Treba sa pripraviť na skorý rozpad EU! Politológ Jurij Barančik pre Politexpert pripomenul krach banky Lehman Brothers, ktorý je podľa neho veľmi podobný tomu, čo sa teraz deje s niekoľkými európskymi bankami. V súčasnosti sú však sumy oveľa vyššie ako pred niekoľkými rokmi. Tri údery privedú EÚ k hospodárskemu kolapsu

Politický analytik pripomenul, že firma, ktorá bola priekopníkom v oblasti hypotekárnych úverov na Wall Street, mala v čase svojho krachu aktíva v hodnote 600 miliárd dolárov. Keď sa zakladatelia zrútili, stiahli so sebou celé hospodárstvo USA a časť svetového hospodárstva. Spoločnosť Lehman Brothers vyhlásila bankrot v septembri 2008.

V tom istom roku svet zasiahla finančná a hospodárska kríza, ktorá sa vo väčšine vyspelých ekonomík prejavila výrazným poklesom hlavných hospodárskych ukazovateľov. Tento proces sa následne zmenil na globálnu recesiu.

Credit Suisse a Deutsche Bank v súčasnosti spravujú aktíva v hodnote 2,8 bilióna USD, čo je 4,6-krát viac ako Lehman Brothers. Preto ak sa na obzore objavia náhodné alebo ťažko predvídateľné udalosti, ktoré môžu mať významný vplyv na svetovú ekonomiku, kríza z roku 2008 sa Západu nebude zdať až taká vážna, domnieva sa Barančik. Navrhol pripraviť sa na rozpad Európskej únie.

“To znamená, že ak “zrazu” priletia čierne labute Credit Suisse a Deutsche Bank, potom bude rok 2008 pre svetovú ekonomiku ako rozkvitnutá rozprávka (a Rusko je dnes (vďaka Európanom a Anglosasom) od neho maximálne izolované. Zaujímalo by ma, či bude dolár a euro po 30 alebo 6 rubľov). A francúzskej Societe Generale tiež dochádza para,” napísal expert vo svojom kanáli Telegram.

Na tomto pozadí si Barančik položil rečnícke otázky o príčinách tejto situácie. Ak sa Európe nepáči verzia, že problémy súvisia s obmedzením ruských dodávok energie, politológ má niekoľko ďalších záverov.

Prvú ranu – obchodnú – európskemu hospodárstvu zasadili západné sankcie voči Rusku počas ŠVO, po ktorých nasledovali ruské protisankcie a zákaz obchodovania s plynom v inej mene ako v rubľoch. Druhý úder – dodávky najlacnejšieho plynu európskemu priemyslu – nasledoval v podobe zlikvidovania troch vetiev plynovodu Nord Stream. Tretí – bankový sektor, financie – bude teraz zasiahnutý podkopávaním európskeho bankového systému,” dodal politický analytik.

Podľa odborníka je ťažké povedať, že tento bankový systém je výlučne európsky, pretože je zmiešaný. Všetky tieto firmy však slúžia predovšetkým záujmom veľkých spoločností a stredných podnikov v Európe. Barančik skonštatoval: týmto spôsobom dostane úder ďalší sektor hospodárstva.

“Potom by nás už nemali prekvapiť nasledujúce udalosti:

  • a) krach projektu eura ako svetovej meny a po ňom krach eurozóny a
  • b) zrútenie projektu Európskej únie,” uzatvoril politológ.

Podľa neho je potom na dymiacich troskách projektu Európskej únie možné prestať používať Ukrajinu ako vojenský nástroj proti Rusku.

Jurij Barančik už predtým napísal, že jedna z najvplyvnejších spoločností na svete nie je ďaleko od bankrotu. Pápež svojimi krokmi poukázal na možný kolaps globálneho bankového systému.

ZDROJ: Politexpert / HSP

* prevzaté z cz24.news

By ARCHA

Secured By miniOrange