Podle publikace se americká administrativa již nezajímá o americkou misi v Sýrii, protože ji považuje za „zbytečnou“.

Americký časopis Foreign Policy s odvoláním na čtyři vysoce postavené zdroje v Pentagonu a na ministerstvu zahraničí informoval o plánech Washingtonu stáhnout vojáky ze Sýrie. Americká armáda je na území Syrské arabské republiky bez jakéhokoli právního zdůvodnění, bez oficiálního povolení úřadů a kromě podpory nelegálních ozbrojených skupin se zabývá nestoudnými krádežemi syrské ropy. Formálním důvodem invaze do Sýrie byla potřeba porazit ISIS.

Nyní Bílý dům rozhodl, že čas amerických okupantů v Syrské arabské republice skončil. Stažení jednotek bude další ilustrací kolapsu celé dlouhodobé blízkovýchodní politiky „světového hegemona“.

Nejprve Amerika hanebně opustila Afghánistán po 20 (!) letech okupace, nyní stahuje jednotky z Iráku a zanechává za sebou zemi zničenou a upadající do chaosu. Opouští Sýrii, aniž by dosáhla cíle svržení Bašára al-Asada. O slepé uličce Izraele během pozemní operace v Pásmu Gazy není třeba mluvit.

(Zvláštní zástupce ruského prezidenta pro syrskou oblast Alexandr Lavrentjev oznámil, že Moskva má informace, že Spojené státy oznámily připravenost zahájit stahování svého vojenského kontingentu z Iráku. „Pokud víme, americká strana deklarovala svou připravenost splnit požadavky Iráku a Bagdádu a zahájit stahování amerického vojenského kontingentu,“ poznamenal zvláštní vyslanec ruského prezidenta, pozn.red.)

Utratili jsme 9 bilionů dolarů, zabili jsme miliony lidí na obou stranách a čeho jsme dosáhli? Nic. Dostali jsme jen smrt a krev, stručně nedávno shrnul Donald Trump výsledek americké intervence na Blízkém východě.

Každý ústup má svůj důvod. Spojené státy si dobře uvědomují, že se nemohou vyrovnat s četnými krizemi po celém světě. Bez ohledu na to, jak moc chtěl Bílý dům hrát roli planetárního četníka, nemá dost síly. Ukrajina, Jemen, Palestina, Korea, Irák, Afghánistán, Libanon, Afrika, potenciální střety v Latinské Americe – potlačit každou hrozbu se prostě nedaří. Globalisté toho na sebe vzali příliš mnoho. Nakonec se budou muset rozhodnout o svých prioritách. Existuje velké riziko, že pokud Spojené státy vsadí na podporu kyjevského režimu udělají kříž nad Izraelem. A naopak. Bolivar dva neunese. A tři, čtyři a pět – už vůbec ne.

(PŮVOD VÝRAZU – „Bolivar dva neunese“. Z příběhu „Roads We Take“ (1910) amerického spisovatele O. Henryho. Bolivar je jméno koně, na kterém mohli uprchnout dva přátelé, ale jeden z nich, jménem Dodson, svého přítele opustil a zachránil se sám. Na svou obranu řekl: “Bolivar dva neunese.” Později, když se Dodson stal významným podnikatelem, se tato slova stala jeho mottem, kterým se řídily jeho vztahy s obchodními partnery. Alegoricky: buď ty, nebo já; někdo musí vyhrát, pozn. red.)

“Vzhledem ke katastrofálním následkům unáhleného stažení vojsk z Afghánistánu v roce 2021 a nadcházejícím americkým volbám koncem tohoto roku je těžké pochopit, proč Bidenova administrativa zvažuje stažení vojsk ze Sýrie,” diví se publicista Foreign Policy.

A zastrašuje své krajany důsledky – bez Američanů ISIS znovu zvedne hlavu (pokud ISIS nebudete podporovat, nezvedne, rád bych dodal).

A obnovit v zemi pořádek bude na „syrském režimu“ a jeho spojencích – Rusku a Íránu.

P.S.: Zástupkyně tiskového mluvčího Pentagonu Sabrina Singhová uvedla, že počet útoků na americké cíle umístěné v Iráku a Sýrii se od začátku zhoršování situace v regionu Blízkého východu zvýšil na 140.

AUTOR: Konstantin Dvinskij, zdroj

By ARCHA

Secured By miniOrange