(Ethan Huff, Natural News) Do roku 2025 plánuje Čína uviesť do prevádzky veľké množstvo humanoidných robotov, teda robotov, ktorí vyzerajú a správajú sa ako ľudia, ale sú to len chodiace počítače a integrované obvody.

V pretekoch s Teslou miliardára Elona Muska a ďalšími západnými spoločnosťami pracujúcimi na podobných technológiách Čína dúfa, že do roku 2025 začne masovo vyrábať svoju vlastnú verziu humanoidných robotov.

Podľa bankového giganta Goldman Sachs by trh s humanoidnými robotmi mohol dosiahnuť hodnotu 150 miliárd dolárov ročne, a to už za 15 rokov. Očakáva sa, že plne funkčné humanoidné roboty budú sériovo vyrábané a budú pracovať v továrňach v rokoch 2025 až 2028 a neskôr v rokoch 2030 až 2035 aj v iných odvetviach hospodárstva.

Autorka knihy Tech for Good (Technika pre dobro) Marga Hoeková tvrdí, že táto technológia je pre svet dobrá vec, aj keď spôsobí, že ľudskí pracovníci sa stanú zastaraní. Domnieva sa, že až jedno zo štyroch pracovných miest bude ovplyvnené technológiou robotiky a umelej inteligencie (UI).

„Najväčšie obavy mám z toho, že celé ľudstvo trávi veľa času strachom, namiesto akceptovania reality a predvídania,“ komentovala Hoeková a dodala, že je ešte potrebné vykonať ďalší výskum, aby sme zistili, ktoré pracovné roly budú stále „pridávať hodnotu“ aj vo svete ovládanom humanoidnými robotmi.

„Ak nebudeme trénovať ľudí, ak nebudeme predvídať, ak radikálne nezmeníme napríklad školské programy, zmeškáme prichádzajúci trend,“ dodala.

(Súvisiace: Minulý rok technologický priemysel vyvinul umelú inteligenciu určenú na čítanie myšlienok a meranie lojality občana voči vláde.)

Elon Musk vyvíja konkurenčného robota s názvom „Optimus“, ktorý má fungovať rovnako ako ľudská bytosť

Napriek tomu, že sa Elon Musk vyjadruje proti robotom s umelou inteligenciou, sám ich vyrába a zavádza do prevádzky.

V skutočnosti Musk v súčasnosti pracuje na konkurenčnom humanoidnom robotovi s názvom „Optimus“, o ktorom hovorí, že bude schopný vykonávať rovnakú prácu ako ľudské bytosti.

Musk tvrdí, že roboty Optimus by mohli byť ešte „významnejšie“ ako jeho prevažne plastové elektrické vozidlá, ktoré sa v priebehu rokov podieľali na mnohých nehodách zapríčinených autopilotom a na záhadných požiaroch batérií.

Podľa Hoekovej sa humanoidné roboty nakoniec zapoja do starostlivosti o seniorov a tiež mladých ľudí so zdravotnými problémami alebo poruchami, ako je napríklad autizmus. Ľudia už viac nebudú mať iných ľudí, vrátane rodinných príslušníkov, ktorí by ich utešovali a starali sa o nich – ich miesto zaujmú roboty, ktoré budú ľuďom poskytovať „sociálny život“.

„Dnes máme roboty, ktoré tiež reagujú na emócie a analyzujú správanie človeka,“ povedala Hoeková

„Budeme mať roboty, ktoré si poradia aj s duševnými poruchami a poruchami správania detí aj dospelých. Ak premýšľame o starých ľuďoch nad 65 rokov, budeme ich mať veľmi veľa. Roboty tak môžu vstúpiť do hry, podporovať a pomáhať, čo tiež umožní ľuďom žiť dlhšie.“

Vždy je dobré zastaviť sa a zamyslieť sa, keď niekto, kto presadzuje dystopickú novú technológiu, ju považuje za niečo, čo „pomôže“ ľudstvu – či už prostredníctvom robenia spoločníkov, poskytovania starostlivosti alebo inej práce. Je pravdepodobné, že celé toto je len krycí príbeh oveľa zlovestnejšej agendy.

Internetový gigantický obchod Amazon

sa, prirodzene, tiež snaží preraziť na trhu s humanoidnými robotmi. Momentálne vyvíja typy robotov, ktoré majú fungovať v jeho skladoch a fabrikách.

Spoločnosť Amazon tvrdí, že jedného dňa tu budú továrne, v ktorých nebudú žiadne ľudské bytosti, budú tam pracovať iba roboty.

Do roku 2035 majú mať humanoidné roboty „značný vplyv“ na spoločnosť a svetovú ekonomiku, hovorí Lisa Farrellová, manažérka pre rozvoj podnikania v The National Robotarium.

„Hromadnú výrobu robotov za rozumnú cenu je možné dosiahnuť úsporami z rozsahu a pokrokom v technológiách. Predpokladáme, že všetky druhy robotov budú nasadené vo výrobe, zdravotníctve, stavebníctve, doprave, pohostinstve a v ďalších oblastiach hospodárstva,“ hovorí Farrellová.

„Inteligentné roboty môžu zvýšiť produktivitu, zlepšiť kontrolu kvality a pomôcť pri vykonávaní opakujúcich sa alebo nebezpečných úloh,“ dodala na záver.

Ďalšie súvisiace správy o tom, čo Čína v týchto dňoch robí, nájdete na stránke Communism.news.

Autor: Ethan Huff, Zdroj: naturalnews.com, Spracoval: Badatel.net

prihláste sa do nášho kanála na TELEGRAMe: https://t.me/spolokarchaoz

** súvisiace články

By ARCHA

Secured By miniOrange