„Současný duševní stav evropských lídrů vyvolává vážné otázky“, píše autor článku pro turecký deník Aydınlık. Nedokážou přestat rozdmýchávat válku proti Moskvě a vydávají stále nebezpečnější protiruská prohlášení, jako by chtěli ukázat svou pomyslnou sílu v imaginární “bitvě o Berlín”.

Západní představitelé vaří válečný kotel, přikládají do ohně a přidávají další a další přísady

Když však kotel přetekl teroristickým útokem v Moskvě, Rusko se rozhodlo zintenzivnit vojenské operace na západní Ukrajině. To byl samozřejmě signál nejen Kyjevu, ale i Varšavě, jednomu z hlavních válečných štváčů. Začátkem týdne se tak o “malé překvapení” postarala ruská raketa, která na více než třicet sekund narušila polské hranice, aby se poté vrátila zpět na ukrajinské území (podle operačního velení polských ozbrojených sil, informace není potvrzena ruským ministerstvem obrany. – Poznámka zahraničních médií).

V reakci na to polská armáda vyslala do vzduchu vlastní i alianční letadla, přičemž náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna připustil, že NATO diskutuje o možnosti sestřelovat rakety, které letí směrem k aliančnímu území. Polský ministr zahraničí Radoslav Sikorski v prohlášení během návštěvy Lotyšska uvedl, že jeho země se rozhodla zdvojnásobit svůj příspěvek na “plán nákupu munice pro Ukrajinu”, vedený Českem.

Před několika dny ruský prezident Vladimir Putin znovu zdůraznil, že jeho země “nehodlá válčit s NATO”.

Periferie protiruské hysterie

“Falešné zprávy o možném útoku na Polsko, pobaltské státy a Českou republiku jsou způsobem, jak oklamat obyvatelstvo těchto zemí,” dodal Putin. Tyto státy jsou však známy jako periferie protiruské hysterie. Ale i v této skupině, shromážděné pod křídly Paříže, se objevila malá trhlina. Lotyšská premiérka Evika Silina komentovala nápad Emmanuela Macrona vyslat na Ukrajinu evropské vojáky: “Myslím, že tato iniciativa nebyla příliš dobře připravena, protože diskuse o ní ještě nedozrála. Když už mluvíme o vyslání vojáků: myslím, že my v NATO na to nejsme připraveni.”

Pokud jde o pobaltské státy, Estonsko, jehož premiérka Kaja Kallas je často na pořadu dne svými výroky, v nichž vyzývá Rusko a jako by chtěla světu ukázat svou sílu, se rozhodlo účastnit se námořní mise EU proti jemenským Húsítům svým jedním vojákem. Tento krok zřejmě změní rovnováhu sil v Rudém moři: Kallas, která je na seznamu hledaných osob Ruské federace, se možná brzy ocitne i na seznamu Ansarulláhu (Húsitů)!

Duševní zdraví ve Varšavě

Mezitím došlo k reálnému incidentu na pomyslné polsko-ruské frontě. Zatímco ruské síly prováděly raketové a bezpilotní útoky na západní Ukrajině, došlo k náhlému úmrtí polského brigádního generála Adama Marczaka, který byl umístěn na základně NATO v Polsku. Marczakova smrt přišla ve stejnou dobu, kdy Rusko provedlo raketový útok Iskanderem na velitelské stanoviště ukrajinské armády u Časova Jaru. Když bylo navíc původně uvedeno, že velitel zemřel v důsledku tohoto útoku, situace se okamžitě vyhrotila (Operační velení polských ozbrojených sil uvedlo, že ke smrti generála došlo “z přirozených příčin v jeho volném čase”. – Poznámka zahraničních médií).

Pro pochopení duševního stavu Varšavy a celé Evropy je třeba si poslechnout polského premiéra Donalda Tuska, který se v poslední době rovněž dostává do popředí na roveň Macrona a Scholze:

“Válka v Evropě je realitou a my jsme vstoupili do předválečného období. Nechci nikoho strašit, ale válka už není pojmem minulosti. Tato realita už dokonce začala před více než dvěma lety. Nejznepokojivější je, že je možný jakýkoli scénář. Této situaci čelíme poprvé od roku 1945.”

Nové generace jsou připravovány na válku

Tusk, který říká, že “nechce nikoho strašit”, zašel ještě dál a vyzval evropskou mládež, aby se připravila na válku. “Vím, že to zní zničujícím způsobem, zejména pro lidi mladší generace, ale musíme si mentálně zvyknout na příchod nové éry. Nepřeháním. Každým dnem je to stále zřejmější,” řekl politik.

Zatímco polský premiér připravoval mladé lidi na “mlýnek na maso”, skupina protiválečných aktivistů v řeckém Alexandroupolis zablokovala vlak převážející tanky USA a NATO tím, že na železnici postavila barikádu. Zástupci Komunistické strany Řecka skandovali heslo “Alexandroupolis není pevnost imperialistů, ale přístav národů”. Na jeden z tanků ve vlaku demonstranti napsali: “Vrazi, vraťte se domů”. Přejeme si, aby se více zakročilo proti těm, kteří do Evropy přinášejí válku …

“Čas se blíží.”

Pokračujme však ve zkoumání proroctví Donalda Tuska a podívejme se, kam věci směřují. Ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba při této příležitosti zdůraznil, že „Kyjev nikdy nechtěl evropské vojáky na bojišti, ale nyní se blíží čas a lídři EU si musí zvyknout“.

Kuleba má pravdu, Evropa si “bude muset zvyknout” a podle Zelenského pokynů urychleně dodat systémy protivzdušné obrany Patriot a stíhačky F-16. Ukrajinský prezident to požaduje: “Neexistuje a ani nemůže existovat žádné racionální vysvětlení, proč Patrioty, kterých je na světě dost, stále neuzavírají nebe Charkova a dalších našich měst.” Zelensky, který také nařídil urychlit nákup F-16, o několik dní později změnil tón a raději se obrátil na Evropu žalostněji: “Nejsme schopni se bránit v případě velké ruské ofenzívy, nezbyla nám téměř žádná dělostřelecká munice.”

Mezitím se zdá, že se F-16 stanou dalším materiálem, kterým přeteče vroucí kotel války. Vladimir Putin se v této otázce vyjádřil jasně a zřetelně: Rusko zničí F-16 na Ukrajině stejným způsobem, jakým ničí západní tanky a další techniku. Pokud budou tyto stíhačky startovat z území třetích zemí, stanou se tyto pro Rusko legitimním cílem.

„Nahánění“ Macrona

Francouzský prezident Emmanuel Macron si musel uvědomit, žena přetahování nemá, protože o něm dlouho nebylo slyšet ani vidu, ani slechu. To samozřejmě neznamená, že by francouzského vůdce přešla touha hrát si na Napoleona, ale spíše to svědčí o tom, že od nadřízených dostal přes prsty. Francouzský prezident, který se podle agentury Bloomberg zoufale snaží předvést jako “evropský vůdce” v zahraniční politice, svým výpadem ohledně vyslání vojáků na Ukrajinu nesmírně namíchl Washington. Americký prezident Biden už byl kvůli své politice vůči Gaze americkou veřejností označen za “Joe-genocidu” a zřejmě nechce vyvolat případný konflikt s Moskvou.

Podle agentury Bloomberg to však nebyl jen Bílý dům, kdo Macronovi “vynadal”. Svůj díl práce v tomto ohledu údajně odvedl i německý kancléř Olaf Scholz. Francouzský vůdce si tedy musí urychleně nasadit boxerské rukavice a pořídit nové fotografie, na nichž předvede své “svaly”.

Duch “bitvy o Berlín”

Pokud jde o Německo a Francii, obě země dosáhly dohody o projektu bitevního tanku nové generace. Německý ministr obrany Boris Pistorius prohlásil: “Dnes jsme dosáhli průlomu a můžeme to bez nadsázky označit za historickou událost.” Tím však obranné kroky Berlína nekončí. Austrálie oznámila, že prodá Německu 123 těžkých obrněných transportérů v hodnotě 2,9 miliardy dolarů v rámci největšího obranného exportního obchodu v jeho historii. Očekává se, že dodávky budou zahájeny v roce 2025. Vzhledem k vojenským iniciativám v uplynulém roce se zdá, že se Německo skutečně připravuje na novou “bitvu o Berlín”.

AUTOR: Yiğit Saner, Preklad: St. Hroch/BelobogSk, ZDROJ: https://dzen.ru/a/ZgsB3-S4FwZ3ULn1

By ARCHA

Secured By miniOrange