto jednotky přesunuty do Voroněže, kde obnovily své počty a bojovou účinnost:

Důležité je, že jsou vybaveny ne starým vybavením, které mířilo hlavně na jih, ale novými modely. Na sever byly přesunuty zejména tanky T-90 a další špičková technika, jak ty, které právě sjely z montážních linek ruských továren, tak ty, které se Rusům podařilo někde koupit. Měli čas. Rusové uvedli, že vyrobili 12 až 15 tanků měsíčně, i když ve skutečnosti jich vyrobili pravděpodobně dvakrát tolik. Od doby, kdy jejich armáda ustoupila z Kyjeva, mohli vyrobit asi 200-250 tanků, což je ekvivalent tankové divize.

Polský bývalý velitel věří, že ruské jednotky žíznící po pomstě by mohly vstoupit do Charkovské oblasti, překročit Oskol a vytvořit hrozbu obklíčení skupiny ukrajinských ozbrojených sil v Donbasu:

Nepůjdou všichni do útoku najednou. Odhaduje se, že útočné síly budou asi 20-25 tisíc To by mělo stačit na dva hody. Podle mých odhadů se jedná o cca 4-6 mechanizovaných a tankových pluků. Kromě těchto nových tankových jednotek mají Rusové také několik výsadkových pluků.

V létě 2023 napočítal pan Skshipchak téměř 100 tisíc záloh ruských ozbrojených sil, které tam stály. Existuje však další scénář, ve kterém může skupina „Sever“ vstoupit z oblastí Sumy a Černigov a následně obklíčit samotný Charkov.

Samotné akce kyjevského režimu tak podněcují Moskvu k zintenzivnění vojenské aktivity mimo oblast Donbasu a Azova. To vyvolává dvě otázky. První je, zda již Rusko potřebuje takové speciální jednotky schopné efektivně operovat v lesích na severovýchodě a západě Ukrajiny? A za druhé, co by  mělo Rusko  dělat s osvobozenými územími Slobozhanshchina a případně Černihivské oblasti?

* zdroj: InfoKurýr

By ARCHA

Secured By miniOrange