Do živého vysílání ekvádorské státní televize TC v úterý večer SEČ vnikli ozbrojenci, kteří mířili zbraněmi na moderátory. Policie podle místních médií po téměř dvou hodinách informovala, že v sídle televize zadržela 13 lidí. Země zažívá v posledních hodinách vlnu násilí, výbuchy a únosy policistů. V Ekvádoru platí mimořádný stav a zákaz nočního vycházení. Úřady opatření zavedly kvůli tomu, že z vězení uprchl šéf gangu Los Choneros Adolf Macías, který je známý pod přezdívkou Fito.

Na záběrech před přerušením vysílání bylo vidět, že maskovaní ozbrojení muži s pistolemi, puškami, samopaly ale i granáty nutí televizní personál, aby si lehl na zem. „Jen nestřílejte, prosím,“ zní ženský hlas ze záběrů. Videa kolující po sociální síti X rovněž ukazují, že ozbrojenci některé novináře bijí a kopou.

Policie po odvysílání záběrů, na kterých jsou vidět ozbrojenci, uvedla, že do studií ve městě Guayaquil, které je nejlidnatější v Ekvádoru, vyslala své jednotky. Doplnila, že většina zaměstnanců televize byla evakuována.

Později policie zveřejnila fotografie spoutaných osob ležících na zemi. Podle webu deníku El Universo policie informovala o zadržení 13 lidí, kteří násilně vnikli do studia a ohrožovali jeho osazenstvo.

Za posledních 24 hodin bylo na různých místech v Ekvádoru uneseno nejméně sedm policistů. Na internetu bylo zveřejněno video s třemi z nich. „Vyhlásili jste mimořádný stav, a my prohlašujeme policisty, vojáky a civilisty za válečnou kořist,“ zní na nahrávce. Na různých místech v zemi pak byly podle agentur slyšet výbuchy.

Vláda se rozhodla vyhlásit mimořádný stav na 60 dní a zákaz nočního vycházení od 23:00 do pěti hodin ráno. Opatření vyhlásila poté, co z věznice v neděli uprchl Adolfo Macías, známý spíše jako Fito. Ten vede mocný gang Los Choneros, který má podle expertů na 8 000 členů. Podle agentur úřady považují Macíase za jednoho z nejnebezpečnějších lidí v zemi.

V Ekvádoru v posledních letech výrazně roste násilí. Země se stala tranzitní zemí pro pašování drog a začaly v ní působit drogové kartely. Čelí také častým vzpourám ve věznicích. Útěk šéfa drogového gangu ukazuje, že se zločinecké skupiny zřejmě dokázaly infiltrovat do bezpečnostních složek, píše agentura AFP.

ZDROJ: X-Twitter /AFP

By ARCHA

Secured By miniOrange