Advokát Martin Ribár hovorí o neprípustnej „spolupráci“ vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry so sudcami Špecializovaného trestného súdu. To je podľa neho ďalší dôvod, prečo by mal byť Úrad špeciálnej prokuratúry zrušený, uvádza na facebookovej stránke Za právny štát.

„Z dôkazov, ktoré mám legálne k dispozícii – zo zvukových záznamov a spisového materiálu vyplývajú závažné informácie o nezákonnom „reťazení“ väzby – aby sa obvinené osoby, ktoré mali byť v zmysle zákona prepustené bezodkladne z väzby na slobodu „podržali“ vo väzbe, hoci aj nezákonne,  a aby „elitní“ príslušníci NAKA „naši chlapci“ dostali časový priestor „vyrobiť“ skutok, a osoby okamžite po prepustení z väzby boli opätovne zadržané, obvinené z „vyrobených“ skutkov, „otočené“ a skončili opätovne vo väzbe,“ píše Ribár s tým, že takýmto spôsobom „naši chlapci získali až 16 dní.

Z dôkazov vyplýva doslovne šokujúca podľa Ribára neprípustná „spolupráca“ vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) so sudcami Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) bez opory v zákone.

„V skratke – prokurátor ÚŠP pochybil – nepočkal na rozhodnutie sudcu ŠTS o predĺžení lehoty väzby, podal obžalobu, čo malo za následok, že v zmysle ust. §76 ods. 5 Trestného poriadku mal byť obvinený Patrik Vidašič a jeho ďalší spoluobvinení bezodkladne písomným príkazom sudcu ŠTS prepustení z väzby na slobodu. To sa nestalo – sudca neprepustil bezodkladne obvinených z väzby, avšak „informoval“ prokurátora ÚŠP o pochybení, prokurátor ÚŠP „informoval“ o tomto „našich chlapcov“, že majú „čas“ a „naši chlapci“ vyrobili skutok,“ uvádza advokát konkrétny príklad s tým, že obvinení boli príkazom sudcu ŠTS prepustení po 16-tich dňoch nezákonnej väzby. Pred väznicou ich však opätovne zadržali a Vidašiča opätovne vzali do väzby.

„!!Ide o ukážkový príklad „otočky“ – nezákonného reťazenia väzby, ktorá je neprípustná v zmysle slovenskej judikatúry ako aj judikatúry ESĽP. Nikto nemusí byť právnik, aby pochopil, že – bezodkladne nerovná sa 16 dní,“dopĺňa Ribár. Ten tiež cituje z komunikácie „našich chlapcov“.

„Pán X. s pani Y (*pozn. JUDr. Ribár: sudcovia ŠTS – mená neuvádzam zámerne) sú toho názoru, že oneskorene bola podaná obžaloba, preto prepúšťajú XZ s Vidašičom. Čiže, treba vyrobiť skutok a treba ich ísť zobrať.“

„Oni kvázi, keď si zobereš, tak oni sú od utorka nezákonne vo väzbe. … Lebo ich mal sudca už pustiť dávno, príkazom.“

Z dôkazov, ktorými advokát disponuje vyplýva, že:

„Všetky dotknuté osoby – príslušníci NAKA, prokurátori ÚŠP a sudcovia ŠTS vedeli, že dotknuté osoby mali byť bezodkladne prepustené z väzby na slobodu, a teda, že sú nezákonne obmedzované na osobnej slobode vo väzbe, z čoho jednoznačne vyplýva:

  • NEPRÍPUSTNÝ postup „našich chlapcov“ Čurillovcov – ktorý nemá oporu v zákone
  • NEPRÍPUSTNÝ postup príslušníkov NAKA v „spolupráci“ s prokurátormi ÚŠP – ktorý NEMÁ oporu v zákone
  • NEPRÍPUSTNÁ „spolupráca“ vyšetrovateľov NAKA a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry so sudcami Špecializovaného trestného súdu – ktorá nemá oporu v zákone
  • NEPRÍPUSTNÁ „spolupráca“ sudcov ŠTS a prokurátorov ÚŠP – ktorá nemá oporu v zákone,“ menuje advokát s tým, že disponuje legálnymi a kompletnými dôkazmi ku všetkému, čo tvrdí. (Zmieňované prepisy nájdete na tomto odkaze)

Pripomína tiež, že nič z vyššie uvedeného nevytrháva z kontextu – disponuje kompletnými zvukovými záznamami a spisovým materiálom Nič z vyššie uvedeného sa podľa jeho tvrdenia netýka žiadnej politickej strany či hnutia, ani politicky exponovanej kauzy a uvedené skutočnosti zverejnil so súhlasom Patrika Vidašiča a jeho obhajcov.

„Patrik Vidašič a jeho obhajcovia sa s uvedenou „otočkou“ obrátili na esľp – náš ústavný súd „nevidel“ v uvedenom konaní žiadne pochybenie – pretože – v čase rozhodovania ústavného súdu Patrik Vidašič a obhajoba ešte nedisponovala dôkazmi, ktoré citujem v tomto článku, a teda ústavný súd nemal vedomosť o uvedenej komunikácii,“ dopĺňa Ribár. Podľa neho v čase otázok o prípadnom zrušení ÚŠP ide o natoľko vážne informácie, že ak by aj neexistoval iný dôvod na tento krok, tak tento prípad jednoznačne hovorí za jeho zrušenie.

zdroj: FB Za právny štát | Advokát Martin Ribár

Všetky vyššie uvedené skutočnosti zakladajú podľa môjho názoru dôvodné podozrenie zo spáchania minimálne trestného činu zneužívania právomoci verejného činiteľa – preto som veľmi zvedavý, ako sa s uvedenými informáciami vysporiadajú príslušné orgány verejnej moci,“ podotýka advokát. Dopĺňa, že to, čo o „našich chlapcoch“ zverejnil doteraz je len zlomok z informácií, ktoré sú mu dostupné.

„Verejnosť bude naozaj nemilo šokovaná, keď sa dôkazy (nielen) o mnou uvádzaných skutočnostiach vo vzťahu k „našim chlapcom“ a podozreniam z manipulácií trestných konaní a inštruovania vypočúvaných osôb dostanú do verejného priestoru,“ uzatvára právnik.

ZDROJ: FB Za právny štát

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange