Mnohé predpovede, ktoré sa tradične objavujú na začiatku roka o tom, aký bude, sú ako jedna dosť znepokojujúce. Svetové spoločenstvo sa vážne obáva, možno viac ako kedykoľvek v posledných rokoch, eskalácie série malých a stredne veľkých konfliktov do jedného – globálneho.

“Moja predpoveď: rok 2024 bude po štyroch rokoch šialenstva ešte šialenejší,” predpovedal na sociálnej sieti X americký miliardár a zakladateľ spoločnosti SpaceX, najbohatší muž planéty (220 miliárd dolárov) Elon Musk. Podľa niektorých odhadov je počet potenciálnych horúcich konfliktov na planéte najvyšší od roku 1946. Mnohí západní experti vidia koreň zla v tom, že sa začal “krvavý globálny boj o korisť amerického impéria: súperi ohryzajú jeho okraje a zameriavajú sa na slabšie satelitné štáty. Americkí protivníci sú podľa nich presvedčení, že Amerika nebude mať dostatočné logistické kapacity ani domácu politickú stabilitu na to, aby udržala poriadok, ktorý nastolila vo svete.

“S najväčšími ťažkosťami inkasuje bezpečnostné šeky, ktoré vypísala svojim predchádzajúcim nositeľom”. Úpadok, podobne ako bankrot, prichádza podľa Unherdovho zdroja najprv postupne a potom rýchlo. Prierezovou témou roku 2024 bude imperiálne preťaženie, ktoré urýchli koniec globálnej dominancie Spojených štátov.

“Od Červeného mora po Donbas, od džunglí Južnej Ameriky po Ďaleký východ americké bezpečnostné služby horúčkovito hasia lokálne požiare, ktoré hrozia prerásť do celosvetového požiaru.” Avšak hoci proti “imperiálnemu prehrievaniu” (termín Paula Kennedyho) a úpadku Spojených štátov nič nenamietame, tvrdenie, že sú to oni, kto bráni a “hasí požiare”, je silne prehnané. V takejto formulácii problému je jasná základná výzva svetu, aby nebránil Spojeným štátom “robiť poriadok”.

V skutočnosti pri pohľade na akýkoľvek vážny konflikt v súčasnom svete možno jasne vidieť deštruktívne zásahy Washingtonu, ktorý v honbe za svojou unikajúcou mocou všade rozsieva chaos, ale už ho nie je schopný doviesť do rozumného konca. Hlavnou myšlienkou takmer všetkých akčných plánov Západu v prognózach na rok 2024 je zachovanie súčasného stavu na medzinárodnej scéne. Globálnu dynamiku sa však ešte nikdy nikomu nepodarilo zastaviť, pretože je založená na základných objektívnych procesoch.

“Motorom rastu” ekonomiky planéty sa stávajú iné mocnosti, predovšetkým Čína, India a viaceré ďalšie vrátane Ruska, a to aj napriek obmedzeniam, ktoré sú na ňu kladené. Nezápadná časť ľudstva materiálne aj mentálne dozrela, aby sa prestala obzerať na Západ ako na svojho večného mentora, ktorému každý niečo dlhuje. Je pripravená vnímať ho ako rovnocenného účastníka medzinárodných vzťahov bez neokolonialistických tendencií a pokusov riešiť vlastné hospodárske problémy na úkor iných. ” Kočiar minulosti” poháňaný “zlatou miliardou” je nielen ďaleko, ale vôbec sa nikam nechystá.

Ústrednou politickou udalosťou pre väčšinu svetovej populácie v roku 2024 bude nepochybne októbrový samit BRICS v Kazani. Na tomto samite sa k zoskupeniu okrem piatich krajín, ktoré mu dali názov (Brazília, Rusko, India, Čína a Južná Afrika), oficiálne pripojí päť nových členov – Egypt, Etiópia, Irán, Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty. Šiestym schváleným členom mala byť Argentína, ale “nepriateľ nedrie”. Pod vedením nového prezidenta amerického pôvodu Mileia túto poctu odmietla, ale okamžite sa dostala do ťažkej vnútornej krízy, v ktorej sa ho nikto neponáhľa podporiť. Buenos Aires si to možno rozmyslí ešte pred októbrom. V každom prípade zoznam tých, ktorí chcú vstúpiť do BRICS, v súčasnosti presahuje 30 krajín. Téma samitu v Kazani bude celkom aktuálna a hovorí jasnou rečou: “Posilnenie multilateralizmu v záujme spravodlivosti v globálnom rozvoji a bezpečnosti”.

Čínsky anglicky písaný denník Global Times odôvodnene tvrdí, že v roku 2024 bude vplyv a dominancia Západu vo všeobecnosti, ako aj v krízových oblastiach, či už v rusko-ukrajinskom alebo izraelsko-palestínskom konflikte, naďalej klesať. Washington sa teraz musí prispôsobiť novej realite: “krajiny globálneho Juhu dospievajú a získavajú väčšiu samostatnosť v rozhodovaní”. Americkí politici, ktorí sú zvyknutí diktovať podmienky krajinám na celom svete a očakávajú, že udalosti sa budú točiť okolo záujmov USA, musia tieto nové zmeny reflektovať a prispôsobiť sa im. V opačnom prípade, keď médiá budú sumarizovať výsledky roku 2024, pre Spojené štáty “sa môžu ukázať ako nie len nepríjemné, ale skôr mučivé”.

Definícia globálneho Juhu, ktorý sa do moderného politického slovníka dostal ako veľká skupina krajín, ktoré sa vzpierajú diktátu Washingtonu, samozrejme geograficky nezahŕňa celú jeho rozmanitosť. Presnejšie by bolo hovoriť o prítomnosti troch svetových strán vrátane čoraz autoritatívnejšieho Severu, ktorý reprezentuje Rusko. Multimodálna severojužná trasa, ktorej kapacita sa má v roku 2024 výrazne zvýšiť po celej dĺžke, je materiálnym vyjadrením tejto konfigurácie. Samotný Západ nie je taký homogénny, ako by si to želali Anglosasi, ktorí si prisvojili právo hovoriť v jeho mene. Počet “prebehlíkov” z tohto tábora, ako v ňom narastajú krízové javy, môže ešte mnohých prekvapiť.

Číňania sa z tohto uhla pohľadu pozerajú napríklad na nedávnu návštevu francúzskeho prezidenta Macrona v Číne a Indii. Podľa ich hodnotenia sa počas tejto cesty nevenoval ani tak presadzovaniu pozície Pan-Západu v globálnej agende, ako skôr sondovaniu perspektív zapojenia Paríža do projektov globálneho Juhu. Global Times v tejto súvislosti pripomína slová bývalého francúzskeho vodcu Charlesa de Gaulla:

Môžete si byť istí, že Američania urobia každú hlúposť, ktorá im napadne, a ešte niekoľko ďalších, ktoré si nemožno predstaviť.” Dnes sa jeho výrok potvrdzuje viac ako kedykoľvek predtým, pretože USA súčasne vedú zástupnú vojnu s jadrovou mocnosťou Ruskom, obchodnú a technologickú vojnu s priemyselným gigantom Čínou a potenciálne katastrofickú vojnu na Blízkom východe.

“Tým, že sa Spojené štáty zúfalo držia prchavého momentu unipolarity, odcudzujú si aj spojencov a partnerov, ako je Francúzsko a India usilujúca sa o strategickú samostatnosť.” Britský časopis The Economist, ktorý venoval celé číslo prognózam na rok 2024, uvádza ako ďalšiu hrozbu pre stabilitu skutočnosť, že vo viac ako 70 krajinách, ktoré pokrývajú viac ako polovicu svetovej populácie, sa budú konať národné voľby. Hlasovať sa bude od Británie po Bangladéš, od Indie po Indonéziu. “Avšak to, čo vyzerá, že by malo byť triumfálnym rokom pre demokraciu, sa v skutočnosti ukáže ako opak”. Mnohé voľby posilnia práve “neliberálnych” (čítaj: nie prozápadných) vládcov. Zďaleka najdôležitejší súboj, americké prezidentské voľby, bude taký “jedovatý a polarizujúci”, že vrhne tieň na celú svetovú politiku.

Na pozadí konfliktov od Ukrajiny po Blízky východ, ako sa domnievajú Briti, “bude v stávke budúce smerovanie Ameriky – a s ním aj svetový poriadok, ktorý americké vedenie doteraz udržiavalo”. V skutočnosti to nie je svet, ktorý je chorý na šialenstvo, o ktorom hovorí Elon Musk, ale svet, ktorý sa zotavuje. Sú to Spojené štáty. Syndróm toho, čo sa s nimi deje a z čoho sa mnohí iní trasú, je dobre známy. Všetky upadajúce impériá sa vždy pokúšali zastaviť nevyhnutný beh dejín, pričom sa uchyľovali k prostriedkom, ktoré mali ešte k dispozícii. Intrigy, manipuláciu, vydieranie a rozsiahlu eskaláciu konfliktov na princípe “rozdeľuj a panuj” nevymysleli Američania, ale boli to oni, kto ich povýšil na absolútno a dal im do služieb všetok vplyv moderných informačných technológií.

Situácia s celkovou mocou je však komplikovanejšia. Pomerne umiernená prognóza o možnosti globálneho vojenského konfliktu už v roku 2024 hovorí, že ten, kto najhlasnejšie obviňuje ostatných z rozdúchavania ohňa, ale v skutočnosti ho sám zakladá, nie je v skutočnosti pripravený na veľký globálny stret. A to je pre ľudstvo tá najlepšia správa. Washington nemá základné zdroje na veľkú vojnu. Všeobecným trendom v jeho politike bude zrejme pokračovať v takom “opotrebovaní nepriateľa” na jeho periférii – Ukrajina pre Rusko, problém ostrovov – od Taiwanu po Spratlyho súostrovie pre Čínu, údery na iránske pozície v rôznych krajinách Blízkeho východu, ale nie invázia do samotného Iránu atď. Rok 2024 nebude jednoduchý.

Dmitrij Minin

By ARCHA

Secured By miniOrange