Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) potvrdil, že rušia Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), no Špecializovaný trestný súd ostane súčasťou súdnictva.

Prípady ÚŠP by mali prejsť pod príslušné krajské a okresné prokuratúry. Fico to uviedol po dnešnom rokovaní vlády. Zdôraznil, že toto všetko avizovali už v predvolebnom období. „Úrad Špeciálnej prokuratúry jednoducho nie je možné opraviť,“ skonštatoval premiér. „Lipšic tam vošiel ako losos z mora, sa tam ‚vytrel‛ na tom úrade a zanechal tam po sebe desiatky podobných prokurátorov ako je on sám,“ vyjadril sa Fico na adresu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Predseda vlády doplnil, že ani Lipšicov odchod by nebol riešením a ÚŠP podľa neho preukázateľne porušoval ľudské práva. Prokurátori z úradu podľa neho ostanú pôsobiť v systéme, či už na Generálnej prokuratúre SR, alebo na krajských a okresných prokuratúrach. „Zlo v podobe Lipšica musí skončiť a my to robíme dôrazne a dôsledne. Je potrebné dostať tento úrad, ktorý sa pričinil o obrovské porušovanie ľudských práv, pod kontrolu Generálnej prokuratúry tak, ako to vždy malo byť,“ vyhlásil Fico a zdôraznil, že si za týmto stanoviskom stojí. Skrátené legislatívne konanie, v ktorom by mal parlament túto novelizáciu prerokovať, premiér zdôvodnil hrozbou porušovania ľudských práv.

ZDROJ: SITA

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

By ARCHA

Secured By miniOrange