Další článek od Felicitas Rabe s názvem „Zemědělci to berou vážně: města a dálnice se zavírají“ doplňuje obraz šíře protestů u našich západních sousedů. Farmáři chtějí v pondělí zablokovat celou zemi decentralizovaným protestem proti politice spolkové vlády. Na akční mapě zveřejňují stovky dálničních blokád a průvodů v centru města. Přidávají se další profesní skupiny.

„Od dalekého severu až po okraj Alp – od belgických hranic po Odru – se od pondělí v Německu konají celostátní demonstrace proti ‚semaforové‘ politice. Po celé zemi byly registrovány stovky farmářských demonstrací. ‚Máme toho dost!‘ křičeli farmáři ve čtvrtek z přístaviště trajektů Schlüttsiel na ministra hospodářství Habecka (Zelení), který se raději i s trajektem vrátil zpět na ostrov, kde předtím trávil dovolenou.

Od pondělních demonstrací Německo znovu objevilo zjevně účinný princip decentralizované akce

Aktivisté, v tomto případě farmáři a jejich příznivci, bojují za společnou věc, ale své formy akce plánují nezávisle na sobě.

Vzhledem k tomu, že od pondělí chtějí stávkovat i zaměstnanci drah, bude v zemi od příštího týdne platit další masivní nouzový stav. S jedním rozdílem: výjimečný stav je tentokrát organizován ‚zdola‘ – a proto už jsou politici všech stran naštvaní nad ‚nedemokratičností‘ těchto protestů.

Dobrý přehled o rozsahu protestních akcí farmářů získáte na speciálně vytvořené celostátní akční mapě.

Jsou tam uvedeny podrobné popisy akcí pro všechny spolkové země a regiony. Kliknutím na značky zjistíte datum, čas a přesné místo protestu. V mnoha případech organizátoři na místě dali svému protestu motto nebo svou akci popsali několika slovy. Zde je stručně představeno několik ze stovek akcí, které se v pondělí v této zemi uskuteční.

Pokud například kliknete na značku akce v Simmerath-Rollesbroichu, zjistíte, že na 8. ledna 2024 je naplánován pokojný protestní průvod na dálnici A44 do Cách-Lichtenbusche. Účastníci se setkají v pondělí ráno v 5:15 s traktory, kamiony, autobusy, auty a motocykly na ulici Siemensstrasse v Simmerath-Rollesbroichu. V Bad Berleburgu se pondělní pěší účastníci sejdou od 16 hodin před radnicí na téma: „Solidarita s našimi farmáři, restauratéry, logistickými společnostmi, řemeslníky atd.“

V 7:00 se demonstranti a vozidla setkávají na Annakirmesplatzu v Dürenu, aby provedli protestní jízdu na dálnici A4 mezi Cáchami a Kolínem nad Rýnem. V Kolíně-Hürthu se lidé setkají v 8 hodin ráno na polní cestě do Konraderhofu. Odtud jdou společně blokovat centrální distribuční centrum zboží v Eifeltoru. Kolona pak paralyzuje centrum Kolína nad Rýnem.

Farmáři ze Schleidenu, Hellenthalu, Hillesheimu a Blankenheimu chtějí od 8 hodin zablokovat sjezd z dálnice Blankenheim na A1. Lidé z Güterslohu plánují sraz z okolních měst a lidé z Korbachu plánují i dálniční kolonu. Alternativně zorganizují Korbašané také hvězdicovou jízdu do Wiesbadenu, stejně jako v Halle an der Saale: odtud vede hvězdicová jízda do Magdeburgu. V Drážďanech se protestující sejdou ve 12 hodin na náměstí Schlossplatz. V Uckerfelde se lidé sejdou na dálniční křižovatce A11/A20 mezi 8. a 16. hodinou na společné úplné blokádě.

Na dalekém severu republiky proběhnou demonstrace na A20 například v Rostocku nebo Lüdersdorfu mezi 5. a 15. hodinou. Protestní průvod s 250 až 300 traktory začne v Hamburku-Bergedorfu v 7:30 a pojede po stanovené trase po Rothenhauschause – Holtenklinker Straße – Am Brink – Mohnhof – Bergedorfer Straße – Eiffestraße – Anckelmannplatz ke státní hranici.

V Mnichově je na 11:00 na Odeonsplatz plánováno protestní shromáždění s traktory. Na samém východě Německa se lidé sejdou v 8 hodin ráno v Löcknitzu u Ankes Pommernstübchen na Große Wiese přímo na B104 k motorizovanému demonstračnímu průvodu. Je tolik míst a příkladů, které by se daly zmínit, jako je „Schwarzwald Rally“ do Kirchzartenu, která začíná v 9:30 v Titisee-Neustadt.

Pokud chcete v kostce vědět, jaké akce se odehrávají ve vašem regionu, můžete se porozhlédnout na mapě. Aktivisté odsud mají co čerpat. Nezbývá než doufat, že tentokrát se politikům nepodaří rozdělit hnutí na dobré a špatné demonstranty, i kdyby se „špatní“ demonstranti infiltrovali na poslední chvíli.

Jaké bude vyústění celé akce, to se dozvíme zítra a v další dny. Protest zemědělců a dalších středních a malých podnikatelů je obdivuhodný. Kdo zcela absentuje, jsou odbory. Jak píše Jan Müller, rovněž pro německou mutaci RT, „v tento akční den je patrná nepřítomnost dělníků, i když právě jich se antisociální opatření vlády dotknou nejvíce. Železničáři se jistě dají považovat za součást dělnické třídy, ale německé odbory strojvedoucích, která vzešly z Německé asociace státních služeb, jsou důsledně apolitické. Nenajdete tam žádná prohlášení, která by se vymykala sporům o kolektivní vyjednávání.

Možná je to lepší, vzhledem k otevřené degeneraci odborů Deutscher Gewerkschaftsbund. Verd.di podporuje fašistoidní Ukrajinu a tím pádem i zbídačovací politiku vlády, ze které je obviňován Putin. Aby toho nebylo málo, vytvořili také alianci s Fridays-for-Future, jejímž deklarovaným cílem je snížit životní úroveň širokých mas.“

Je těžké odhadnout, jak tato zkouška síly skončí. Pokud se zemědělci prosadí, dny „semaforové vlády“ jsou pravděpodobně sečteny. Protože pak další dotčené skupiny budou zastupovat své požadavky ještě důrazněji. Je tedy pravděpodobnější, že protesty budou potlačeny. Je to zejména kvůli tomu, že dělníci stojí stranou. Ačkoli, vzhledem k tomu, že strana kapitálu už je příliš silná– ani generální stávka by nebyla zárukou, že se vláda a její loutkovodiči podvolí.

AUTOR: ana Kunšteková, ZDROJ: Skrytý odkaz

By ARCHA

Secured By miniOrange