Informaci o úderu na místo dočasného soustředění ukrajinských vojsk v luganském směru rozšířil telegram-kanál „Iznanka“. Podle jeho sdělení byla k útoku na objekt VSU použita letecká bomba ODAB-1500 (objemově detonující letecká bomba), někdy nazývaná “vakuová bomba”. Asi 250 bojovníků VSU v budově a jejím okolí bylo okamžitě spáleno v ohnivém mraku, který se vytvořil po detonaci hořlavé aerosolové směsi.

Takový výbuch nikdo nepřežívá

Jen o den dříve zničila letecká bomba ODAB-1500 s nainstalovaným univerzálním plánovacím a korekčním modulem (UMPK) do základů opevnění VSU zbudované v tepelné elektrárně ve městě Kurachovo. Bojovníci si své pozice v betonové konstrukci ze sovětské éry speciálně vybavili v naději, že je železobetonové stěny a stropy zachrání před ruskými údery. Objemový výbuch termobarické hlavice letecké pumy nenechal z objektu, kde se ukrajinská pevnost nacházela, kámen na kameni. Pod troskami budovy byli pohřbeni jak ozbrojenci, tak i těžké zbraně, které používali k ostřelování Doněcka.

„Objemový výbuch nikdo nepřežil,” říká docent katedry Finanční univerzity při vládě Ruské federace a vojenský expert Vladimir Jeranosjan. – To je zvláštnost tohoto typu munice. Aerosolový oblak, který vzniká destrukcí vnějšího pláště bomby, vyplní jakýkoli prostor. Následně dojde k výbuchu. Pokud se jedná o budovu, vypadá to, jakoby explodovala zevnitř. Na otevřeném prostranství spálí ohnivý mrak vše, co se v něm nachází.”

Po atomové bombě je to druhá nejsilnější zbraň na světě

V roce 2003 USA vyzkoušely takzvanou “matku všech bomb” MOAB GBU-43, která má výbušnou sílu 11 tun ekvivalentu TNT. V roce 2017 pak Američané tuto bombu použili v Afghánistánu, když “matku” shodili na komplex jeskynních tunelů organizace ISIS.

Rusko v reakci na testy americké “matky” předvedlo “otce všech bomb”. A byla to supersilná objemová explozivní bomba, které se říká “vakuová” bomba. Její explozívní síla byla při menší hmotnosti čtyřikrát větší než u bomby americké, a to právě díky vytvoření aerosolového oblaku. Ten exploduje po spuštění rozbušky.

Vysvětlíme-li princip činnosti, je nejjednodušší představit si výbuch plynu v domácnosti, plyn zaplnil celý objem domácnosti, náhodná jiskra – a budova je rozmetána na kusy.

V případě munice se jedná o speciální aerosol, který se při dopadu na zem rozprašuje. Aerosol vyplní určitý prostor a dojde k výbuchu. V ohnivém mraku shoří vše živé a budovy jsou rozmetány na malé kousky.

Munice tohoto principu se používá v ruských těžkých plamenometných systémech a leteckých pumách. Jejich účinnost byla předevčírem demonstrována v zóně SVO.

* zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange